Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σταθερός σύμμαχος με τις ΗΠΑ, τονίζοντας την ανάγκη οι σύμμαχοι να λειτουργούν με σεβασμό στη μεταξύ τους συνεργασία. Οι δηλώσεις του έγιναν μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Αμερικανού Προέδρου σχετικά με την Ευρώπη.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, ο κ. Κόστα επισήμανε ότι η παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική των κρατών είναι απαράδεκτη. Όπως ανέφερε, «Σεβόμαστε την επιλογή των Αμερικανών και αυτοί πρέπει να σέβονται τις δημοκρατικές επιλογές των πολιτών μας».
Σχετικά με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ουκρανίας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι συνεχίζονται οι διεργασίες για την εξεύρεση νομικής και τεχνικής λύσης, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία τουλάχιστον από ειδική πλειοψηφία των κρατών-μελών. Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στις 18 Δεκεμβρίου θα ληφθεί σχετική απόφαση, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να συνεχίσει τις εργασίες του και τις επόμενες ημέρες, έως ότου υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.
Ο κ. Κόστα υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί βασικό υποστηρικτή της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου, επισημαίνοντας πως στόχος είναι «μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη» που θα διασφαλίζει την ασφάλεια της Ουκρανίας και της Ευρώπης. Τόνισε, επίσης, ότι μόνο η Ουκρανία έχει δικαίωμα να αποφασίζει για το έδαφός της και επανέλαβε τη θέση της ΕΕ: «τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία και τίποτα για την Ευρώπη χωρίς την Ευρώπη».
Τέλος, διαβεβαίωσε πως η ευρωπαϊκή στήριξη προς το Κίεβο θα παραμείνει αμείωτη, τονίζοντας: «Δεν θα κάνουμε στην Ουκρανία αυτό που έκαναν άλλοι στο Αφγανιστάν. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία».