ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Άποψη της Όσλο

Η Νορβηγία καταγγέλλει τριπλή παραβίαση του εναέριου χώρου της από τη Ρωσία

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας κατήγγειλε τρεις παραβιάσεις του εναέριου χώρου από ρωσικά αεροσκάφη το 2025, τα πρώτα τέτοια περιστατικά μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία παραβίασε τον νορβηγικό εναέριο χώρο τρεις φορές το 2025, επισημαίνοντας πως δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν τα συμβάντα ήταν σκόπιμα ή αποτέλεσμα σφαλμάτων πλοήγησης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα περιστατικά διήρκεσαν από ένα έως τέσσερα λεπτά και αποτέλεσαν τις πρώτες παραβιάσεις από ρωσικής πλευράς εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια.

Συγκεκριμένα, δύο από τα συμβάντα σημειώθηκαν στις 25 Απριλίου και στις 18 Αυγούστου πάνω από τη Θάλασσα Μπάρεντς στην Αρκτική, ενώ το τρίτο έλαβε χώρα στις 24 Ιουλίου πάνω από ακατοίκητη περιοχή της Φίνμαρκ, στη βορειότερη περιφέρεια της Νορβηγίας, που συνορεύει με τη Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε, ανέφερε ότι «Δεν μπορούμε να καθορίσουμε εάν αυτό έγινε εσκεμμένα ή εάν οφειλόταν σε σφάλματα πλοήγησης», προσθέτοντας πως «Ανεξάρτητα από τον λόγο αυτό, αυτό δεν είναι αποδεκτό και το ξεκαθαρίσαμε αυτό στις ρωσικές αρχές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νησιά Λοφότεν Νορβηγία
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στη Νορβηγία για αύξηση της ρωσικής κατασκοπείας στην Αρκτική

Η PST προειδοποιεί για αυξημένη ρωσική κατασκοπεία φέτος στη Νορβηγία, με έμφαση στην ενδοχώρα και το Σβάλμπαρντ. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για ενεργειακές υποδομές, στρατιωτικούς στόχους και κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων.
μαχητικό αεροσκάφος σε πτήση
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικά βομβαρδιστικά πέταξαν προγραμματισμένα πάνω από Βόρεια Σκανδιναβία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε προγραμματισμένη πτήση στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-95MS πάνω από τη θάλασσα της Νορβηγίας και το Μπάρεντς, συνοδευόμενων από ξένα καταδιωκτικά, χωρίς να διευκρινιστούν περαιτέρω λεπτομέρειες.
Επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους
ΔΙΕΘΝΗ

Μαζικός βομβαρδισμός σε ρωσική βιομηχανία και διυλιστήριο

Επίθεση με drones έπληξε βιομηχανική μονάδα στην περιφέρεια Νίζνι Νόβγκοροντ, 400 χλμ. από τη Μόσχα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές αλλά χωρίς θύματα, ανέφεραν οι ρωσικές αρχές. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι στόχος ήταν πετρελαϊκό διυλιστήριο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ζελένσκι για συναντήσεις με τον Ερντογάν

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν. Στο επίκεντρο της συνάντησης ο πόλεμος με τη Ρωσία, η ασφάλεια και οι μεταφορές στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και διπλωματικές προοπτικές.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Χωρίς νικητές αν κλιμακωθεί η ένταση Ρωσίας-Ευρώπης

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία στηρίζει ενέργειες για αποκατάσταση σχέσεων με την Ευρώπη και είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο, αν και δεν τον επιδιώκει. Προειδοποίησε για σοβαρές συνέπειες αν αυξηθεί η ένταση στη Βαλτική Θάλασσα.