ΓΔ: 2061.69 0.26% Τζίρος: 203.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Βιώσιμη Ανάπτυξη χέρια
Χέρια κρατούν πράσινη υδρόγειο, συμβολίζοντας τη βιωσιμότητα και προστασία του περιβάλλοντος.

Η Ευρώπη αναζητά νέο μοντέλο: Βιωσιμότητα, καινοτομία, ασφάλεια

Η Κατερίνα Γιούσενκο τόνισε ότι η Ουκρανία παρά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς διατηρεί το πράσινο όραμά της και μπορεί να γίνει κλειδί για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική Ευρώπη, βοηθώντας στη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και αγροτική αυτάρκεια.

Η Ουκρανία παραμένει προσηλωμένη στο πράσινο όραμά της παρά τους συνεχιζόμενους ρωσικούς βομβαρδισμούς, όπως ανέφερε η Kateryna Yushchenko, πρώην πρώτη κυρία της χώρας, σε ομιλία της στο συνέδριο «Ninth Sustainability Summit for SE Europe & the Mediterranean» του Economist. Η κ. Yushchenko υπογράμμισε πως η Ουκρανία επιδιώκει να ευθυγραμμιστεί με την «Πράσινη Συμφωνία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συμβάλει στη δημιουργία ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού ευρωπαϊκού μέλλοντος.

Σύμφωνα με την ίδια, η Ουκρανία μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό παραγωγό πράσινης ενέργειας και πρώτων υλών, όπως το λίθιο, ενώ στον αγροτικό τομέα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την τροφοδοσία της Ευρώπης. Τόνισε ότι η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα πρέπει να αποτελούν κοινό στόχο για όλη την Ευρώπη, με την Ουκρανία να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής της εξίσωσης, ειδικά όταν ανακάμψει η χώρα.

Σε άλλο σημείο, η κ. Yushchenko σημείωσε ότι η Ουκρανία δεν υπερασπίζεται μόνο το μέλλον της Ευρώπης, αλλά αποτελεί και ευκαιρία για την ήπειρο. Η νίκη της Ουκρανίας, όπως είπε, συνδέεται άμεσα με τη διασφάλιση ενός καθαρού, βιώσιμου και ασφαλούς ευρωπαϊκού μέλλοντος, όπου η βιωσιμότητα λειτουργεί ως παράγοντας διαρκούς ειρήνης.

Ο Csaba Kőrösi, πρώην πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επισήμανε την ανάγκη για νέα στρατηγική ισορροπίας στην Ευρώπη ανάμεσα σε βιωσιμότητα, ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια. Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη οφείλει να αποφασίσει αν θα ηγηθεί ή θα ακολουθήσει στις αγορές τεχνολογίας, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και τις επενδύσεις ως προϋποθέσεις για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Ο κ. Kőrösi ανέφερε ότι ο 21ος αιώνας χαρακτηρίζεται από τον ανταγωνισμό στην τεχνολογία και τον έλεγχο των εφοδιαστικών αλυσίδων, με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει απώλεια ανταγωνιστικότητας. Πρότεινε ότι η Ε.Ε. πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της, ισορροπώντας τους στόχους βιωσιμότητας με τις ανάγκες άμυνας και ενεργειακής ασφάλειας, στηριζόμενη σε τρεις πυλώνες: βιώσιμη ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια.

Τόνισε επίσης πως η πράσινη μετάβαση απαιτεί επενδύσεις 70-80 δισ. δολαρίων ετησίως, καθιστώντας απαραίτητη τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Ο Volkan Bozkir, πρώην πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, χαρακτήρισε το «πράσινο παράδοξο» ως τη μεγαλύτερη πρόκληση αλλά και ευκαιρία για την Ευρώπη. Εξήγησε ότι η ήπειρος βρίσκεται σε δίλημμα ανάμεσα στη διατήρηση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας και την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, καθώς οι πράσινες πολιτικές συχνά συνεπάγονται αυξημένα κόστη για τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Bozkir επισήμανε πως η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος, αντιμετωπίζοντας σοβαρές περιβαλλοντικές πιέσεις. Υπογράμμισε ότι η πράσινη μετάβαση δεν αφορά μόνο την οικολογία, αλλά και τη δημιουργία ανθεκτικών οικονομιών. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυκλική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει έως και 500.000 νέες θέσεις εργασίας, προσφέροντας διπλό όφελος: περιβαλλοντική προστασία και ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας.

Ο Sir Partha Dasgupta, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge, τόνισε ότι η ευημερία δεν μετριέται αποκλειστικά με το ΑΕΠ, αλλά η φύση αποτελεί το πραγματικό κεφάλαιο. Επισήμανε την ανάγκη το ΑΕΠ να ενσωματώνει το φυσικό κεφάλαιο, ώστε να αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία και βιωσιμότητα μιας οικονομίας.

Πρότεινε τη δημιουργία ενός παγκόσμιου μηχανισμού χρηματοδότησης για την προστασία του περιβάλλοντος, μέσω ενός φόρου διέλευσης στα διεθνή εμπορεύματα. Τόνισε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ζήτημα παιδείας και λογικής προσέγγισης στη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Στο τέλος της συζήτησης, η κ. Yushchenko υπογράμμισε ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο συνέβαλε στην έναρξη του πολέμου. Κάλεσε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία και στις εταιρείες που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσική ενέργεια.

Πηγή φωτογραφιών από το συνέδριο: AMNA

On camera δηλώσεις: AMNA Video Services, YouTube

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον για αμυντικά και ενεργειακά θέματα

Ουκρανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τη Γιούλια Σβιριντένκο μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με επίκεντρο την ενίσχυση της άμυνας, την ενεργειακή ασφάλεια και την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία.
Παλάτι των Εθνών Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ελπίζει σε πρόοδο στις συνομιλίες της Γενεύης το Κίεβο

Η Ουκρανία αναμένει περαιτέρω πρόοδο στις συνομιλίες με Ευρωπαίους και Αμερικανούς στη Γενεύη, με τις προτάσεις να συμπεριλαμβάνουν ουκρανικές προτεραιότητες, όπως δήλωσε ο Ρούστεμ Ουμέροφ.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Ευρώπη και Ουκρανία δεν υποχωρούν στην ρωσική επιθετικότητα

Η Κάγια Κάλας δήλωσε πως ΕΕ και Ουκρανία επιδιώκουν την ειρήνη, αλλά δεν θα υποχωρήσουν στη ρωσική επιθετικότητα. Υπογράμμισε πως όροι τυχόν συμφωνίας εξαρτώνται από την Ουκρανία και η Ρωσία δεν δικαιούται παραχωρήσεις.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια Ριαζάν και Ίλσκι με ζημιές

Ο ουκρανικός στρατός επιτέθηκε στα ρωσικά διυλιστήρια Ριαζάν και Ίλσκι, προκαλώντας ζημιές και πυρκαγιές. Είναι η δεύτερη επίθεση στο Ριαζάν μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τις ουκρανικές ανακοινώσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανδρέας Σιάμισιης: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης

Ο CEO της HELLENiQ ENERGY, Ανδρέας Σιάμισιης, ανέδειξε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, τονίζοντας τη λειτουργία της χώρας ως ενεργειακού κόμβου και τις προοπτικές περαιτέρω διασύνδεσης στην περιοχή.
Ιωάννης Κοίμησις ομιλία
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ιωάννης Κυμίσης: Ο Έλληνας καθηγητής που καινοτομεί στα ηλεκτρονικά

Ο Ιωάννης Κυμίσης, καθηγητής στο Columbia και ειδικός στα ηλεκτρονικά λεπτού υμενίου, οραματίζεται ηλεκτρονικές εφαρμογές σε κάθε επιφάνεια. Παράλληλα, συνδέει την ελληνική έρευνα με την αγορά μέσω του προγράμματος «Lab to Market».