ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Ο Τραμπ εξετάζει υπό όρους πώληση Nvidia ημιαγωγών στην Κίνα

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε υπό όρους την εξαγωγή ημιαγωγών της Nvidia στην Κίνα, μετά από συνομιλία με τον Σι Τζινπίνγκ. Η Nvidia θα αποδίδει το 25% των εσόδων της στο αμερικανικό κράτος από αυτές τις πωλήσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι ενέκρινε υπό όρους την εξαγωγή ορισμένων ημιαγωγών της Nvidia στην Κίνα, έπειτα από συνομιλία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος συμφώνησε με τη διαδικασία.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου στην πλατφόρμα Truth Social, η Nvidia θα αποδίδει στο αμερικανικό δημόσιο το 25% του κύκλου εργασιών της από τις πωλήσεις επεξεργαστών γραφικών (GPU) που είναι κρίσιμοι για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Τραμπ διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον θα επιτρέψει την παράδοση των τσιπ H200 της Nvidia σε «επιλεγμένους πελάτες» στην Κίνα και άλλες χώρες, υπό προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο ίδιος σημείωσε πως ο πρόεδρος Σι αντέδρασε θετικά, ενώ το 25% των εσόδων θα επιστρέφει στις ΗΠΑ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τον μηχανισμό εφαρμογής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ άσκησε κριτική στην πολιτική του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι οδήγησε τις αμερικανικές εταιρείες σε δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή προϊόντων μειωμένης ζήτησης, γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο καθυστέρησε την καινοτομία και έβλαψε τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Γκούο Τζιακούν, δεν επιβεβαίωσε ευθέως τη συμφωνία, αλλά υπογράμμισε ότι το Πεκίνο στηρίζει το αμοιβαίο όφελος στη διμερή συνεργασία.

Η συμφωνία αφορά τα τσιπ H200 της σειράς Hopper. Η Nvidia έχει ήδη λανσάρει, στα τέλη του 2024, τη νεότερη και πιο προηγμένη σειρά Blackwell, συνεπώς οι εξαγωγές δεν περιλαμβάνουν τα κορυφαία προϊόντα της εταιρείας.

Η απόφαση του Τραμπ προκάλεσε αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, με Δημοκρατικούς γερουσιαστές να κάνουν λόγο για «τεράστια αποτυχία» στον οικονομικό και τον τομέα της εθνικής ασφάλειας. Τόνισαν ότι η πρόσβαση της Κίνας στα συγκεκριμένα τσιπ θα μπορούσε να ενισχύσει τη στρατιωτική και βιομηχανική της ισχύ, αλλά και να αυξήσει τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων.

Η εξαγωγή αμερικανικών τσιπ στην Κίνα αποτελεί διαρκές σημείο τριβής. Και οι δύο τελευταίοι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική χρήση των προϊόντων. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε περιορισμούς από το 2022, οδηγώντας τη Nvidia στην ανάπτυξη λιγότερο αποδοτικού κυκλώματος, του H20, ώστε να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς και να συνεχίσει τις πωλήσεις στην κινεζική αγορά.

Τον Απρίλιο, η διοίκηση Τραμπ απαγόρευσε την εξαγωγή του H20, αλλά αργότερα επανήλθε με νέα συμφωνία, επιτρέποντας την πώληση υπό τον όρο ότι το αμερικανικό κράτος θα λαμβάνει προμήθεια 15%.

Οι κινεζικές αρχές, από την πλευρά τους, κάλεσαν τις εγχώριες βιομηχανίες να μην αγοράζουν τα συγκεκριμένα τσιπ, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη και χρήση εγχώριων τεχνολογιών.

Κατά το τρίτο τρίμηνο, ο κύκλος εργασιών της Nvidia στην Κίνα διαμορφώθηκε στα 50 εκατ. δολάρια, ενώ για το τρέχον τρίμηνο δεν αναμένονταν έσοδα από τη συγκεκριμένη αγορά.

Ο Τραμπ διευκρίνισε επίσης ότι και οι ανταγωνιστές της Nvidia, AMD και Intel, θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν προϊόντα τους στην Κίνα.

Η μετοχή της Nvidia ενισχυόταν κατά 1,7% στο premarket trading στη Νέα Υόρκη, ενώ οι μετοχές των AMD και Intel σημείωναν άνοδο 1,3% και 0,8% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Ιπέκ Οζκαρντεσκάγια, αναλυτή της Swissquote Bank, η έγκριση των εξαγωγών πιθανόν να αποφέρει περιορισμένα οφέλη στη Nvidia, εκτός αν επιτραπεί η πώληση των πιο προηγμένων σειρών Blackwell και Rubin. Η Morningstar επεσήμανε ότι «δεν υπάρχουν εγγυήσεις» πως οι κινεζικές βιομηχανίες θα προτιμήσουν τα H200 έναντι των εγχώριων προϊόντων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Σι-Τραμπ: Ξενάγηση στον μυστικό κήπο Ζονγκνανχάι μετά τις συνομιλίες

Μετά τις συνομιλίες για εμπόριο, Ταϊβάν και Ιράν, ο Σι Τζινπίνγκ ξενάγησε τον Ντόναλντ Τραμπ στα αιωνόβια δέντρα του Ζονγκνανχάι, όπου ο Τραμπ εντυπωσιάστηκε μαθαίνοντας πως κάποια έχουν ηλικία 1.000 ετών.
Αύξηση χρηματιστηρίου κέρδη
ΔΙΕΘΝΗ

Αισιοδοξία στα διεθνή χρηματιστήρια για τη συνάντηση Σι-Τραμπ

Οι διεθνείς αγορές καταγράφουν άνοδο λόγω αισιοδοξίας για τη συνάντηση Τραμπ-Σι. Το Παρίσι αυξήθηκε κατά 0,56%, η Φρανκφούρτη 1,23%, το Μιλάνο 0,77% και το Λονδίνο 0,31%. Στη Wall Street αναμένεται θετικό άνοιγμα.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Επίσημη επίσκεψη Τραμπ στην Κίνα με επίκεντρο το εμπόριο και το Ιράν

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα επισκεφθεί επίσημα την Κίνα από τις 13 έως τις 15 Μαΐου, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Σι Τζινπίνγκ. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο Ιράν και τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ επιτίθεται ξανά στο Ανώτατο Δικαστήριο για νέα απόφασή του

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατηγορώντας το ότι στηρίζει την Κίνα, μετά την απόφαση που ακύρωσε πολλούς δασμούς που είχε επιβάλει ο ίδιος, ενώ τόνισε πως υπονομεύονται οι προεδρικές του αρμοδιότητες.
Αμερικανική σημαία δασμοί
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σε ισχύ παραμένουν οι εμπορικές συμφωνίες, λέει ο Τζ. Γκριρ

Ο Τζέιμισον Γκριρ δήλωσε πως οι εμπορικές συμφωνίες ΗΠΑ με ΕΕ, Κίνα και άλλες χώρες θα παραμείνουν σε ισχύ παρά την ακύρωση των δασμών Τραμπ, ενώ η επικείμενη συνάντηση Τραμπ-Σι δεν θα εστιάσει στις εμπορικές διαφορές.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ θα υποδεχθεί τον Σι Τζινπίνγκ στον Λευκό Οίκο στο τέλος του έτους

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι σχεδιάζει να υποδεχθεί τον Σι Τζινπίνγκ στον Λευκό Οίκο στο τέλος του έτους για συνομιλίες κυρίως για το εμπόριο και πως διατηρούν πολύ καλές σχέσεις. Επίσης σκοπεύει να επισκεφτεί την Κίνα τον Απρίλιο.