ΓΔ: 1996.23 0.44% Τζίρος: 235.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαία Πολωνίας
Φώτο: ΑΠΕ

Βαρσοβία: Αυξημένη δραστηριότητα drones στα σύνορα με Λευκορωσία και Ρωσία

Η πολωνική κυβέρνηση κατέγραψε 21 drones από Ρωσία και Λευκορωσία στα σύνορα, αυξάνοντας την ένταση και παρατείνοντας το κλείσιμο των διελεύσεων για λόγους ασφάλειας.

Εντείνει την ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης η αυξημένη δραστηριότητα drones που καταγράφηκε τη νύχτα στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πολωνική κυβέρνηση. 

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε μια περίοδο που τα σύνορα παραμένουν κλειστά, μετά το τέλος των στρατιωτικών ασκήσεων “Zapad”, στις οποίες συμμετείχαν από κοινού Λευκορωσία και Ρωσία.

Σύμφωνα με τις πολωνικές αρχές, παρατηρήθηκαν περίπου 21 ρωσικά και λευκορωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη να εισέρχονται στον εναέριο χώρο της χώρας στη διάρκεια της νύχτας μεταξύ 9ης και 10ης Σεπτεμβρίου. 

Οι κινήσεις αυτές εγείρουν νέα ερωτήματα για την ασφαλή λειτουργία των συνόρων της Πολωνίας, που παραμένει βασικό μέλος τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μαρτσιν Κιερβίνσκι, ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν τα συνοριακά περάσματα μετά την ολοκλήρωση των γυμνασίων “Zapad”, δήλωσε πως το κλείσιμο παρατείνεται έως ότου υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια. 

“Την περασμένη νύχτα η Συνοριοφυλακή παρατήρησε αυξημένη δραστηριότητα λευκορωσικών και ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών να προσπαθούν να διασχίσουν τον εναέριο χώρο της Πολωνίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως “η κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας–Λευκορωσίας παραμένει πολύ, πολύ τεταμένη”.

Παρά την αυξημένη δραστηριότητα, δεν έχει υπάρξει επίσημη πολωνική απάντηση. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε πως δεν πραγματοποιήθηκε επέμβαση ή προσπάθεια κατάρριψης των drones, διατηρώντας χαμηλό προφίλ ως προς την κλιμάκωση της έντασης.

Η Λευκορωσία και η Ρωσία συνεχίζουν να ενισχύουν τη στρατιωτική και πολιτική τους συνεργασία σε φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Μινσκ έχει επιτρέψει στη Μόσχα να αξιοποιεί το λευκορωσικό έδαφος για στρατιωτικές μετακινήσεις, γεγονός που έχει επιδεινώσει τις σχέσεις με τη Βαρσοβία. Η Πολωνία, από την πλευρά της, παραμένει ένας από τους βασικότερους ευρωπαίους υποστηρικτές της Ουκρανίας στον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Επί του παρόντος, από τις τρεις συνοριακές διελεύσεις μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας, οι τέσσερις έχουν ήδη κλείσει εξαιτίας των διαχρονικών τριβών μεταξύ Βαρσοβίας και Μινσκ. Ταυτόχρονα, τρεις σιδηροδρομικές διελεύσεις, που διευκολύνουν τις εμπορικές μεταφορές, έχουν επίσης διακοπεί, βαθαίνοντας το ρήγμα στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αίθουσα πολωνικού κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Απαγόρευση πτήσεων στα ανατολικά σύνορα για λόγους ασφαλείας

Η Πολωνία επέβαλε περιορισμούς στην εναέρια κυκλοφορία κατά μήκος των συνόρων με Λευκορωσία και Ουκρανία, μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικά drones. Τα μέτρα ισχύουν έως 9 Δεκεμβρίου.
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Το ΝΑΤΟ χρειάζεται καλύτερη άμυνα κατά των drones από τα F-35

Ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας τόνισε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να βρει πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των drones αντί των F-35, ενώ ανακοίνωσε σχέδιο δαπάνης 90 εκατ. ευρώ για drones στην Ουκρανία και ζήτησε αυξημένη συνεισφορά στο PURL.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία απειλεί με παραβίαση εναέριου χώρου σε όλη την Ευρώπη

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί ότι οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τη Ρωσία δείχνουν κίνδυνο για όλη την Ευρώπη, τονίζοντας από την Κοπεγχάγη πως δεν πρόκειται μόνο για θέμα της Ουκρανίας.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Καταστροφή drones που παραβιάζουν τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στην Κοπεγχάγη ότι τα drones που παραβιάζουν τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο μπορούν να καταστρέφονται, ζητώντας αυστηρές δράσεις και στενό συντονισμό με το ΝΑΤΟ για αντιμετώπιση παραβάσεων και ρωσικών λαθρεξαγωγών.