ΓΔ: 1995.35 -0.49% Τζίρος: 233.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:54:37
Ερείπια στη Γάζα
Αεροφωτογραφία που απεικονίζει σοβαρές καταστροφές σε κατοικίες στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατάρ: Το Ισραήλ έπρεπε να έχει σταματήσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα

Το Κατάρ αναφέρει ότι το Ισραήλ έπρεπε να έχει σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, εάν ισχύουν οι δηλώσεις περί συμφωνίας με το σχέδιο Τραμπ. Αύριο συνεχίζονται μέσω Αιγύπτου οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός.

Το Κατάρ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να έχει ήδη τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί η αμερικανική πλευρά. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται καθώς η αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον Στιβ Γουίτκοφ πρόκειται να συμμετάσχει από αύριο στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Αίγυπτο μέσω μεσολαβητών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, όπως έκανε γνωστό το Κάιρο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Μάτζεν αλ-Ανσάρι, επεσήμανε ότι «περιμένουμε τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων σχετικά με την κατάπαυση του πυρός τις προσεχείς ημέρες». Υπογράμμισε ότι «η ερώτηση θα έπρεπε να απευθυνθεί πρώτα στο Ισραήλ», τονίζοντας πως εάν οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού περί συμφωνίας με το σχέδιο Τραμπ ήταν αληθείς, τότε το Ισραήλ όφειλε να έχει σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Κατάρ, οι ρήτρες του σχεδίου απαιτούν συγκεκριμένη εφαρμογή στο πεδίο, κάτι που προϋποθέτει διαρκή επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. Επισήμανε ότι παραμένουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Ο Αλ-Ανσάρι σημείωσε πως είναι πρόωρο να τεθεί προς συζήτηση το μέλλον του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Ντόχα, μετά και την ισραηλινή επίθεση του προηγούμενου μήνα κατά στελεχών της οργάνωσης στην πρωτεύουσα του Κατάρ. Όπως ανέφερε, το γραφείο αυτό είναι απαραίτητο «όσο θα υπάρχει ανάγκη γι' αυτόν τον δίαυλο επικοινωνίας».

Από την πλευρά της Αιγύπτου, ο υπουργός Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελάτι δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ υπό τον Στιβ Γουίτκοφ θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις από αύριο. Ο ίδιος επισήμανε πως υπήρξε μακρύς διάλογος με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στην Αίγυπτο εντός των επόμενων ωρών.

Ο Αμπντελάτι διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες έχουν ως αντικείμενο τη σημασία μίας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την υιοθέτηση του σχεδίου Τραμπ, καθώς και την ανάπτυξη διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων για την προστασία των Παλαιστινίων και την ασφάλεια της ισραηλινής πλευράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορτηγό ανθρωπιστικής βοήθειας
ΔΙΕΘΝΗ

Σε εξέλιξη η προετοιμασία για άνοιγμα του περάσματος Ράφα με Αίγυπτο

Η COGAT ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Αίγυπτο για το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση ανθρώπων, όμως η ακριβής ημερομηνία θα γνωστοποιηθεί αργότερα.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ έπεισε τον Νετανιάχου για εκεχειρία με Χαμάς – Θα την τηρήσει;

Ο Τραμπ πέτυχε διπλωματική νίκη με εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς στην Αίγυπτο, αλλά αναλυτές εκτιμούν ότι πρέπει να διατηρήσει την πίεση στον Νετανιάχου για βιώσιμη ειρήνη. Προβλήματα συνεργασίας είχαν και προκάτοχοί του.
Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Κατάρ, Αίγυπτος και Τουρκία πιέζουν για αφοπλισμό της Χαμάς

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι Κατάρ, Αίγυπτος, Τουρκία και άλλα αραβικά κράτη πιέζουν τη Χαμάς στη Γάζα να καταθέσει τα όπλα ώστε να στηριχθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, τονίζοντας πως ασκείται απαραίτητη πίεση.
Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Αίγυπτο ο πρωθυπουργός Βρετανίας Στάρμερ για τη σύνοδο ειρήνης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ θα συμμετάσχει τη Δευτέρα στη σύνοδο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή στην Αίγυπτο, όπου θα παραστεί στην υπογραφή του σχεδίου ειρήνης για τη Γάζα, μετά τη νέα κατάπαυση του πυρός.
Φορτηγό ανθρωπιστικής βοήθειας
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 150 φορτηγά από Αίγυπτο στη Γάζα μέσω Ερυθράς Ημισελήνου

Πάνω από 150 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν σήμερα τα αιγυπτιακά σύνορα προς τη Γάζα, μετά τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός Ισραήλ-Χαμάς. Στην αποστολή συμμετείχαν ΟΗΕ, Ερυθρά Ημισέληνος, Κατάρ και Αίγυπτος.
Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Θετικές οι πρώτες συνομιλίες στην Αίγυπτο, νέα συνάντηση σήμερα

Οι έμμεσες συνομιλίες Ισραήλ-Χαμάς για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα ξεκίνησαν θετικά στην Αίγυπτο και θα συνεχιστούν σήμερα, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, με τέσσερις ώρες διαπραγματεύσεων στο Σαρμ ελ-Σέιχ.