ΓΔ: 2058.02 -2.07% Τζίρος: 243.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Χαμάς στρατιώτες ένοπλοι
Φωτο: Ένοπλοι άνδρες της Χαμας. Credit: Shutterstock

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Οι Παλαιστίνιοι να αποκηρύξουν τη Χαμάς για το μέλλον τους

Ο Γιοχάν Βάντεφουλ τόνισε ότι η αφοπλιστική ευφορία για τη Μέση Ανατολή δεν είναι δικαιολογημένη και πως η Χαμάς πρέπει να αποκηρυχθεί από τους Παλαιστίνιους για πραγματική ειρήνη και προοπτική ανεξάρτητου κράτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόχαν Βάντεφουλ, εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την αισιοδοξία του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, τόνισε τη σημασία του αφοπλισμού της Χαμάς και της αποκήρυξής της από τους ίδιους τους Παλαιστίνιους.

Ο κ. Βάντεφουλ χαρακτήρισε το «προσωρινό τέλος» της σύγκρουσης ως ιστορικό γεγονός και σημείωσε πως η ημέρα αυτή αποτέλεσε αφορμή χαράς. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η εξέλιξη αυτή είναι κάτι περισσότερο από μια απλή εκεχειρία, καθώς τα κράτη της περιοχής δεσμεύτηκαν για ειρηνική συνύπαρξη.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, για πρώτη φορά το Ισραήλ και οι γείτονές του επιδίωξαν ουσιαστικά τον ίδιο στόχο. Παρά τη σημαντική αυτή πρόοδο, υπογράμμισε ότι η διαδικασία ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και πως απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια για να μετατραπεί η εκεχειρία σε διαρκή ειρήνη.

Ο κ. Βάντεφουλ επανέλαβε ότι το αφοπλισμό της Χαμάς θεωρεί κρίσιμο βήμα, ενώ κάλεσε τους Παλαιστίνιους να αποκηρύξουν την οργάνωση. Όπως ανέφερε, αν συνεχιστεί η επικράτηση της τρομοκρατίας στη Λωρίδα της Γάζας, δεν διαφαίνεται θετικό μέλλον για τους Παλαιστίνιους.

Τέλος, ο Γερμανός υπουργός χαρακτήρισε τη Χαμάς ως «καθαρή τρομοκρατία» και προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν προοπτικές για όσους οδηγούνται στον ριζοσπαστισμό. Τόνισε ότι αποτελεί καθήκον των Παλαιστινίων να αποστασιοποιηθούν από την οργάνωση και να αναζητήσουν νέες μορφές συνεργασίας, ώστε να έχουν στο μέλλον την ευκαιρία να αποκτήσουν το δικό τους κράτος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο στέλνει 3.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή

Το Πεντάγωνο ετοιμάζεται να στείλει χιλιάδες στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας στη Μέση Ανατολή, παρότι η αμερικανική κυβέρνηση αναζητά συνομιλίες με το Ιράν, χωρίς να έχουν δοθεί λεπτομέρειες για τον προορισμό ή τον χρόνο.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σχέδιο Πενταγώνου για αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Μ. Ανατολή

Το Πεντάγωνο ετοιμάζεται να στείλει χιλιάδες στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας στη Μέση Ανατολή, παρά την πρόθεση του Τραμπ για συνομιλίες με το Ιράν, χωρίς να διευκρινίζεται η ακριβής τοποθεσία ή ο χρόνος άφιξης.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινοί: Ο Τραμπ επιδιώκει συμφωνία με Ιράν, αλλά δύσκολη η επιτυχία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ επιδιώκει συμφωνία με το Ιράν για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, όμως Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν απίθανη τη συναίνεση του Ιράν στις αμερικανικές απαιτήσεις για το πυρηνικό και πυραυλικό του πρόγραμμα.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ μιλά για συνομιλίες με Ιράν, η Τεχεράνη αρνείται και απειλεί Ισραήλ

Ο Τραμπ μίλησε για διαπραγματεύσεις με Ιρανό αξιωματούχο και ανέβαλε για 5 μέρες τα χτυπήματα κατά δομών στο Ιράν, ενώ η Τεχεράνη εξαπέλυσε νέες βαλλιστικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ αναχαίτισαν drones και πυραύλους.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απειλεί με πλήρες κλείσιμο του Στενού του Χορμούζ

Το Ιράν απειλεί με πλήρες κλείσιμο του Στενού του Χορμούζ αν οι ΗΠΑ πλήξουν ιρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις. Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποιούν επίσης για πλήρη καταστροφή αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή.