ΓΔ: 2013.59 -0.50% Τζίρος: 201.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Καμπούλ τοπίο πόλης
Η Καμπούλ με φόντο βουνά και καπνό στον ορίζοντα, σύγχρονη κατάσταση ασφαλείας.

Άμαχοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις Αφγανιστάν-Πακιστάν στη μεθόριο

Τουλάχιστον 15 άμαχοι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν από πακιστανικά πυρά στην περιοχή Σπιν Μπόλντακ του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, έπειτα από νέες συγκρούσεις στη μεθόριο με το Πακιστάν.

Περισσότεροι από 10 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και 100 τραυματίστηκαν σε πρόσφατες επιθέσεις στο Αφγανιστάν από πακιστανικές δυνάμεις, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου των Ταλιμπάν στο Χ. Τα περιστατικά σημειώθηκαν στη διάρκεια νέων συγκρούσεων στα σύνορα Αφγανιστάν – Πακιστάν.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή Σπιν Μπόλντακ του Αφγανιστάν, σημειώθηκαν νυχτερινές συγκρούσεις και βολές με όλμους. Ο Αλί Μοχάμεντ Χάκμαλ, εκπρόσωπος του τμήματος πληροφοριών της πόλης, δήλωσε στο AFP ότι υπάρχουν 15 νεκροί άμαχοι.

Τον απολογισμό επιβεβαίωσε και ο Αμπντούλ Τζαν Μπαράκ, αξιωματούχος του νοσοκομείου της περιοχής, ο οποίος ανέφερε ότι πάνω από 80 γυναίκες και παιδιά τραυματίστηκαν.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, κατηγόρησε τις πακιστανικές δυνάμεις για επαναλαμβανόμενες επιθέσεις με ελαφρά και βαρέα όπλα στην περιοχή Σπιν Μπόλντακ. Όπως ανέφερε, 12 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 100 τραυματίστηκαν.

Η νέα αυτή ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών προέκυψε μετά την απαίτηση του Ισλαμαμπάντ προς την κυβέρνηση των Ταλιμπάν να λάβει μέτρα κατά ενόπλων που επιτίθενται στο Πακιστάν και φέρονται να δρουν από αφγανικό έδαφος.

Οι Ταλιμπάν αρνούνται την παρουσία ενόπλων Πακιστανών στο Αφγανιστάν.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν το Σάββατο το βράδυ, όταν η Καμπούλ εξαπέλυσε επιχείρηση σε τουλάχιστον πέντε επαρχίες στα σύνορα, ως αντίποινα για παραβιάσεις και αεροπορικές επιδρομές του πακιστανικού στρατού, έπειτα από εκρήξεις στην Καμπούλ.

Το Ισλαμαμπάντ υποσχέθηκε «ισχυρή απάντηση» την Κυριακή, ενώ αναφέρθηκαν δεκάδες θάνατοι και από τις δύο πλευρές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στο αεροδρόμιο Καμπούλ
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση αυτοκτονίας με 7 νεκρούς Πακιστανούς στρατιώτες στα σύνορα

Επτά Πακιστανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν σε επίθεση ενόπλων σε στρατόπεδο στο βόρειο Ουαζιριστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, εν μέσω εκεχειρίας που αναμένεται να λήξει σήμερα.
αστυνομία Πακιστάν όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

40 Αφγανοί άμαχοι νεκροί σε συγκρούσεις στα σύνορα με Πακιστάν

Σαράντα άμαχοι σκοτώθηκαν και 170 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν, πριν από την εφαρμογή εκεχειρίας 48 ωρών. Οι χώρες εφαρμόζουν κατάπαυση του πυρός για διάλογο και εξεύρεση λύσης.
Καμπούλ τοπίο πόλης
ΔΙΕΘΝΗ

18 νεκροί και 360 τραυματίες σε συγκρούσεις Πακιστάν-Αφγανιστάν, λέει ο ΟΗΕ

Τουλάχιστον 18 νεκροί και πάνω από 360 τραυματίες στο Αφγανιστάν μετά από συγκρούσεις ανάμεσα σε πακιστανικές και αφγανικές δυνάμεις από τις 10 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που ζητά άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών.
Σύριοι στρατιώτες όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Σε επιφυλακή ο στρατός Πακιστάν, κλειστά σύνορα με Αφγανιστάν

Οι πακιστανικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα στα σύνορα με το Αφγανιστάν μετά τις αιματηρές συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου. Το Πακιστάν έκλεισε τα σύνορα, διακόπτοντας το εμπόριο και ακινητοποιώντας πολλά φορτηγά.
Ινδία Πακιστάν σκακιέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Καμπούλ κατηγορεί το Πακιστάν για βομβαρδισμό στην Πακτίκα

Το Πακιστάν βομβάρδισε περιοχές στο Αφγανιστάν το βράδυ, παραβιάζοντας την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί μετά από συγκρούσεις στα σύνορα, σύμφωνα με την Καμπούλ. Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν για αντίποινα.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Έκκληση ΓΓ για τέλος συγκρούσεων Αφγανιστάν-Πακιστάν, χαιρετίζει εκεχειρία

Ο ΓΓ του ΟΗΕ εκφράζει ανησυχία για τις συγκρούσεις Αφγανιστάν-Πακιστάν με θύματα αμάχους, καλωσορίζει την προσωρινή εκεχειρία και καλεί σε διάλογο για οριστική παύση των εχθροπραξιών, σύμφωνα με την UNAMA.