ΓΔ: 1961.64 -2.59% Τζίρος: 236.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:21:00
Σκιά όπλου Κολομβίας
Σκιά όπλου πάνω στη ραγισμένη σημαία της Κολομβίας, σύμβολο ένοπλης σύγκρουσης.

Ένταση στα σύνορα Βενεζουέλας-Κολομβίας, νέα επιχείρηση ΗΠΑ κατά ναρκωτικών

Η Βενεζουέλα διεξήγαγε μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με Κολομβία, ενώ οι ΗΠΑ κατέστρεψαν σκάφος με ναρκωτικά στην Καραϊβική, πυροδοτώντας νέο επεισόδιο έντασης που εντείνει τις ανησυχίες για πιθανή σύγκρουση.

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Βενεζουέλας, καθώς σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Βενεζουέλα πραγματοποίησε την Πέμπτη μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορά της με την Κολομβία. Παράλληλα, οι ΗΠΑ έπληξαν ακόμη ένα σκάφος στην Καραϊβική, το οποίο φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά, αυξάνοντας τους φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση.

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό με επιζώντες από τα αμερικανικά πλήγματα στην περιοχή, μετά την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η αυξανόμενη κρίση προκαλεί ανησυχία σε περιφερειακό επίπεδο και έχει οδηγήσει σε σημαντικές ανακατατάξεις τόσο στον κρατικό μηχανισμό των δύο χωρών όσο και στις ένοπλες δυνάμεις. Στις ΗΠΑ, ο ναύαρχος που ήταν υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις στην περιοχή ανακοίνωσε τη συνταξιοδότησή του μετά από μόλις έναν χρόνο στη θέση αυτή.

Στη Βενεζουέλα, η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροντρίγκες αναγκάστηκε να διαψεύσει δημοσιεύματα περί διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για την απομάκρυνση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Παράλληλα, οι πολιτείες Ταχίρα και Αμαζόνας ανακοίνωσαν την ενίσχυση περιπολιών και ελέγχων στα σύνορα με την Κολομβία. Στην Ταχίρα, όπου βρίσκονται τρεις βασικές γέφυρες που συνδέουν τις δύο χώρες, ο στρατός έχει αναπτυχθεί στη γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ, με τουλάχιστον 17.000 στρατιώτες, σύμφωνα με τον στρατηγό Μιχέλ Βαγιαντάρες.

Στην πολιτεία Αμαζόνας, που συνορεύει με τη Βραζιλία, ο στρατός οργανώνεται με στόχο την προστασία των «στρατηγικών επιχειρήσεων» και των βασικών υπηρεσιών, όπως δήλωσε ο στρατηγός Λιονέλ Σόχο. Βασικός στόχος είναι η αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και η ενσωμάτωση των ένοπλων πολιτών.

Επιχειρήσεις των ΗΠΑ και κατηγορίες για «ψυχολογικό πόλεμο»

Οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών, έχουν αναπτύξει επτά πολεμικά πλοία στην Καραϊβική και ένα ακόμη στον Κόλπο του Μεξικού. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τον Βενεζουελάνο ομόλογό του για άμεση εμπλοκή στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ενώ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από την αμερικανική δικαιοσύνη και προσφέρεται αμοιβή 50 εκατ. δολαρίων για τη σύλληψη του Μαδούρο.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι έχει δώσει στη CIA άδεια για μυστικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Βενεζουέλας. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον πέντε επιχειρήσεις κατά ταχύπλοων που φέρονται να μετέφεραν ναρκωτικά, με τουλάχιστον 27 νεκρούς. Το τελευταίο επεισόδιο, σύμφωνα με αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, άφησε για πρώτη φορά επιζώντες.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις Τραμπ για τις επιχειρήσεις της CIA, καταγγέλλοντας «τα πραξικοπήματα που απεργάζεται» η αμερικανική υπηρεσία. Παράλληλα, δημοσίευμα της εφημερίδας Miami Herald, που δεν επικαλείται πηγές, ανέφερε ότι η Ντέλσι Ροντρίγκες και ο αδελφός της Χόρχε διαπραγματεύονται με τις ΗΠΑ για την εκδίωξη του Μαδούρο, κάτι που η ίδια χαρακτήρισε «ψέμα» και «μέρος του ψυχολογικού πολέμου» κατά της Βενεζουέλας.

Η Ροντρίγκες τόνισε ότι η «μπολιβαριανή επανάσταση» στηρίζεται σε μια πολιτικοστρατιωτική ανώτατη διοίκηση, ενωμένη γύρω από τη λαϊκή βούληση, επιβεβαιώνοντας τη στήριξή της στον πρόεδρο Μαδούρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εγκρίνει δράση CIA κατά Βενεζουέλας, ο Μαδούρο απορρίπτει πραξικόπημα

Ο Τραμπ δήλωσε ότι ενέκρινε μυστικές επιχειρήσεις της CIA και εξετάζει στρατιωτικά πλήγματα στη Βενεζουέλα. Η Βενεζουέλα αντέδρασε οξύτατα, μιλώντας για παραβίαση διεθνούς δικαίου και προσφεύγει στον ΟΗΕ κατά των ΗΠΑ.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Μαδούρο: Καταγγέλλει πραξικοπήματα με στήριξη ΗΠΑ και CIA

Ο Νικολάς Μαδούρο καταδίκασε τα φερόμενα πραξικοπήματα που υποκινούνται από τη CIA, ενώ καταφέρθηκε κατά της ανάπτυξης αμερικανικών πολεμικών στη Καραϊβική, που παρουσιάζεται ως επιχείρηση κατά ναρκωτικών.
Νικολάς Μαδούρο πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Στρατιωτικά γυμνάσια λόγω παρουσίας αμερικανικών πλοίων

Ο Νικολάς Μαδούρο διέταξε στρατιωτικά γυμνάσια σε μεγάλες συνοικίες της Βενεζουέλας, ως απάντηση στην παρουσία αμερικανικών πλοίων, τονίζοντας την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων για την υπεράσπιση της χώρας και τη διασφάλιση της ειρήνης.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επιχείρηση κατά ναρκοπλοίου Βενεζουέλας με έξι νεκρούς

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έπληξαν σκάφος με ναρκωτικά ανοιχτά της Βενεζουέλας, σκοτώνοντας έξι άτομα. Ήταν το πέμπτο τέτοιο πλήγμα, καθώς η Ουάσινγκτον εντείνει τις επιχειρήσεις κατά της διακίνησης ναρκωτικών στην Καραϊβική.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο συνιδρυτής της Tren de Aragua επιδιώκει συμφιλίωση με την Κολομβ

Ο Λάρι Άλβαρες, συνιδρυτής της Tren de Aragua, ζήτησε με επιστολή προς τον πρόεδρο της Κολομβίας έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τον αφοπλισμό και τη διάλυση της οργάνωσης. Ο Άλβαρες κρατείται στη Μπογοτά εν αναμονή έκδοσης.