ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σπάνιες γαίες ορυκτά

Αυξάνεται ραγδαία η παγκόσμια ζήτηση για λίθιο, χαλκό και νικέλιο

Η ζήτηση για κρίσιμα ορυκτά, όπως λίθιο, χαλκό και νικέλιο, εκτοξεύεται έως το 2040 λόγω της ηλεκτροκίνησης και της πράσινης ενέργειας, με τον ΔΟΕ να προειδοποιεί για ελλείψεις στην προσφορά.

Η παγκόσμια ζήτηση για βασικά ορυκτά που χρησιμοποιούνται στον τομέα της αυτοκίνησης αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. 

Ειδικότερα, η ζήτηση για λίθιο προβλέπεται να πενταπλασιαστεί έως το 2040, ενώ το γραφίτη και το νικέλιο εκτιμάται πως θα διπλασιαστούν την ίδια περίοδο. Παράλληλα, η κατανάλωση κοβαλτίου και σπάνιων γαιών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί έως και 60% μέχρι το 2040.

Ο χαλκός διατηρεί τη μεγαλύτερη εδραιωμένη αγορά μεταξύ των ορυκτών και η ζήτησή του αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% μέχρι το 2040. 

Η πρόοδος της τεχνολογίας μπαταριών στα ηλεκτρικά οχήματα και οι νέες μορφές αποθήκευσης ενέργειας ενισχύουν τη ζήτηση για αυτά τα ορυκτά. Επιπλέον, η συνεχής ανάπτυξη των δικτύων και του βιομηχανικού εξοπλισμού απαιτεί αυξημένες ποσότητες χαλκού.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για κρίσιμα ορυκτά απαιτεί σημαντικές επενδύσεις, νέα ορυχεία και σύγχρονες μονάδες διύλισης.

 Αν και οι συνολικές προμήθειες για ορισμένα βασικά ενεργειακά ορυκτά βρίσκονται σε καλό δρόμο, υπάρχουν εξαιρέσεις όπως ο χαλκός και το λίθιο, όπου η προσφορά εξόρυξης υπολείπεται της ζήτησης. Το 2035 προβλέπονται ελλείμματα 30% για τον χαλκό και 40% για το λίθιο. 

Το έλλειμμα στον χαλκό θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητικό λόγω της μείωσης των βαθμών μεταλλευμάτων, του αυξανόμενου κόστους και της επιβράδυνσης στην ανακάλυψη νέων πόρων. Για το λίθιο, η ταχεία αύξηση της ζήτησης αναμένεται να οδηγήσει σε ελλείμματα στη δεκαετία του 2030, παρά την επάρκεια της αγοράς σήμερα.

Η γεωγραφική συγκέντρωση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων παραμένει υψηλή για τα περισσότερα ορυκτά, με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα έργων. Η προσφορά από τις τρεις κορυφαίες χώρες παραγωγής για χαλκό, νικέλιο και κοβάλτιο προβλέπεται να αυξηθεί έως το 2035. 

Ενδεικτικά, το μερίδιο των τριών μεγαλύτερων παραγωγών νικελίου αναμένεται να φτάσει το 85% της αγοράς το 2035, από 75% το 2024, με την Ινδονησία να ενισχύει σημαντικά τη θέση της στις αγορές νικελίου και κοβαλτίου. 

Αντίθετα, το μερίδιο του λιθίου από τους τρεις κορυφαίους παραγωγούς προβλέπεται να μειωθεί κάτω από το 70%. Νέοι προμηθευτές, όπως η Μαδαγασκάρη και η Μοζαμβίκη για τον γραφίτη και η Αυστραλία για τις σπάνιες γαίες, αναμένεται να διαφοροποιήσουν ελαφρώς την αγορά.

Η συγκέντρωση στη διύλιση αυξάνεται ιδιαίτερα για το νικέλιο, κυρίως λόγω της αυξημένης παραγωγής στην Ινδονησία. Παράλληλα, η Κίνα διατηρεί κυρίαρχο ρόλο ως προμηθευτής διύλισης για σχεδόν όλα τα ορυκτά.

 Μέχρι το 2035, η Κίνα εκτιμάται ότι θα προμηθεύει πάνω από το 60% του διυλισμένου λιθίου και κοβαλτίου, καθώς και περίπου το 80% του γραφίτη και των σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ταγαράς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΤΕΕ αποχαιρετά τον Νίκο Ταγαρά, σημαντικό μηχανικό και πολιτικό

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο τεχνικός κόσμος αποχαιρετούν με θλίψη τον Νίκο Ταγαρά, πολιτικό μηχανικό και υφυπουργό, που έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαΐου σε ηλικία 70 ετών. Μάχιμος μηχανικός και ουσιαστικός πολιτικός.
Πύργος του Άιφελ Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Παρίσι: Επιστροφή της κολύμβησης στον Σηκουάνα το καλοκαίρι

Οι Παριζιάνοι και τουρίστες απολαμβάνουν ξανά το κολύμπι στον Σηκουάνα, με τρεις επιβλεπόμενες δωρεάν ζώνες να λειτουργούν για το καλοκαίρι, προσφέροντας δροσιά στον καύσωνα και αέρα διακοπών στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Κρηστώνης Κιλκίς

Φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην Κρηστώνη Κιλκίς λίγο πριν τις 19:00. Στο σημείο επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 10 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα, με συνδρομή του δήμου. Εστάλη ενημερωτικό μήνυμα 112 στους
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: 1.000 πυροσβέστες μάχονται φωτιά στο βόρειο τμήμα

Περισσότεροι από 1.100 πυροσβέστες μάχονται με δασική πυρκαγιά στη βόρεια Πορτογαλία που έχει καταστρέψει πάνω από 100.000 στρέμματα και έχει τραυματίσει 9 άτομα. Βοηθούν ισπανική μονάδα, πυροσβεστικά οχήματα και αεροσκάφη.
businessdaily-Fotia-Pyrkagia-Eyvoia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός στα Κουφάλια: Μήνυμα 112 για φωτιά και ετοιμότητα κατοίκων

Πυρκαγιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης στις 12:45. Επιχειρούν 26 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα, εθελοντές, 9 οχήματα, 2 ελικόπτερα και υδροφόρες της Περιφέρειας. Δεν κινδυνεύουν σπίτια ή υποδομές.
Φλόγες δάσους πυρκαγιά
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: 22.000 στρέμματα έκαψε η πυρκαγιά στην Κόστα Μπράβα

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην Κόστα Μπράβα, που ξεκίνησε χθες και έκαψε 22.000 στρέμματα χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί. Σε επτά κοινότητες ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας, λόγω των ανέμων που αναμένονται το μεσημέρι.