ΓΔ: 2056.81 -0.13% Τζίρος: 106.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:37:39
διαμαρτυρία στην Αυστραλία
Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία για τα lockdown με αστυνομία και σημαία Αυστραλίας.

Αντιδράσεις στη Νέα Νότια Ουαλία για φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση σήμερα

Οι αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας αντέδρασαν στην κινητοποίηση φιλοπαλαιστινιακής οργάνωσης στο Σίδνεϊ, δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που οδήγησε σε πόλεμο με δεκάδες χιλιάδες θύματα στη Γάζα.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η πρόθεση φιλοπαλαιστινιακής οργάνωσης να πραγματοποιήσει κινητοποίηση στο Σίδνεϊ, ανήμερα της επετείου των δύο ετών από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Στις 7 Οκτωβρίου 2023, η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 1.200 άτομα και να απαχθούν 251, γεγονός που οδήγησε στην έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα έχουν προκαλέσει έκτοτε τον θάνατο περισσότερων από 67.000 Παλαιστινίων, ενώ η πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στέγασης και διατροφής λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών.

Η οργάνωση Stand for Palestine Australia σχεδιάζει εκδήλωση στο προάστιο Μπάνκσταουν του Σίδνεϊ με τίτλο «τιμή στους μάρτυρές μας», γεγονός που προκάλεσε την καταδίκη του πρωθυπουργού της Νέας Νότιας Ουαλίας, Κρις Μινς.

Ο Μινς χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «φρικτή χρονική στιγμή, σοκαριστικά αναίσθητη», επισημαίνοντας ότι η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας μοιάζει να εξυμνεί τις ενέργειες της Χαμάς και όχι να αναδεικνύει την κατάσταση των αμάχων στη Γάζα.

Η Παλαιστίνια ακτιβίστρια και δικηγόρος Ράμια Άμπντο Σούλταν, που πρόκειται να μιλήσει στην εκδήλωση, ανέφερε σε βίντεο στο Instagram της οργάνωσης πως οι Παλαιστίνιοι «φιμώνονται και δεν τους επιτρέπεται να θρηνούν ή να πενθούν τους αγαπημένους τους». Τόνισε επίσης ότι ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας αγνοεί τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία δύο χρόνια.

Κινητοποιήσεις υπέρ της Παλαιστίνης πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη, με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών.

Επιπλέον, συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή στην Όπερα του Σίδνεϊ. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο Αυστραλών Εβραίων έχει δηλώσει ότι θα εναντιωθεί στη διεξαγωγή της, ενώ η αστυνομία προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας απαγόρευση για λόγους ασφαλείας.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε ότι τέτοιες εκδηλώσεις ενδέχεται να υπονομεύσουν την υποστήριξη στον παλαιστινιακό σκοπό. Η κυβέρνησή του, μαζί με τον Καναδά και τη Βρετανία, αναγνώρισε τον Σεπτέμβριο το παλαιστινιακό κράτος.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, στην Αυστραλία έχουν σημειωθεί αντισημιτικές ενέργειες, όπως βανδαλισμοί και εμπρησμοί σε σπίτια, σχολεία και συναγωγές, ενώ παράλληλα έχουν αυξηθεί και οι ισλαμοφοβικές επιθέσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Άνοιξε το πέρασμα Ζικίμ για ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα

Το Ισραήλ άνοιξε το πέρασμα Ζικίμ, επιτρέποντας τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα, έπειτα από αιτήματα του ΟΗΕ και οργανώσεων για ενίσχυση της πρόσβασης στον θύλακα.
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου και Κούσνερ συζήτησαν τη νέα φάση της εκεχειρίας στη Γάζα

Ο Νετανιάχου συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητώντας τις φάσεις της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα και τη μελλοντική αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Ο στρατός εντόπισε τα λείψανα ομήρου στη Γάζα

Το Ισραήλ παρέλαβε μια από τις τελευταίες έξι σορούς ομήρων από τη Χαμάς, μέσω του Ερυθρού Σταυρού. Η σορός μεταφέρεται για αναγνώριση στο Τελ Αβίβ, ενώ εντοπίστηκε στο Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με τους ενόπλους της Χαμάς.
Σημαίες Αρμενίας Αζερμπαϊτζάν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Αζερμπαϊτζάν δεν θα στείλει ειρηνευτική αποστολή στη Γάζα χωρίς εκεχειρία

Το Αζερμπαϊτζάν δεν θα στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις στη Γάζα, εκτός αν σταματήσουν εντελώς οι συγκρούσεις Ισραήλ-Χαμάς. Οποιαδήποτε αποστολή στρατού θα χρειαστεί κοινοβουλευτική έγκριση και δεν υπάρχει σχετικό νομοσχέδιο.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Επιστροφή 45 σορών Παλαιστινίων στη Γάζα, λέει η Χαμάς

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ παρέδωσε 45 σορούς Παλαιστινίων στο πλαίσιο συμφωνίας κατάπαυσης πυρός. Για κάθε νεκρό Ισραηλινό όμηρο που επιστρέφει, το Ισραήλ δίνει 15 σορούς Παλαιστινίων.