Τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, χαιρέτισε το Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη να ακολουθήσουν συγκεκριμένες ενέργειες για την υλοποίηση των δεσμεύσεων.
Σύμφωνα με το Reuters, οι δύο πλευρές κατέληξαν στην πρώτη φάση του αμερικανικού σχεδίου, συμφωνώντας σε κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ως ένα πρώτο βήμα προς τον τερματισμό της πολύχρονης σύγκρουσης που έχει αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι «δεν μπορεί παρά να προκαλεί γενική ικανοποίηση» η εδραίωση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, υπογραμμίζοντας πως «όλες αυτές οι προσπάθειες μπορούν να χαιρετιστούν». Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το αμερικανικό σχέδιο για τη Γάζα.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε το σχέδιο Τραμπ ως «την καλύτερη λύση που έχουμε στο τραπέζι» και εκτίμησε ότι «δίνει ελπίδα». Ωστόσο, σημείωσε πως οι όροι που αφορούν την «κρατική υπόσταση» παραμένουν ασαφείς, ειδικά σε σχέση με τη Δυτική Όχθη.
Ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση οφείλεται εν μέρει και στη στάση της Δύσης. Όπως δήλωσε, «οι δυτικοί μας συνάδελφοι θα πρέπει επίσης να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο της ευθύνης» για τη μη δημιουργία ανεξάρτητης Παλαιστίνης στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα.
Τέλος, ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε ότι το παλαιστινιακό ζήτημα, το οποίο παραμένει άλυτο για σχεδόν οκτώ δεκαετίες, αποτελεί τον βασικό παράγοντα που τροφοδοτεί τον εξτρεμισμό στη Μέση Ανατολή.