ΓΔ: 2447.25 -1.15% Τζίρος: 317.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι χάντρες
Φώτο: Shutterstock

Η γεωπολιτική των θαλασσών στη Γιορτή Επιστήμης του Γαλλικού Ινστιτούτου

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, στις 18 Νοεμβρίου, θα συζητηθούν η γεωπολιτική των θαλασσών, ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός και οι προκλήσεις της Αρκτικής, με έμφαση στη βιωσιμότητα και τον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας.

Η γεωπολιτική των θαλασσών και των ωκεανών θα αποτελέσει το βασικό θέμα συζήτησης σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης, από τις 10 έως τις 27 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου, οι θάλασσες επιστρέφουν στο προσκήνιο της διεθνούς στρατηγικής, με ρόλους που υπερβαίνουν τη ναυσιπλοΐα και την άμυνα, αγγίζοντας περιβαλλοντικές, τεχνολογικές και κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις.

Η ασφάλεια των θαλάσσιων διαδρομών, οι υποθαλάσσιες υποδομές και η κλιματική κρίση συνθέτουν κρίσιμα ζητήματα για τη σύγχρονη γεωπολιτική και την παγκόσμια οικονομία. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025, στις 19:00, στο aditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Α. Γουργιώτης, θα παρουσιάσει τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό ως βασικό εργαλείο γεωπολιτικής διακυβέρνησης και βιώσιμης ανάπτυξης, με αναφορά στο πρώτο Θαλάσσιο Χωροταξικό Πλαίσιο του Βορείου Αιγαίου.

Ο διευθυντής του τομέα Γεωπολιτικής Ψυχρού Πολέμου της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, I. Σωτηρόπουλος, θα εστιάσει στην Αρκτική, που χαρακτηρίζεται ως νέο πεδίο γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων λόγω της τήξης των πάγων και του ανοίγματος εμπορικών διαδρόμων διεθνούς σημασίας. Η ελληνική ναυτιλία, με επενδύσεις σε πλοία ice class και πρωτιές στη μεταφορά LNG, αναδεικνύει την προσαρμοστικότητά της στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Ο ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Panthéon-Sorbonne, Γιώργος Πρεβελάκης, θα αναδείξει τη σημασία της «Παιδείας της Θάλασσας» ως θεμελιώδους στοιχείου για την κατανόηση και αξιοποίηση της θαλάσσιας διάστασης, συνδυάζοντας γεωπολιτική, τεχνολογία και εκπαίδευση για τη στρατηγική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Όπως επισημαίνεται, «η "Φωνή του Ωκεανού" υπενθυμίζει ότι οι θάλασσες αποτελούν όχι μόνο φυσικούς πόρους, αλλά και χώρους γνώσης, καινοτομίας και διεθνούς συνεργασίας, στοιχεία καθοριστικά για το μέλλον της χώρας και του κόσμου».

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Νίκος Γερογιάννης.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.ifg.gr/events/giorti-tis-epistimis-i-foni-tou-okeanou-2025/

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Drone μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πάνω από 370 drones εκτοξεύθηκαν προς τη Μόσχα, τα περισσότερα καταρρίφθηκαν

Πάνω από 370 drones εκτοξεύθηκαν τη νύχτα προς τη Μόσχα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σομπιάνιν. Η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε την πλειοψηφία τους, με 64 να καταρρίπτονται κοντά στην πόλη, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία αναμένεται να κατασκευάζει πυραύλους Patriot μέχρι τέλος του έτους

Η Ουκρανία αναμένεται να αποκτήσει τη δυνατότητα παραγωγής πυραύλων για τα Patriot μέχρι το τέλος του έτους, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι, ενώ συμμετέχει και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Freyja με εκτοξευτή και πύραυλο υπό δοκιμή.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Θα απαντήσουμε με ισχυρότερα χτυπήματα στις ουκρανικές επιθέσεις

Ο Πούτιν προειδοποίησε πως η Μόσχα θα απαντήσει στις ουκρανικές επιθέσεις με ισχυρά αντίποινα και αυξημένη ένταση, καθώς αγνοεί εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις μετά από πλήγματα σε ρωσικές υποδομές που προκαλούν ελλείψεις καυσίμων.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, καταστροφή το να μη μιλάμε με την Τουρκία

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης διεμήνυσε ότι το casus belli δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τόνισε πως η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις, με ισχυρή θέση, ενίσχυση εξοπλισμών και ενεργό ρόλο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
s400 system
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Τουρκία συζητούν για πιθανή μεταπώληση των S-400 σε τρίτη χώρα

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται σε επαφές για ενδεχόμενη μεταπώληση των S-400 από την Άγκυρα σε τρίτη χώρα, υπογραμμίζοντας πως απαιτείται ρωσική άδεια για μια τέτοια ενέργεια.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα κερδίζει ήρεμα, όχι όπως υποστηρίζουν κάποιοι κύκλοι

Ο Κωστής Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δήλωσε στην ΕΡΤnews ότι η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στην εξωτερική πολιτική και άμυνα, παρά τις φωνές που υποστηρίζουν ότι χάνει έναντι της Τουρκίας και υποτιμούν σημαντικές εξελίξεις.