ΓΔ: 2087.2 1.05% Τζίρος: 225.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ορίζοντας Ταϊπέι τοπίο
Ο εμβληματικός ορίζοντας της Ταϊπέι κατά το σούρουπο, με επίκεντρο τον πύργο Taipei 101.

Ο τυφώνας Ραγκάσα πλήττει την Κίνα μετά τις φονικές πλημμύρες στην Ταϊβάν

Ο τυφώνας Ραγκάσα έφτασε στην Κίνα, έχοντας προκαλέσει 17 θανάτους στην Ταϊβάν. Σοβαρές πλημμύρες, ζημιές και εκτεταμένες επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο τυφώνας Ραγκάσα έφτασε το απόγευμα στη νότια Κίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών, έχοντας προκαλέσει νωρίτερα τον θάνατο τουλάχιστον 17 ατόμων στην Ταϊβάν.

Η κινεζική μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε πως ο Ραγκάσα έπληξε τις παράκτιες περιοχές του νησιού Χαϊλίνγκ, στην πόλη Γιανγκγιάνγκ της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, περίπου στις 17:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας), μέσα από ανάρτησή της στο Weibo.

Στην περιοχή της Γιανγκγιάνγκ, οι ισχυροί άνεμοι του τυφώνα προκάλεσαν σοβαρές ζημιές, με κτίρια να σείονται, διαφημιστικές πινακίδες να αποκολλώνται και δέντρα να ξεριζώνονται.

Στην Ταϊβάν, οι κάτοικοι μιας πόλης που επλήγη από τις πλημμύρες του τυφώνα, όπου έχασαν τη ζωή τους 17 άνθρωποι, αναζητούσαν καταφύγιο υπό το φόβο νέων καταστροφών μετά την υπερχείλιση λίμνης.

Η Ταϊβάν, που αντιμετωπίζει συχνά τυφώνες, λαμβάνει συνήθως προληπτικά μέτρα για την προστασία των πολιτών. Παρόλα αυτά, κάτοικοι της περιοχής Γκουανγκφού στην ανατολική κομητεία Χουαλιέν, ανέφεραν ότι δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα όταν η λίμνη υπερχείλισε λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που προκάλεσε ο Ραγκάσα.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν, Τσο Γιουνγκ-τάι, ζήτησε τη διενέργεια έρευνας για να διαπιστωθεί αν οι εντολές απομάκρυνσης των κατοίκων ήταν επαρκείς. Ο αριθμός των αγνοουμένων μειώθηκε σημαντικά, από 152 σε μόλις 17, καθώς εντοπίστηκαν πολλά άτομα ζωντανά.

Ο Τσο επισήμανε την ανάγκη διερεύνησης των λόγων για τους οποίους δεν εφαρμόστηκαν οι εντολές απομάκρυνσης στις καθορισμένες περιοχές, προς όφελος των 14 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους υπό τραγικές συνθήκες, πριν ο αριθμός των θυμάτων αυξηθεί στους 17. Όπως δήλωσε, «Στόχος δεν είναι να αποδοθούν ευθύνες, αλλά να αποκαλυφθεί η αλήθεια».

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της Ταϊβάν, όλοι οι νεκροί και οι αγνοούμενοι εντοπίζονται στην περιοχή Γκουανγκφού, όπου τα ορμητικά νερά κατέστρεψαν σημαντική οδική γέφυρα που διασχίζει τον τοπικό ποταμό.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών διαχείρισης εκτάκτων αναγκών σημείωσε ότι, καθώς οι βροχοπτώσεις έχουν περιοριστεί και η μεγαλύτερη ποσότητα του νερού έχει ήδη υπερχειλίσει, δεν αναμένεται επανάληψη των εκτεταμένων πλημμυρών που σημειώθηκαν την προηγούμενη ημέρα.

Περίπου 5.200 κάτοικοι, δηλαδή το 60% του τοπικού πληθυσμού, κατέφυγαν σε υψηλότερους ορόφους των κατοικιών τους, ενώ οι υπόλοιποι επέλεξαν να παραμείνουν με τις οικογένειές τους, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν ανέφερε ότι η ποσότητα του νερού που διέρρευσε από τη λίμνη ανήλθε σε 60 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα επαρκής για να γεμίσουν περίπου 36.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Κάτοικος της Γκουανγκφού περιέγραψε ότι το νερό έφτασε στην πόλη «σαν τσουνάμι», υπογραμμίζοντας τη σφοδρότητα του φαινομένου. Επιστρέφοντας στο σπίτι του, ανακάλυψε ότι το αυτοκίνητό του είχε παρασυρθεί από τα νερά και είχε καταλήξει στο σαλόνι.

Οι αρχές της Ταϊβάν έχουν αποστείλει ομάδες διάσωσης από άλλες επαρχίες στη Χουαλιέν, ενώ ήδη 340 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την παροχή βοήθειας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2009 ο τυφώνας Μορακότ είχε προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στη νότια Ταϊβάν, με τον αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται σε περίπου 700 άτομα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορίζοντας Ταϊπέι τοπίο
ΔΙΕΘΝΗ

Ταϊβάν: Ο πρόεδρος Λάι ζητά αύξηση στρατιωτικών δαπανών κατά 40 δισ.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, ανακοίνωσε πρόσθετες αμυντικές δαπάνες 40 δισ. δολαρίων για τα επόμενα χρόνια, με στόχο την αποτροπή κινεζικής εισβολής και την ενίσχυση της ασφάλειας της νήσου.
Σαναέ Τακαΐτσι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Η Τακαΐτσι ζητά καλές σχέσεις με Κίνα, σταθερή στάση για Ταϊβάν

Η πρωθυπουργός Ιαπωνίας Σανάε Τακαΐτσι επεσήμανε τη βούληση για εποικοδομητική σχέση με την Κίνα, τονίζοντας ότι η στάση της Ιαπωνίας για την Ταϊβάν παραμένει αμετάβλητη, παρά τις εντάσεις με το Πεκίνο.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Διακόπτει εισαγωγές ιαπωνικών θαλασσινών λόγω διπλωματικής έντασης

Η Κίνα εξετάζει νέα αναστολή εισαγωγών ιαπωνικών θαλασσινών μετά τις δηλώσεις Τακαΐτσι για την Ταϊβάν, επαναφέροντας την ένταση που είχε ξεσπάσει με την απόρριψη επεξεργασμένων υδάτων της Φουκουσίμα.
Σημαία Κίνας τοίχος σκιές
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Έντονη διαμαρτυρία προς Τόκιο για δηλώσεις Τακαΐτσι περί Ταϊβάν

Η Κίνα εξέφρασε έντονη διαμαρτυρία σε Ιάπωνα διπλωμάτη για δηλώσεις της πρωθυπουργού Τακαΐτσι σχετικά με την Ταϊβάν, ενώ διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει να προστατεύει την ασφάλεια των ξένων πολιτών στη χώρα.
Σαναέ Τακαΐτσι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Το Τόκιο προειδοποιεί τους πολίτες του στην Κίνα λόγω έντασης

Η Ιαπωνία προειδοποίησε τους πολίτες της στην Κίνα να είναι προσεκτικοί λόγω αυξημένης έντασης στις σχέσεις των δυο χωρών μετά από δηλώσεις για την Ταϊβάν. Συνίσταται αποφυγή πολυσύχναστων χώρων και μετακινήσεις σε ομάδες.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα αντιδρά έντονα στην αμερικανική πώληση όπλων στην Ταϊβάν

Η Κίνα αντέδρασε έντονα στην πρώτη έγκριση πώλησης όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν μετά την επιστροφή Τραμπ στην εξουσία, προειδοποιώντας πως θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για να προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα και ασφάλεια.