ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 08:18:04
Αψίδα του Θριάμβου Κισινάου
Η εμβληματική Αψίδα του Θριάμβου και ο Καθεδρικός Κισινάου κάτω από καθαρό ουρανό στη Μολδαβία.

Μολδαβία: PAS μιλά για νίκη λαού, Ζελένσκι για ρωσική αποτυχία

Ο ηγέτης του φιλοευρωπαϊκού PAS της Μολδαβίας, Ίγκορ Γκρόσου, τόνισε πως η νίκη στις εκλογές ανήκει στον λαό, ενώ κατήγγειλε «βρώμικες» ρωσικές παρεμβάσεις. Ο Ζελένσκι σχολίασε ότι η Ρωσία απέτυχε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.

Ο Ιγκορ Γκρόσου, ηγέτης του φιλοευρωπαϊκού κόμματος PAS στη Μολδαβία, τόνισε πως «δεν κέρδισε μόνο το PAS τις εκλογές, κέρδισε ο λαός», μία ημέρα μετά τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το PAS εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αποδίδοντας την επιτυχία αυτή στην εμπιστοσύνη και επιλογή των πολιτών. Παράλληλα, κατήγγειλε την ανάμειξη της Ρωσίας στη διαδικασία, κάνοντας λόγο για «βρώμικες» μεθόδους παρέμβασης.

Σε σχετική τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία απέτυχε να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία, παρά τις σημαντικές προσπάθειες και τους πόρους που διέθεσε.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του μέσω τηλεδιάσκεψης σε φόρουμ για την ασφάλεια στη Βαρσοβία, ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε πως η ανατρεπτική επιρροή της Ρωσίας δεν θα επεκταθεί περαιτέρω στην Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αψίδα του Θριάμβου Κισινάου
ΔΙΕΘΝΗ

Ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας συγχαίρουν την Μολδαβία

Ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας συνεχάρησαν τη Μολδαβία για τη δέσμευσή της στη δημοκρατία και κατηγόρησαν τη Ρωσία για πρωτοφανή παρέμβαση στις εκλογές, μέσω εξαγοράς ψήφων και παραπληροφόρησης.
Κυβερνοασφάλεια υπολογιστή
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Ρωσικές ομάδες πίσω από δύο κυβερνοεπιθέσεις, λέει η κυβέρνηση

Η δανική κυβέρνηση αποδίδει δύο κυβερνοεπιθέσεις, κατά εκλογών και εργοστασίου νερού, σε ρωσικές ομάδες. Ο Ρώσος πρεσβευτής καλείται για εξηγήσεις. Εκρήξεις σε αγωγούς ύδρευσης έπληξαν κατοικίες το 2024.
ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Κατηγορίες κατά Μόσχας για κυβερνοεπιθέσεις και εκλογική ανάμιξη

Η Γερμανία κατηγόρησε τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση στο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας και για παρέμβαση στις βουλευτικές εκλογές. Ο ρώσος πρεσβευτής κλήθηκε στο Βερολίνο, ενώ τονίστηκε πως θα ληφθούν μέτρα κατά της Ρωσίας.
Ζαν-Νοέλ Μπαρό ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μπαρό: Πιέσεις σε Πούτιν και στήριξη Ζελένσκι ενόψει συνάντησης στο Παρίσι

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό τόνισε πως ο Πούτιν ή θα δεχτεί κατάπαυση πυρός ή νέες κυρώσεις και στήριξη προς την Ουκρανία. Μακρόν και Ζελένσκι συναντώνται στο Παρίσι με αντικείμενο τη δίκαιη ειρήνη και εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Κισινάου: Ρωσικά drones παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας

Η Μολδαβία έκλεισε προσωρινά τον εναέριο χώρο της μετά από νέα παραβίαση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καταγγέλλοντας ρωσική επίθεση. Το μέτρο διήρκεσε περίπου 70 λεπτά και κρίθηκε απαραίτητο για λόγους ασφάλειας.