ΓΔ: 2107.43 0.15% Τζίρος: 200.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
Ο Ντόναλντ Τουσκ μιλά σε συνέντευξη Τύπου με φόντο πολωνική και ουκρανική σημαία.

Τουσκ: Επανεκκίνηση συνόρων με Λευκορωσία, με επιφυλάξεις για ασφάλεια

Η Πολωνία ανοίγει ξανά τα μεσάνυχτα τα σύνορα με Λευκορωσία, μετά τις ρωσο-πολωνικές ασκήσεις, με τον Ντόναλντ Τουσκ να προειδοποιεί για πιθανή νέα κλιμάκωση.

Τα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας πρόκειται να ανοίξουν εκ νέου τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, σύμφωνα με δήλωση του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ.

Η Πολωνία είχε προχωρήσει σε προσωρινό κλείσιμο των συνόρων της με τη Λευκορωσία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ως απάντηση στις ρωσο-πολωνικές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Λευκορωσία.

Οι ανησυχίες της Πολωνίας, η οποία αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντάθηκαν μετά τις πολεμικές ασκήσεις «Zapad» («Δύση»), ειδικά όταν περίπου 21 ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραβίασαν τον πολωνικό εναέριο χώρο τη νύχτα από τις 9 προς τις 10 Σεπτεμβρίου.

Ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι «η ολοκλήρωση αυτών των ασκήσεων μειώνει -αν και δεν μπορώ να πω ότι εξαλείφει- διάφορες απειλές και, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά συμφέροντα των πολωνικών μεταφορέων και σιδηροδρόμων, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτό το μέτρο έχει εκπληρώσει τον σκοπό του». Παράλληλα, επισήμανε πως «εάν οι εντάσεις αυξηθούν, δεν θα διστάσουμε και θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Πολωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Ανοίγουν δύο συνοριακά σημεία με Λευκορωσία εν μέσω έντασης

Η Πολωνία ανοίγει από 17 Νοεμβρίου δύο συνοριακά σημεία με τη Λευκορωσία, παρά τις ρωσοκαθοδηγούμενες ασκήσεις και την παραβίαση του εναέριου χώρου από 21 ρωσικά drones, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης μετακινήσεων και εμπορίου.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

44 δισ. ευρώ από το SAFE θα λάβει η Πολωνία, λέει ο πρωθυπουργός Τουσκ

Η Πολωνία θα λάβει 44 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό SAFE για να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της, με μέρος των χρημάτων να πηγαίνει σε drones, διαστημικά προγράμματα, AI και το πρόγραμμα SAFE Baltic, όπως δήλωσε ο Ντ. Τουσκ.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνός πρωθυπουργός: Ειρηνευτικό σχέδιο χωρίς υπονόμευση ευρωπαϊκής ασφάλειας

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι καμία συμφωνία για την Ουκρανία δεν πρέπει να υπονομεύει, αλλά να ενισχύει την ασφάλεια Πολωνίας και Ευρώπης. ΗΠΑ και Ουκρανία συνεχίζουν συνομιλίες για αποδεκτό ειρηνευτικό σχέδιο.
Τρένο εκτροχιασμένο συμβάν
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Ρωσική «κρατική τρομοκρατία» πίσω από σαμποτάζ σε τρένο στην Πολωνία

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, κατηγόρησε τη Ρωσία για ενέργειες δολιοφθοράς που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της χώρας του και χαρακτήρισε τις πράξεις αυτές «κρατική τρομοκρατία» μετά την έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή.
Βίλνιους πανοραμική θέα
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία: Άνοιξε τα σύνορα με Λευκορωσία μετά τα περιστατικά μπαλονιών

Η Λιθουανία αποφασίζει την άρση του κλεισίματος των συνόρων με τη Λευκορωσία, μετά τα προβλήματα εναέριας κυκλοφορίας από μπαλόνια λαθρεμπόρων που προκάλεσαν ένταση και κατηγορίες για «υβριδική επίθεση».