ΓΔ: 2263.53 1.59% Τζίρος: 116.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:42:37
Σημαίες Τρινιντάντ και Βενεζουέλας
Οι σημαίες του Τρινιντάντ και της Βενεζουέλας σε γκρι φόντο, σύμβολο φιλίας.

Η Τρινιντάντ αρνείται τον εκβιασμό της Βενεζουέλας για το αέριο

Η πρωθυπουργός του Τρίνινταντ και Τομπάγκο, Κάμλα Περσάντ-Μπισέσαρ, τόνισε ότι η χώρα της δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς της Βενεζουέλας για το φυσικό αέριο, παρά τη φιλοξενία αμερικανικού πολεμικού πλοίου στα νερά της.

Η πρωθυπουργός του Τρίνινταντ και Τομπάγκο, Κάμλα Περσάντ-Μπισέσαρ, απέρριψε τον «εκβιασμό» της Βενεζουέλας σχετικά με τις διμερείς συμφωνίες για το φυσικό αέριο, σε τηλεφωνική δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Η δήλωση αυτή έγινε ενώ η χώρα φιλοξενεί από την Κυριακή αμερικανικό αντιτορπιλικό, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Καραϊβική, όπως αποφάσισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η Περσάντ-Μπισέσαρ τόνισε ότι το Τρίνινταντ και Τομπάγκο δεν θα υποκύψει σε «οποιονδήποτε εκβιασμό από τους Βενεζουελάνους» και δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τον αγώνα κατά των καρτέλ ναρκωτικών. Επισήμανε πως «το μέλλον μας δεν εξαρτάται από τη Βενεζουέλα», προσθέτοντας ότι αυτό δεν ίσχυσε ποτέ στο παρελθόν.

Η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες, πρότεινε την αναστολή των συμφωνιών για το φυσικό αέριο μεταξύ των δύο χωρών ως αντίδραση στην παρουσία του USS Gravely στο Τρίνινταντ και Τομπάγκο.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει επτά πολεμικά πλοία στην Καραϊβική και στον Κόλπο του Μεξικού, στο πλαίσιο επιχειρήσεων κατά των καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών, με ιδιαίτερη στόχευση στη Βενεζουέλα και τον πρόεδρό της. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσης την επικείμενη άφιξη του αεροπλανοφόρου Gerald R. Ford στην περιοχή. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, χαρακτήρισε τις κινήσεις αυτές ως απόπειρα των ΗΠΑ «να εφεύρουν έναν νέο πόλεμο».

Ο Τραμπ κατηγορεί τον Μαδούρο για άμεση εμπλοκή στη διακίνηση ναρκωτικών, κατηγορία που ο Μαδούρο απορρίπτει. Κατά το Καράκας, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το λαθρεμπόριο ναρκωτικών ως πρόσχημα «για να επιβάλουν αλλαγή του καθεστώτος» και να αποκτήσουν πρόσβαση στα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει αεροπορικά πλήγματα εναντίον σκαφών που θεωρούνται ύποπτα για διακίνηση ναρκωτικών στην Καραϊβική και τον Ειρηνικό. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί δέκα τέτοια πλήγματα, με τουλάχιστον 43 νεκρούς, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης που επικαλείται το AFP. Σε ένα από τα πλήγματα, στα μέσα Οκτωβρίου, σκοτώθηκαν δύο πολίτες του Τρίνινταντ και Τομπάγκο, όπως ανέφεραν οι οικογένειές τους, χωρίς επίσημη επιβεβαίωση από τις τοπικές αρχές.

Ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα των επιθέσεων αυτών σε διεθνή και ξένα χωρικά ύδατα, εναντίον υπόπτων που δεν έχουν συλληφθεί ή ανακριθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολάς Μαδούρο και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Αμερικανικές πετρελαϊκές θα επενδύσουν εκατομμύρια στη Βενεζουέλα

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρίες είναι έτοιμες να επενδύσουν στη Βενεζουέλα για αποκατάσταση της παραγωγής, λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του Μαδούρο από τις ΗΠΑ. Μόνη παρούσα αμερικανική εταιρία η Chevron.
Νικολάς Μαδούρο και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Εξάγαμε 50 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από Βενεζουέλα, δεν με νοιάζει ο Μαδούρο

Οι ΗΠΑ εξασφάλισαν 50 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, τα οποία ήδη πωλούν, όπως δήλωσε ο Τραμπ. Δεν σκοπεύει να μιλήσει με τον Μαδούρο, που παραμένει κρατούμενος σε αμερικανική φυλακή μετά τα γεγονότα της 3ης Ιανουαρίου.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Πτώση 3% στις τιμές πετρελαίου μετά τις δηλώσεις Τραμπ για Ιράν

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν έως 3% μετά τις δηλώσεις Τραμπ ότι οι ταραχές στο Ιράν τελείωσαν και χωρίς σαφή αναφορά για στρατιωτική δράση των ΗΠΑ, ενώ προηγουμένως είχαν αυξηθεί λόγω έντασης και διαδηλώσεων στο Ιράν.
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Κούβας προς Τραμπ: "Δεν δεχόμαστε υποδείξεις"

Ο Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ απέρριψε την απειλή του Τραμπ, τονίζοντας ότι η Κούβα είναι ανεξάρτητη και δεν δέχεται υποδείξεις, ενώ υπογράμμισε πως η χώρα του θα αμυνθεί απέναντι στις πιέσεις των ΗΠΑ ως το τέλος.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ακύρωσα νέο κύμα επιθέσεων κατά της Βενεζουέλας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στο Truth Social ότι αμερικανικές πετρελαϊκές θα επενδύσουν πάνω από 100 δισ. δολάρια στη Βενεζουέλα. Είπε επίσης πως ανέβαλε επίθεση, αναφέροντας πρόοδο σε συνεργασία και απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.