ΓΔ: 2578.03 0.74% Τζίρος: 79.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:18:37
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας

Η Ουκρανία έκοψε τους διπλωματικούς δεσμούς με τη Νικαράγουα

Η Ουκρανία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Νικαράγουα, κατηγορώντας την ότι αναγνώρισε τη ρωσική κυριαρχία σε πέντε ουκρανικές περιφέρειες που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Νικαράγουα, κατηγορώντας τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής για αναγνώριση της ρωσικής «κυριαρχίας» σε πέντε ουκρανικές περιφέρειες που τελούν υπό ρωσική κατοχή.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Σίμπιχα, μέσω του X, η απόφαση αυτή ελήφθη ως απάντηση στην αναγνώριση από τη Νικαράγουα της λεγόμενης «κυριαρχίας» της Ρωσίας στις περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και Κριμαία.

Η Νικαράγουα, στενός σύμμαχος της Ρωσίας και της Κίνας στη Λατινική Αμερική, υπέγραψε τον Σεπτέμβριο εμπορικές συμφωνίες με τις πέντε αυτές περιοχές. Οι συμφωνίες, που αφορούν εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, υπογράφηκαν στη Μόσχα από τον Λαουρεάνο Ορτέγκα Μουρίγιο, γιο των συμπροέδρων της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα και Ροσάριο Μουρίγιο.

Σύμφωνα με τον Σίμπιχα, η κίνηση της Νικαράγουας συνιστά «εσκεμμένη απόπειρα να πληγεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας και αποτελεί «σοβαρή παραβίαση του ουκρανικού Συντάγματος, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και θεμελιωδών κανόνων και αρχών του διεθνούς δικαίου».

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας τόνισε επίσης ότι «η Νικαράγουα κατέστη συνεργός του εγκλήματος της επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Καναδός πρωθυπουργός αποδοκιμάζει τη συμφωνία Ουάσινγκτον-Μόσχας για το ντίζελ

Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ καταδίκασε τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για εξαγωγή ρωσικού ντίζελ, τονίζοντας ότι ενισχύει οικονομικά τη Ρωσία και υπονομεύει τις προσπάθειες για ειρήνη στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Οτάβα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υπάρχει συμφωνία για ενεργειακή εκεχειρία Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι Ουκρανία και Ρωσία κατέληξαν σε «ενεργειακή εκεχειρία» που ισχύει άμεσα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Μέχρι τώρα, Κίεβο και Μόσχα δεν έχουν επιβεβαιώσει επίσημα τη συμφωνία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η πώληση ρωσικών πετρελαιοειδών στις ΗΠΑ τροφοδοτεί τον πόλεμο

Ο Ζελένσκι καταδίκασε τη συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για το ντίζελ, λέγοντας πως είναι «επένδυση σε πόλεμο που πρέπει να σταματήσει» και πρόσθεσε ότι τα δώρα στον Πούτιν δεν βοηθούν την ειρήνη ούτε τον πολιτισμένο κόσμο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ο ουκρανικός στρατός χτύπησε ρωσικό διυλυστήριο στην Ουχτά

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε το διυλιστήριο πετρελαίου στην Ουχτά, ιδιοκτησίας Lukoil, 1.900 χλμ. από τα σύνορα. Ο Ζελένσκι δήλωσε πως οι ουκρανικές απαντήσεις στις ρωσικές επιθέσεις είναι ακριβείς και αποτελεσματικές.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από ουκρανικές επιθέσεις drones σε ρωσικό έδαφος

Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες ήταν ο απολογισμός ουκρανικών επιθέσεων με drones στη ρωσική περιφέρεια Μπιέλγκοροντ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Μεταξύ των θυμάτων είναι ένας άνδρας και μία γυναίκα.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικός στρατός: Πλήγμα στο μεγαλύτερο ρωσικό διυλιστήριο στο Ομσκ

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πλήγμα στο μεγαλύτερο ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου στο Ομσκ της Σιβηρίας, περίπου 2.500 χλμ. από την Ουκρανία. Το διυλιστήριο, που διαχειρίζεται η Gazpromneft, προμηθεύει καύσιμα στον ρωσικό στρατό.