ΓΔ: 2064.77 -0.60% Τζίρος: 491.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πινακίδα στην Τεχεράνη
Αφίσα πυραύλων σε πολυσύχναστο δρόμο της Τεχεράνης απεικονίζει την ισχύ του Ιράν.

Ιράν: Η Τεχεράνη απορρίπτει νέες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν απέρριψε διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό, τονίζοντας πως δεν θα δεχτεί συνομιλίες που φέρνουν νέα προβλήματα, μετά την επαναφορά κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Τεχεράνης.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, απέρριψε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα, οι οποίες, όπως τόνισε, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν «νέα προβλήματα» στη χώρα. Η δήλωσή του ήρθε μετά την επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Πάντα δηλώνουμε την προθυμία μας να συμμετάσχουμε σε έναν λογικό, δίκαιο και ισότιμο διάλογο που θα βασίζεται σε σαφή κριτήρια, αλλά δεν θα δεχτούμε ποτέ διαπραγματεύσεις που θα μας προκαλούσαν νέα προβλήματα και δυσκολίες», ανέφερε ο Πεζεσκιάν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Η Τεχεράνη καταδίκασε νωρίτερα σήμερα την επαναφορά των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών, δέκα χρόνια μετά την άρση τους. Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε εν μέσω διαφωνιών με τις δυτικές χώρες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν εμπάργκο όπλων και οικονομικά μέτρα και τέθηκαν εκ νέου σε ισχύ τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Παράλληλα, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι η εξέλιξη αυτή δεν σηματοδοτεί το τέλος της διπλωματίας.

Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αποτελεί διαχρονική πηγή έντασης στις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση. Οι δυτικές χώρες, μαζί με το Ισραήλ, εκφράζουν ανησυχίες ότι η Τεχεράνη επιδιώκει την κατασκευή ατομικής βόμβας, κάτι που το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά, επιμένοντας στο δικαίωμά του για ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία IAEA
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν ενημέρωσε τον ΔΟΑΕ για την επίθεση στη Νατάνζ, λέει ο ΟΗΕ

Το Ιράν ενημέρωσε τη ΔΟΑΕ για επίθεση στη πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ. Η υπηρεσία ανέφερε ότι δεν παρατηρήθηκε αύξηση ακτινοβολίας εκτός της εγκατάστασης και ότι διερευνά το περιστατικό.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Το Ισραήλ θα στοχοποιεί όσους προωθούν ριζοσπαστικές ιδέες, λέει ο Ντανόν

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ δήλωσε ότι ο νέος ηγέτης του Ιράν, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, έχει τις ίδιες ριζοσπαστικές ιδέες με τον προκάτοχό του και το Ισραήλ θα στοχοποιεί όποιον απειλεί με παρόμοιες θέσεις.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός πρέσβης: Το Ιράν έπληξε ευρωπαϊκό έδαφος στην Κύπρο

Ο Ντάνι Ντανόν, μόνιμος αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ, τόνισε τη συνεχιζόμενη κοινή δράση ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν με ισχύ και συντονισμό, εκφράζοντας ευχαριστίες σε Τραμπ και Νετανιάχου για τη σταθερή τους ηγεσία.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτη συνεδρίαση ΔΟΑΕ για το Ιράν τη Δευτέρα μετά από αίτημα Ρωσίας

Το Συμβούλιο του ΔΟΑΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα μετά από αίτημα της Ρωσίας, για να συζητήσει τις επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν. Οι διπλωμάτες αναφέρουν πως ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν επλήγησαν.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ζητά επείγουσα συνεδρίαση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας

Η ιρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ ζήτησε άμεση συνεδρίαση του ΔΟΑΕ για τα χτυπήματα Ισραήλ και ΗΠΑ κατά του Ιράν, αμφισβητώντας το πυρηνικό του πρόγραμμα και καταγγέλλοντας αβάσιμες κατηγορίες και απειλές.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία ΟΗΕ για απειλές στρατιωτικών πλήγματων κατά του Ιράν

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΗΕ κατέκρινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις στρατιωτικές απειλές κατά του Ιράν, τονίζοντας ότι επιδεινώνουν την κρίση. Οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος μετρούν χιλιάδες νεκρούς και συλλήψεις, σύμφωνα με ΜΚΟ.