ΓΔ: 1995.2 -0.50% Τζίρος: 353.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πλοία ΕΕ και ΗΠΑ
Δύο εμπορικά πλοία με σημαίες ΕΕ και ΗΠΑ ανταλλάσσουν εμπορεύματα στη θάλασσα.

ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις όσες χώρες θεσπίσουν τέλος CO2 στη ναυτιλία

Οι ΗΠΑ απείλησαν με κυρώσεις σε χώρες που στηρίξουν το τέλος άνθρακα στη ναυτιλία μέσω ΔΝΟ, χαρακτηρίζοντας το μέτρο νεοαποικιακό. Η σχετική ψηφοφορία για το Net-Zero Framework θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε όσες χώρες υποστηρίξουν την επιβολή τέλους για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις θαλάσσιες μεταφορές, στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ) του ΟΗΕ. Η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει το μέτρο ως «νεοαποικιακού» χαρακτήρα.

Σε κοινή ανακοίνωση, οι υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Μεταφορών των ΗΠΑ τόνισαν ότι θα υπερασπιστούν τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας, επιβάλλοντας κόστη σε χώρες που στηρίζουν το Net-Zero Framework (NZF), το πλαίσιο που προβλέπει το εν λόγω τέλος.

Την ερχόμενη εβδομάδα, τα κράτη-μέλη του ΔΝΟ, με έδρα το Λονδίνο, θα ψηφίσουν για την υιοθέτηση της συμφωνίας NZF, η οποία στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον παγκόσμιο ναυτιλιακό κλάδο.

Όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί υπουργοί, πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας οργανισμός του ΟΗΕ εξετάζει την επιβολή ενός παγκόσμιου φόρου για τις εκπομπές άνθρακα σε διεθνές επίπεδο.

Η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης επισημαίνει πως απορρίπτει «κατηγορηματικά» την πρόταση που έχει κατατεθεί στον ΔΝΟ και δεν θα αποδεχθεί κανένα μέτρο που θα αυξήσει το κόστος για τους πολίτες, τις ενεργειακές εταιρείες, τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και τους πελάτες τους ή τους τουρίστες.

Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, οι οικονομικές επιπτώσεις του μέτρου ενδέχεται να είναι «καταστροφικές», καθώς εκτιμάται ότι το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών παγκοσμίως θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 10% ή και περισσότερο.

Από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να ανακαλούν δεσμεύσεις για το κλίμα, αποσύροντας εκ νέου τη χώρα από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 και ενισχύοντας την υποστήριξη στα ορυκτά καύσιμα και την απορρύθμιση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απορρίψει δημοσίως τα επιστημονικά συμπεράσματα για την κλιματική αλλαγή, χαρακτηρίζοντάς την ως τη «μεγαλύτερη απάτη» της Ιστορίας.

Μεταξύ των κυρώσεων που εξετάζουν οι ΗΠΑ περιλαμβάνονται περιορισμοί στις βίζες αξιωματούχων και επιβολή επιπρόσθετων τελών ή φόρων σε πλοία χωρών που θα στηρίξουν το μέτρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμαζόνιος τροπικό δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

FAO: Ο ρυθμός αποψίλωσης δασών παραμένει πολύ υψηλός

Η παγκόσμια απώλεια δασών επιβραδύνθηκε αλλά παραμένει ανησυχητικά υψηλή, σύμφωνα με τον FAO, κυρίως λόγω της Βραζιλίας. Παρά τις αναδασώσεις, η ετήσια καθαρή απώλεια δασών φτάνει τα 41,2 εκατ. στρέμματα την περίοδο 2015-2025.
Διαχείριση κινδύνων επιχειρήσεων
ΔΙΕΘΝΗ

Σχεδόν 900 εκατ. άνθρωποι εκτεθειμένοι σε φτώχεια και κλιματικές απειλές

Το 80% των φτωχότερων παγκοσμίως, δηλαδή 900 εκατ. άτομα, κινδυνεύουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Στην επόμενη COP30, οι ηγέτες καλούνται να δουν το κλίμα και ως ζήτημα καταπολέμησης της φτώχειας.
Εκπομπή διοξειδίου άνθρακα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα για το 2024, σύμφωνα με ΟΗΕ

Το 2024 σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από το 1957, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που καλεί για άμεση δράση μείωσης εκπομπών. Ρεκόρ κατέγραψαν και τα άλλα βασικά αέρια του θερμοκηπίου.
Ανεμογεννήτρια ηλιοβασίλεμα θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα υπόσχεται μείωση αερίων του θερμοκηπίου 7-10% ως το 2035

Ο Κινέζος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η χώρα θα μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 7-10% έως το 2035, σημειώνοντας πως η πράσινη μετάβαση είναι αναγκαία και ότι η δέσμευση αυτή είναι πρωτοφανής για το Πεκίνο.