ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ζαπορίζια πυρηνικός σταθμός

Ουκρανία: Έκκληση για έλεγχο του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια

Το Υπ. Ενέργειας της Ουκρανίας ζητά διεθνή πίεση για την απομάκρυνση ρωσικών δυνάμεων από τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, μετά τη 10η διακοπή ηλεκτροδότησης.

Το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας απηύθυνε σήμερα έκκληση για αποφασιστική διεθνή δράση, με στόχο την απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων κατοχής από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια. Το αίτημα διατυπώθηκε μετά την 10η κατά σειρά διακοπή σε όλες τις εξωτερικές γραμμές ηλεκτροδότησης του σταθμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, «το σημερινό περιστατικό αποδεικνύει για και ακόμη φορά ότι η ρωσική κατοχή είναι η κύρια απειλή για την ασφαλή λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια». Η συνεχιζόμενη παρουσία ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη διασφάλιση της πυρηνικής ασφάλειας.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «η επιστροφή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στον πλήρη και νόμιμο έλεγχο της Ουκρανίας είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η πυρηνική ασφάλεια στην περιοχή». 

Το ζήτημα έχει αναδειχθεί σε κορυφαία προτεραιότητα για την ουκρανική κυβέρνηση, με την προτροπή να ενισχυθεί η διεθνής πίεση για την απομάκρυνση των στρατιωτικών δυνάμεων από τις εγκαταστάσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια
ΔΙΕΘΝΗ

Ζαπορίζια: Επανέναρξη λειτουργίας του σταθμού σε 18 μήνες αν λήξει ο πόλεμος

Ο επικεφαλής του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια δήλωσε πως η παραγωγή ενέργειας θα μπορούσε να ξαναρχίσει στα μέσα του 2027, εφόσον τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Ο σταθμός δεν παράγει τώρα ηλεκτρικό ρεύμα αλλά παραμένει υπό ρωσικό έλεγχο.
Ντόναλντ Τραμπ Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Financial Times: Πιέσεις Τραμπ σε Ζελένσκι για ρωσικά διυλιστήρια

Ο Τραμπ πίεσε τον Ζελένσκι σε τηλεφωνική τους συνομιλία να σταματήσει τις επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια, λόγω ανησυχιών για ελλείψεις ντίζελ και άνοδο των τιμών, γράφουν οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ προς Ζελένσκι: Σταματήστε τα πλήγματα σε ρωσικά διυλιστήρια

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να σταματήσει τις επιθέσεις σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, τονίζοντας πως οι ελλείψεις καυσίμων που προκαλούνται «πλήττουν τον κόσμο», λόγω των ουκρανικών drone σε ρωσικά διυλιστήρια.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικές δυνάμεις χτυπούν δύο ρωσικές εγκαταστάσεις αερίου στη Σιβηρία

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πλήγματα σε δύο ρωσικά εργοστάσια φυσικού αερίου στη βορειοδυτική Σιβηρία, προκαλώντας απώλειες στη ρωσική οικονομία. Ο Ζελένσκι εξήρε την επίθεση, τη βαθύτερη σε ρωσικό έδαφος ως τώρα.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Οκτώβριο δικάζεται Ουκρανός για δολιοφθορά στον North Stream

Ουκρανός πρώην αξιωματικός θα δικαστεί από τις 14 Οκτωβρίου στο Αμβούργο για τη δολιοφθορά στον αγωγό North Stream το 2022, ενώ άλλος ύποπτος κρατείται στην Κροατία και αναμένει πιθανή έκδοση στη Γερμανία.