ΓΔ: 2616.12 0.53% Τζίρος: 275.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ

Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ σε ειλικρίνεια στις εμπορικές συνομιλίες

Το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου κάλεσε τις ΗΠΑ να διορθώσουν τα λάθη τους και να επιδείξουν ειλικρίνεια στις εμπορικές συνομιλίες, ενώ τόνισε ότι η επικοινωνία και οι διαβουλεύσεις για τα ζητήματα εξαγωγών σπανίων γαιών συνεχίζονται.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να διορθώσουν άμεσα τα λάθη τους και να επιδείξουν ειλικρίνεια στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στις 14 Οκτωβρίου. Παράλληλα, η Κίνα ζήτησε από την Ουάσινγκτον να συνεργαστεί με το Πεκίνο προς μια κοινή κατεύθυνση για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Η τοποθέτηση αυτή ήρθε ως απάντηση σε ισχυρισμούς της αμερικανικής πλευράς ότι το Πεκίνο ανέβαλε ένα προγραμματισμένο τηλεφώνημα σχετικά με τους πρόσφατους ελέγχους που επέβαλε στις εξαγωγές σπάνιων γαιών. Επιπλέον, οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει την ανάγκη οι δύο χώρες να βρουν τρόπο για την αποκατάσταση ενός σταθερού πλαισίου στις εμπορικές τους σχέσεις.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου τόνισε ότι η Κίνα είχε ήδη ενημερώσει τις ΗΠΑ για τα σχετικά μέτρα, μέσω του διμερούς μηχανισμού διαλόγου για τον έλεγχο των εξαγωγών, πριν από την επίσημη ανακοίνωσή τους. Υπογράμμισε επίσης ότι οι δύο πλευρές διατηρούν ανοιχτή επικοινωνία στο πλαίσιο του συμβουλευτικού μηχανισμού για την οικονομία και το εμπόριο.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, στις 13 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν σχετικές διμερείς συνομιλίες, επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ στοχεύουν κινεζικά ινστιτούτα σε αμερικανικά πανεπιστήμια

Ο Αμερικανός υπουργός Πολέμου Πιτ Χέγκσεθ χαρακτήρισε τα Ινστιτούτα Κομφούκιος απειλή για την εθνική ασφάλεια, λέγοντας πως λειτουργούν ως «οργανώσεις εν υπνώσει» σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, παρά τον πολιτιστικό τους ρόλο.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο κατά Ουάσινγκτον για απαγόρευση κινεζικής τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας αντέδρασε στην απαγόρευση χρήσης κινεζικής ΑΙ από τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι κινεζικές εταιρίες ΑΙ προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες παγκοσμίως και τηρούν τη νομοθεσία κάθε χώρας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Έτοιμος για τριμερή συνάντηση με Σι και Πούτιν

Ο Τραμπ εξέφρασε ετοιμότητα για τριμερή συνάντηση με τους Σι και Πούτιν στην Κίνα τον Νοέμβριο, με αντικείμενο την αποπυρηνικοποίηση, ενώ επανέλαβε την κριτική του κατά του Ζελένσκι, ζητώντας νέο διαπραγματευτή για την Ουκρανία.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας για Ουκρανία, ρόλος ΕΕ

Η ΕΕ ξεκαθαρίζει πως κάθε λύση για την Ουκρανία πρέπει να σέβεται την εδαφική της ακεραιότητα, ενώ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν έως τον τερματισμό του πολέμου, παρά τα δημοσιεύματα για ενδεχόμενες συνομιλίες με ΗΠΑ και Κίνα.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο ενισχύει την αμερικανική επιρροή στην Κεντρική Ασία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, ξεκίνησε περιοδεία σε Ουζμπεκιστάν και Ινδία για ενίσχυση εμπορικών δεσμών ΗΠΑ με χώρες της Κεντρικής Ασίας, στοχεύοντας στην ανάσχεση της κινεζικής επιρροής και την ενίσχυση της διπλωματίας.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Πρόταση για σύνοδο με Τραμπ, Σι για Ουκρανία – Η συμφωνία με ντίζελ

Ο Πούτιν πρότεινε σύνοδο κορυφής με Τραμπ και Σι για διαπραγματεύσεις σχετικά με την Ουκρανία, με ευνοϊκούς για τη Μόσχα όρους, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η απουσία Ζελένσκι προκαλεί ανησυχία σε Ευρωπαίους ηγέτες.