ΓΔ: 2079.36 -0.18% Τζίρος: 4.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:39:37
σημαία της Ιταλίας
Η σημαία της Ιταλίας κυματίζει σε καθαρό ουρανό, αντιπροσωπεύοντας το ιταλικό έθνος.

Ιταλία: Ρεκόρ υπογεννητικότητας καταγράφει η χώρα φέτος

Η Ιταλία καταγράφει νέο ρεκόρ υπογεννητικότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Istat. Φέτος, από Ιανουάριο ως Ιούλιο, οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 13.000 ή 6,3% συγκριτικά με πέρυσι, συνεχίζοντας την πτωτική τάση που ξεκίνησε το 2008.

Ιστορικό ρεκόρ υπογεννητικότητας καταγράφει η Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (Istat).

Από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Ιουλίου φέτος, οι γεννήσεις στη χώρα ήταν μειωμένες κατά 13.000 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας πτώση 6,3%. Σε ετήσια βάση, η μείωση για το 2024 ανέρχεται σε 2,4%.

Η καθοδική αυτή τάση ξεκίνησε το 2008 και συνεχίζεται αδιάλειπτα, οδηγώντας σε "απώλεια" 207.000 γεννήσεων τα τελευταία 17 χρόνια. Όπως επισημαίνουν σχετικές έρευνες, η υπογεννητικότητα αποδίδεται τόσο σε αλλαγή στάσης των εν δυνάμει γονέων όσο και στη μείωση του συνολικού αριθμού τους, καθώς πρόκειται κυρίως για άτομα που γεννήθηκαν μετά τα μέσα της δεκαετίας του '70.

Το 2024, ο μέσος αριθμός παιδιών ανά γυναίκα στην Ιταλία διαμορφώθηκε σε 1,18, έναντι 1,20 το 2023. Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ είχε καταγραφεί το 1995, με 1,19 παιδιά ανά γυναίκα. Το Istat τονίζει ότι η μείωση αφορά και τις γυναίκες με μεταναστευτική προέλευση, όπου ο μέσος αριθμός παιδιών ήταν 1,79 το 2023, έναντι 1,82 το 2022 και 2,31 το 2010.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γκουίντο Κροζέτο υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλός Υπουργός Άμυνας: «Δεν είμαι αισιόδοξος για τις κινήσεις Πούτιν»

Ο Ιταλός ΥΠΕΘΑ Κροζέτο δήλωσε ότι αμφιβάλλει για ειλικρινή διάθεση διαλόγου της Ρωσίας και τόνισε πως η Ιταλία δεν θα στείλει δυνάμεις στην Ουκρανία, καθώς η ασφάλεια της χώρας δεν διασφαλίζεται από ευρωπαϊκές στρατιωτικές εγγυήσεις.
Ερντογάν Μελόνι χειραψία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι και Ερντογάν συναντήθηκαν στη G20 της Νότιας Αφρικής

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στη G20, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας Ιταλίας-Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και συζήτησαν για Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
Εκλογές στην Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Εκλογές - τεστ σε τρεις περιφέρειες με 13 εκατ. ψηφοφόρους

Οι περιφερειακές εκλογές σε Βένετο, Απουλία και Καμπανία, που διεξάγονται σήμερα και αύριο, θεωρούνται κομβικό τεστ για τον πολιτικό χάρτη της Ιταλίας, με 13 εκατ. πολίτες να ψηφίζουν και φαβορί στη Βένετο τον Αλμπέρτο Στεφάνι.
Τζόρτζια Μελόνι σε ράλι
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Η Ιταλία έγινε οδηγός για την Ευρώπη, όχι το μαύρο πρόβατο

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε πως μέσα σε τρία χρόνια η Ιταλία άλλαξε εικόνα, από «μαύρο πρόβατο» έγινε παράδειγμα για την Ευρώπη, ενώ τόνισε πως η κυβέρνησή της είναι πλέον η τρίτη μακροβιότερη στη χώρα.
Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Με πλεόνασμα και μεταρρυθμίσεις πετύχαμε την εξυγίανση

Η Ελλάδα πέτυχε οικονομική εξυγίανση μέσω πλεονασμάτων και μεταρρυθμίσεων τόνισε σε συνέντευξη στην Corriere della Sera ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας.
Ιταλικό κοινοβούλιο κτήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Μελόνι με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν στην Ιταλία

Η Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Βίκτορ Όρμπαν, συζητώντας για διμερείς σχέσεις, Ουκρανία, Μέση Ανατολή, ευρωπαϊκή ατζέντα και καινοτόμες πρωτοβουλίες στη διαχείριση μεταναστευτικών ροών.