ΓΔ: 1995.2 -0.50% Τζίρος: 353.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φρίντριχ Μερτζ
Ο Φρίντριχ Μερτζ μιλά σε συνέντευξη τύπου της CDU/CSU στη Γερμανία.

Μερτς: Ιστορική μέρα για τη Μ. Ανατολή – Κάλεσμα σε Τραμπ για Ουκρανία

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χαρακτήρισε τη μέρα ιστορική για τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο, εξέφρασε ελπίδα για ειρήνη και στήριξη στο Ισραήλ, ενώ ζήτησε από τον Τραμπ να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ως μια σημαντική ημέρα για τη Μέση Ανατολή και ολόκληρο τον κόσμο χαρακτήρισε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τη σημερινή επικύρωση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο κ. Μερτς, μιλώντας από το Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου, εξέφρασε την ελπίδα πως ξεκινά πλέον «μια φάση ειρήνης», στην οποία η Γερμανία είναι πρόθυμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο.

Ευχαρίστησε τους διαμεσολαβητές για τη συμβολή τους στη συμφωνία, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή στήριξη της χώρας του προς το Ισραήλ. Παράλληλα, κάλεσε τον πρόεδρο Τραμπ να αξιοποιήσει την επιρροή του για την επίτευξη ειρήνης και στην Ουκρανία.

Ο καγκελάριος σημείωσε πως «ο πόλεμος στη Γάζα τελείωσε» και δήλωσε ανακουφισμένος για την απελευθέρωση των τελευταίων εν ζωή ομήρων από τη Χαμάς, ανάμεσά τους και τέσσερις Γερμανοί πολίτες. Υπογράμμισε τη δέσμευση της Γερμανίας να συμβάλει στην αποκατάσταση της πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια, φάρμακα, νερό και στέγη για τους κατοίκους της Γάζας.

Ο κ. Μερτς αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης. Τόνισε ότι η διεθνής ενότητα μπορεί να καταστήσει εφικτή την ειρήνη και ανακοίνωσε πως θα συζητήσει το ζήτημα με τον πρόεδρο Τραμπ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Αισιοδοξία για λύση Γερμανίας-Ισραήλ-Γάζας μέσα στην εβδομάδα

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χαρακτήρισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ελπιδοφόρο βήμα, εκφράζοντας αισιοδοξία πως μπορεί να υπάρξει λύση εντός εβδομάδας, τονίζοντας όμως ότι η συμφωνία δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις στη Γερμανία για τη στάση Μερτς απέναντι στον Ερντογάν

Πολιτικοί και ΜΜΕ στη Γερμανία επικρίνουν τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς για τη στάση του στην Άγκυρα, κατηγορώντας τον ότι υποβάθμισε τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Άγκυρα: Συνάντηση Μερτς-Ερντογάν για άμυνα, Ευρώπη και Ισραήλ

Με τιμές υποδέχτηκε ο Ερντογάν τον Μερτς στην Άγκυρα. Οι δύο χώρες συμφώνησαν σε στενότερη αμυντική συνεργασία αλλά διαφώνησαν για το θέμα της Γάζας. Η Γερμανία στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με όρους.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανός ΥΠΕΞ Βάντεφουλ στην Τουρκία: Στο επίκεντρο Μέση Ανατολή, Ουκρανία, ΕΕ

Η Τουρκία χαρακτηρίζεται «εταίρος-κλειδί» για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΕΞ, πριν την επίσκεψη Βάντεφουλ στην Άγκυρα. Συζητήσεις για Γάζα, Συρία, Ουκρανία και ΕΕ-Τουρκία θα βρεθούν στο επίκεντρο.
Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Κατάρ, Αίγυπτος και Τουρκία πιέζουν για αφοπλισμό της Χαμάς

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι Κατάρ, Αίγυπτος, Τουρκία και άλλα αραβικά κράτη πιέζουν τη Χαμάς στη Γάζα να καταθέσει τα όπλα ώστε να στηριχθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, τονίζοντας πως ασκείται απαραίτητη πίεση.
Λαρς Κλίνγκμπάιλ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κλινγκμπάιλ ανακοινώνει άρση περιορισμών εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ

Ο Λαρς Κλινγκμπάιλ δήλωσε ότι η Γερμανία θα επανεξετάσει τους περιορισμούς στις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ, μετά την εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς και εν όψει της συνόδου ειρήνης στην Αίγυπτο.