ΓΔ: 2611.41 -1.92% Τζίρος: 735.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κατεστραμμένη πολυκατοικία Κίεβο
Κατεστραμμένη πολυκατοικία στο Κίεβο μετά από ρωσικό βομβαρδισμό, με παιδική τσουλήθρα στο προσκήνιο.

Ουκρανία: Σταδιακή αποκατάσταση ρεύματος λόγω καιρικών συνθηκών

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η Ρωσία περίμενε επιδείνωση του καιρού πριν επιτεθεί στο ενεργειακό δίκτυο, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα της αντιαεροπορικής άμυνας κατά 20-30%. Δεκάδες χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ρωσία επέλεξε σκόπιμα να ξεκινήσει τη μεγάλη επίθεσή της στο ενεργειακό σύστημα της χώρας του όταν οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν. Όπως ανέφερε, αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της αποτελεσματικότητας της αντιαεροπορικής άμυνας κατά 20-30%.

Σε δηλώσεις του στο Κίεβο, ο Ζελένσκι τόνισε ότι «η κύρια επίθεση έγινε σε τέσσερις περιοχές» και επισήμανε τον ρόλο των μετεωρολογικών συνθηκών στην αναχαίτιση των επιθέσεων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ρωσικοί πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν ενεργειακές υποδομές, αφήνοντας το Κίεβο χωρίς φως και προκαλώντας διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση σε χιλιάδες σπίτια. Παράλληλα, ανεστάλη η λειτουργία σιδηροδρομικής γραμμής κατά μήκος του Δνείπερου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, περίπου 380.000 νοικοκυριά παρέμεναν χωρίς ρεύμα μέχρι το απόγευμα. Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε το πλήγμα ως «ισχυρό αλλά όχι μοιραίο».

Η DTEK, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ηλεκτροδότησης της χώρας, ανακοίνωσε ότι αποκατέστησε την ηλεκτροδότηση για τουλάχιστον 678.000 καταναλωτές στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι 203 ενεργειακές εγκαταστάσεις σε όλη την Ουκρανία χρειάζονται συστήματα αεράμυνας για να προστατευθούν από περαιτέρω ρωσικές επιθέσεις. Αναφέρθηκε επίσης σε νέα απόπειρα επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Ντομπροπίλα, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, η οποία απωθήθηκε.

Τέλος, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι αναμένει διευκρινίσεις σχετικά με τα 10 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που έχουν υποσχεθεί οι ΗΠΑ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η «συμμαχία των προθύμων», δηλαδή οι χώρες που έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν την Ουκρανία, θα συνεδριάσει ξανά εντός του μήνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ προσδοκά αυξημένη πίεση στη Ρωσία από το νέο Κογκρέσο ΗΠΑ

Η Κάγια Κάλας εξέφρασε την ελπίδα πως το νέο Κογκρέσο των ΗΠΑ, με πλειοψηφία Δημοκρατικών, θα στηρίξει την Ουκρανία και θα πιέσει περισσότερο τη Ρωσία, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας Ευρώπης-ΗΠΑ.
Drone μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: 493 ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν πριν φτάσουν στη Μόσχα

Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε 493 ουκρανικά drones που κατευθύνονταν στη Μόσχα το βράδυ της Δευτέρας μέχρι το πρωί της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Σεργκέι Σαμπιάνιν. Οι ουκρανικές επιθέσεις συνεχίζονται.
Λογότυπο AfD Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Η AfD Γερμανίας ζητά ουδέτερη Ουκρανία και προσέγγιση με Ρωσία

Η AfD επιβεβαιώνει στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ του Τραμπ και ζητά διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, επαναλειτουργία των Nord Stream και νέες συνομιλίες με Ρωσία-ΗΠΑ. Προτείνει η Ουκρανία να μην ενταχθεί σε ΝΑΤΟ-ΕΕ.
Επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους
ΔΙΕΘΝΗ

Μαζικός βομβαρδισμός σε ρωσική βιομηχανία και διυλιστήριο

Επίθεση με drones έπληξε βιομηχανική μονάδα στην περιφέρεια Νίζνι Νόβγκοροντ, 400 χλμ. από τη Μόσχα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές αλλά χωρίς θύματα, ανέφεραν οι ρωσικές αρχές. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι στόχος ήταν πετρελαϊκό διυλιστήριο.
Ουκρανία σε βομβαρδισμό
ΔΙΕΘΝΗ

Πλήγματα των Ουκρανών σε βιομηχανία ανατολικά της Μόσχας και διυλιστήριο

Η ρωσική περιφέρεια Νίζνι Νόβγκοροντ δέχθηκε μαζική επίθεση από drone, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε βιομηχανική μονάδα κοντά στη Μόσχα, χωρίς θύματα, ενώ η Ουκρανία αναφέρει ότι επλήγη σημαντικό διυλιστήριο πετρελαίου.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ζελένσκι για συναντήσεις με τον Ερντογάν

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν. Στο επίκεντρο της συνάντησης ο πόλεμος με τη Ρωσία, η ασφάλεια και οι μεταφορές στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και διπλωματικές προοπτικές.