ΓΔ: 1995.2 -0.50% Τζίρος: 353.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος
Σύγκρουση δύο κοντέινερ με σημαίες ΗΠΑ και Κίνας, συμβολίζοντας τον εμπορικό πόλεμο.

Η Κίνα θεσπίζει ειδικά τέλη λιμανιών για πλοία από τις ΗΠΑ

Η Κίνα επιβάλλει ειδικά λιμενικά τέλη στα αμερικανικά πλοία ως αντίποινα στις ΗΠΑ. Από Τρίτη, το τέλος θα είναι 400 γιουάν/τόνο και αυξάνεται στα 640 από τον Απρίλιο, με ετήσιες αυξήσεις ως το 2028.

Η Κίνα προχωρά στην επιβολή ειδικών λιμενικών τελών σε αμερικανικά πλοία που καταπλέουν στα κινεζικά λιμάνια, ως απάντηση σε αντίστοιχα μέτρα που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ τον Απρίλιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών της Κίνας, τα νέα τέλη θα τεθούν σε ισχύ από την Τρίτη και αφορούν πλοία που ανήκουν ή ναυλώνονται από αμερικανικές εταιρείες, καθώς και όσα φέρουν αμερικανική σημαία ή έχουν ναυπηγηθεί στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, τα αμερικανικά πλοία που ελλιμενίζονται στην Κίνα θα καταβάλλουν 400 γιουάν (48 ευρώ) ανά τόνο καθαρής χωρητικότητας. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί στα 640 γιουάν (78 ευρώ) από τον Απρίλιο, ενώ προβλέπεται περαιτέρω ετήσια αύξηση έως το 2028.

Τα «ειδικά λιμενικά τέλη» θα επιβάλλονται μία φορά για κάθε ταξίδι προς την Κίνα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των κινεζικών λιμανιών στα οποία θα σταθμεύει το πλοίο. Επιπλέον, δεν θα ξεπερνούν τις πέντε χρεώσεις ανά έτος για κάθε πλοίο, όπως διευκρίνισε το υπουργείο.

Το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή ταυτόχρονα με την έναρξη ισχύος αντίστοιχων αμερικανικών τελών. Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν επιπλέον λιμενικά τέλη σε πλοία που έχουν ναυπηγηθεί στην Κίνα ή εκμεταλλεύονται κινεζικές εταιρείες και ελλιμενίζονται σε αμερικανικά λιμάνια.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Μεταφορών χαρακτήρισε την απόφαση ως «θεμιτή κίνηση για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των κινεζικών ναυτιλιακών εταιρειών». Παράλληλα, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσουν άμεσα σε άρση των περιορισμών που έχουν επιβάλει στη ναυτιλιακή βιομηχανία της Κίνας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Η Μανίλα ευθύνεται για το ναυτικό επεισόδιο στη Νότια Σινική Θάλασσα

Η ακτοφυλακή της Κίνας αναφέρει ότι δύο σκάφη των Φιλιππίνων μπήκαν παράνομα στη Νότια Σινική Θάλασσα, προκαλώντας σύγκρουση κοντά στη Σάντι Κέι. Η Κίνα αποδίδει ευθύνη στις Φιλιππίνες.
Σι Τζινπίνγκ πρόεδρος Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Σι Τζινπίνγκ: Υπόσχεση για ειρήνη στη Χερσόνησο της Κορέας

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του ότι η Κίνα θα στηρίξει τις προσπάθειες για ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο και θα ενθαρρύνει τον διάλογο με τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Σεούλ.
Σπάνιες γαίες ορυκτά
ΔΙΕΘΝΗ

G7: Σχέδιο για μέτρα κατά της κυριαρχίας της Κίνας στα κρίσιμα ορυκτά

Η G7 ανακοίνωσε νέα σχέδια για να μειώσει την κυριαρχία της Κίνας σε κρίσιμα ορυκτά και σπάνιες γαίες, με στόχο την ισορροπία της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με δηλώσεις μετά τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στον Καναδά.
Πιτ Χέγκσεθ ομιλία ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Χέγκσεθ: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν σθεναρά τα συμφέροντά απέναντι στην Κίνα

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν σθεναρά τα συμφέροντά τους, εκφράζοντας ανησυχία για τις κινεζικές ενέργειες στη Νότια Σινική Θάλασσα.