ΓΔ: 2603.14 0.14% Τζίρος: 4.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:36:36
Γερμανική Αστυνομία νύχτα
Αστυνομία και διασώστες στη Χανάου μετά από τρομοκρατική επίθεση το 2020.

Γερμανία: Ταυτοποιήθηκαν οι δράστες απειλών για βόμβες σε δημόσιους χώρους

Η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε σπίτια τεσσάρων υπόπτων για απειλές βόμβας σε σχολεία, σταθμούς και εμπορικά κέντρα σε διάφορα γερμανικά κρατίδια. Οι ύποπτοι επιδίωκαν απλώς την προσοχή. Δεν έγιναν συλλήψεις.

Εφόδους σε κατοικίες τεσσάρων υπόπτων για τις πρόσφατες απειλές βομβιστικών επιθέσεων σε σχολεία, σιδηροδρομικούς σταθμούς και εμπορικά κέντρα πραγματοποίησε τα ξημερώματα η αστυνομία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, την Κάτω Σαξονία, την Έσση και τη Σαξονία-Άνχαλτ. Ανάμεσα στους ελεγχόμενους βρίσκονται δύο ανήλικοι, ενώ δεν προέκυψαν συλλήψεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας κατά του Εγκλήματος (ΒΚΑ), η οποία ανέλαβε την υπόθεση λόγω των εκατοντάδων απειλητικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων που εστάλησαν σε εθνικό επίπεδο, οι ύποπτοι φέρονται να είχαν ως μοναδικό κίνητρο την προσέλκυση προσοχής. Όπως διευκρινίζει η ΒΚΑ, οι δράστες λειτούργησαν ως μέλη «εθνικής εγκληματικής ομάδας» και επικοινωνούσαν αποκλειστικά διαδικτυακά μέσω ομάδας αγγελιαφόρων με την ονομασία «Schweinetreff» (Συνάντηση Χοίρων).

Τα απειλητικά μηνύματα οδήγησαν σε εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, με εκατοντάδες εκκενώσεις κτιρίων, μεταξύ των οποίων εμπορικά κέντρα στη Σαξονία-Άνχαλτ και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, σιδηροδρομικοί σταθμοί, ένα κτίριο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (MDR) στο Μαγδεμβούργο, σχολεία και άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις. Αντίστοιχα περιστατικά σημειώθηκαν και στην Αυστρία, οδηγώντας σε ανάλογες επιχειρήσεις των αρχών. Η ΒΚΑ τόνισε ότι για τον εντοπισμό των υπόπτων υπήρξε στενή συνεργασία με τις αυστριακές αρχές.

Στόχος των δραστών ήταν η διατάραξη της δημόσιας ειρήνης μέσω απειλών για εγκληματικές ενέργειες, με σκοπό να προκαλέσουν «τη μεγαλύτερη δυνατή ανησυχία» στους πολίτες και να αποσπάσουν «τη μέγιστη δυνατή αντίδραση» από τις αστυνομικές αρχές, αλλά και την προσοχή των ΜΜΕ. Για να ενισχύσουν το αίσθημα απειλής, συχνά στα μηνύματά τους περιλάμβαναν ισλαμιστικές αναφορές, ωστόσο, σύμφωνα με τη ΒΚΑ, δεν εντοπίστηκαν στοιχεία θρησκευτικού κινήτρου και όλες οι απειλές χαρακτηρίστηκαν ψευδείς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γρήγορα τεστ κορονοϊού στους δασκάλους στη Γερμανία από αύριο

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 635 εξάρσεις κρουσμάτων κορονοϊού στα σχολεία, ενώ τον τελευταίο μήνα σημειώθηκαν 64 την εβδομάδα.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Επτά χώρες ζητούν από το Ισραήλ να σταματήσει τους εποικισμούς στη Δ. Όχθη

Επτά χώρες κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει την επέκταση εποικισμών στη Δυτική Όχθη και να αποσύρει την πρόσκληση για νέα ακίνητα, τονίζοντας ότι η κίνηση υπονομεύει τη λύση δύο κρατών και εντείνει την αστάθεια στην περιοχή.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Χιλιάδες θάνατοι σε Γερμανία και Ισπανία λόγω καύσωνα και κλιματικής κρίσης

Στη Γερμανία, περίπου 14.000 άτομα πέθαναν από τη ζέστη από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2018. Στην Ισπανία, σχεδόν 4.500 θάνατοι αποδίδονται στα πρόσφατα κύματα καύσωνα.
Κεραυνός στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρές καταιγίδες και ανεμοστρόβιλοι με μία νεκρή στη Γερμανία

Σφοδρές καταιγίδες και ανεμοστρόβιλοι έπληξαν τη Γερμανία προκαλώντας μεγάλες ζημιές, έναν νεκρό και τραυματισμούς. Ιδιαίτερα πλήττονται περιοχές της Βάδης-Βυρτεμβέργης και Βαυαρίας, με την DWD να προειδοποιεί για νέα έντονα καιρικά φαινόμενα.