ΓΔ: 2053.58 1.44% Τζίρος: 255.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
Ο Ντόναλντ Τουσκ μιλά σε συνέντευξη Τύπου με φόντο πολωνική και ουκρανική σημαία.

Τουσκ: Επανεκκίνηση συνόρων με Λευκορωσία, με επιφυλάξεις για ασφάλεια

Η Πολωνία ανοίγει ξανά τα μεσάνυχτα τα σύνορα με Λευκορωσία, μετά τις ρωσο-πολωνικές ασκήσεις, με τον Ντόναλντ Τουσκ να προειδοποιεί για πιθανή νέα κλιμάκωση.

Τα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας πρόκειται να ανοίξουν εκ νέου τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, σύμφωνα με δήλωση του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ.

Η Πολωνία είχε προχωρήσει σε προσωρινό κλείσιμο των συνόρων της με τη Λευκορωσία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ως απάντηση στις ρωσο-πολωνικές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Λευκορωσία.

Οι ανησυχίες της Πολωνίας, η οποία αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντάθηκαν μετά τις πολεμικές ασκήσεις «Zapad» («Δύση»), ειδικά όταν περίπου 21 ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραβίασαν τον πολωνικό εναέριο χώρο τη νύχτα από τις 9 προς τις 10 Σεπτεμβρίου.

Ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι «η ολοκλήρωση αυτών των ασκήσεων μειώνει -αν και δεν μπορώ να πω ότι εξαλείφει- διάφορες απειλές και, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά συμφέροντα των πολωνικών μεταφορέων και σιδηροδρόμων, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτό το μέτρο έχει εκπληρώσει τον σκοπό του». Παράλληλα, επισήμανε πως «εάν οι εντάσεις αυξηθούν, δεν θα διστάσουμε και θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ρωσίας Λευκορωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία: Ο ΥΠΕΞ προτείνει απόρριψη διαλόγου για τα σύνορα με Λευκορωσία

Ο ΥΠΕΞ Λιθουανίας πρότεινε να μην πραγματοποιηθούν συνομιλίες με τη Λευκορωσία για το άνοιγμα των συνοριακών σταθμών, παρά τη σχετική εντολή του Λουκασένκο, καθώς οι σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί έως τέλη Νοεμβρίου λόγω περιστατικών με μπαλόνια.
Πινακίδα Καλαϊνίνγκραντ οδός
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία: Κλειστά τα σύνορα με Λευκορωσία έως 30 Νοεμβρίου

Η Λιθουανία κρατά κλειστά τα σύνορά της με τη Λευκορωσία έως τα τέλη Νοεμβρίου λόγω περιστατικών με μπαλόνια διακινητών. Το μέτρο ίσως παραταθεί, σύμφωνα με την πρωθυπουργό, ενώ η Λευκορωσία το χαρακτηρίζει εχθρικό.
Αυτοκίνητο αστυνομίας Πολωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Οκτώ συλλήψεις για ύποπτη προετοιμασία δολιοφθοράς

Η πολωνική ασφάλεια συνέλαβε οκτώ υπόπτους για σχεδιασμό δολιοφθοράς, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Τουσκ. Η Πολωνία στοχοποιείται από επιθέσεις που αποδίδονται στον «υβριδικό πόλεμο» της Ρωσίας, η οποία αρνείται τις κατηγορίες.