ΓΔ: 2610.22 0.26% Τζίρος: 296.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίες

Μικρή αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ευρωζώνης το 2019

Σύμφωνα με την Eurostat, το 2019 το χρέος της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αυξήθηκε ελαφρώς το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Μικρή αύξηση σημείωσε το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο σύνολο της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2019, ενώ το χρέος της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε και στις δύο περιοχές, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 0,6% του ΑΕΠ από 0,5% το 2018 και στην ΕΕ - 27 στο 0,6% από 0,4%. Το χρέος στην Ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε από 85,8% στο τέλος του 2018 στο 84,1% στο τέλος του 2019, ενώ στην ΕΕ - 27 μειώθηκε από το 79,6% στο 77,8%.

Πλεόνασμα κατέγραψαν το 2019 η Δανία (3,7% του ΑΕΠ), το Λουξεμβούργο (2,2%), η Βουλγαρία (2,1%), η Κύπρος και η Ολλανδία (1,7% και οι δύο), η Ελλάδα (1,5%), η Γερμανία (1,4%), η Αυστρία (0,7%), η Μάλτα, η Σλοβενία και η Σουηδία (0,5% και οι τρεις), η Ιρλανδία και η Κροατία (0,4% και οι δύο), η Τσεχία και η Λιθουανία (0,3% και οι δύο) και η Πορτογαλία (0,2%). Δύο χώρες - μέλη είχαν έλλειμμα ίσο ή μεγαλύτερο από το 3% του ΑΕΠ: η Γαλλία (3%) και η Ρουμανία (4,3%).

Στο τέλος του 2019, το χαμηλότερο ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ κατέγραψαν η Εσθονία (8,4%), η Βουλγαρία (20,4%), το Λουξεμβούργο (22,1%), η Τσεχία (30,8%) και η Δανία (33,2%). Έντεκα χώρες - μέλη είχαν χρέος υψηλότερο από το 60% του ΑΕΠ, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Ελλάδα (176,6%), την Ιταλία (134,8%), την Πορτογαλία (117,7%), το Βέλγιο (98,6), τη Γαλλία (98,1%), την Ισπανία και την Κύπρο (95,5% και στις δύο).

Το 2019, οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης στην Ευρωζώνη αντιστοιχούσαν στο 47,1% του ΑΕΠ, ενώ ταέσοδα στο 46,5%. Τα στοιχεία για την ΕΕ-27 ανήλθαν στο 46,7% και το 46,2%, αντίστοιχα. Και στις δύο περιοχές, οι δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν σε σχέση με το 2018, ενώ τα έσοδα παρέμειναν σταθερά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρώ χαρτονόμισμα ανάλυση
ΑΓΟΡΕΣ

Σε χαμηλό 17 μηνών το ευρώ έναντι του δολαρίου λόγω δημοσιονομικών κινδύνων

Το ευρώ διολισθαίνει σε χαμηλό 17 μηνών έναντι του δολαρίου λόγω πολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων στη ζώνη του ευρώ, με τους φόβους για το γαλλικό χρέος και πιθανές πρόωρες εκλογές στην Ισπανία να εντείνουν τις πιέσεις.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Τρίτη η Ελλάδα σε ενισχύσεις για την ενεργειακή κρίση στην ευρωζώνη

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως η υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική οδήγησε σε μείωση της ανεργίας και ισχυρή ανάπτυξη. Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις κατά της ενεργειακής κρίσης και στην αύξηση των δόσεων για τις οφειλές σε 120.
Ελληνική οικονομία κέρματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός Ιουλίου: 2,9% στην ευρωζώνη, 2,7% στην Ελλάδα σύμφωνα με Eurostat

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να φτάσει το 2,9% τον Ιούλιο του 2026 από 2,8% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Eurostat. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός πιθανότατα θα μειωθεί στο 2,7% από 3,9% τον Ιούνιο.