ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Τζρεντριχ Μερτζ στο βήμα
Φώτο: Shutterstock

Μερτς: «Παραβίαση διεθνούς δικαίου» η επίθεση Ισραήλ στο Κατάρ

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χαρακτήρισε «παραβίαση διεθνούς δικαίου» την επίθεση του Ισραήλ στο Κατάρ, ενώ στη Γερμανία αντιδράσεις προκαλεί η ακύρωση εμφάνισης Ισραηλινού μαέστρου στο Βέλγιο.

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς επέκρινε την επίθεση του Ισραήλ εναντίον στόχων στο Κατάρ ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», απέφυγε ωστόσο να πάρει θέση σχετικά με πιθανές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ο καγκελάριος δήλωσε ότι «έλαβε γνώση» των προτάσεων της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά θέλει τώρα «να περιμένει την εσωτερική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στον κυβερνητικό συνασπισμό» του. Η κυρία φον ντερ Λάιεν έχει ανακοινώσει την αναστολή της καταβολής της οικονομικής στήριξης της ΕΕ προς το Ισραήλ.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Βόλφραμ Βάιμερ καταδίκασε σήμερα την ακύρωση της πρόσκλησης του ισραηλινού μαέστρου Λαχάβ Σάνι από μουσικό φεστιβάλ στο Βέλγιο, χαρακτηρίζοντάς την ως «ντροπή για την Ευρώπη». «Με το πρόσχημα της υποτιθέμενης κριτικής σε βάρος του Ισραήλ, υπάρχει εδώ ένα πολιτιστικό μποϋκοτάζ. 

Πρόκειται για καθαρό αντισημιτισμό και επίθεση στα θεμέλια του πολιτισμού μας», δήλωσε ο κ. Βάιμερ, αναφερόμενος στην ακύρωση της εμφάνισης της Ορχήστρας του Μονάχου υπό την διεύθυνση του Λαχάβ Σάνι στο Φεστιβάλ της Φλάνδρας στην Γάνδη και τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα θέσει το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Οι διοργανωτές επικαλέστηκαν την θέση του αρχιμουσικού ως μαέστρου της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ. Τον «αποτροπιασμό» τους εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους τόσο η πόλη του Μονάχου όσο και η Φιλαρμονική Ορχήστρα της βαυαρικής πρωτεύουσας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Άγκυρα: Συνάντηση Μερτς-Ερντογάν για άμυνα, Ευρώπη και Ισραήλ

Με τιμές υποδέχτηκε ο Ερντογάν τον Μερτς στην Άγκυρα. Οι δύο χώρες συμφώνησαν σε στενότερη αμυντική συνεργασία αλλά διαφώνησαν για το θέμα της Γάζας. Η Γερμανία στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με όρους.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Γερμανία ο Πιερρακάκης: Επαφές με Μερτς και Κλίνγκμπαϊλ για ευρωπαϊκή οικονομία

Στο Βερολίνο βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης για επαφές με τη γερμανική ηγεσία. Στο επίκεντρο οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, η ανταγωνιστικότητα και ο δημοσιονομικός συντονισμός στην ευρωζώνη.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Διχασμός στον γερμανικό συνασπισμό για τη στάση έναντι του Ισραήλ

Στελέχη του SPD άσκησαν έντονη κριτική στον ΥΠΕΞ Βάντεφουλ (CDU) για την άρνησή του σε κυρώσεις κατά του Ισραήλ λόγω εποικισμών, επισημαίνοντας ότι η στάση του δεν βοηθά ούτε το διεθνές δίκαιο, ούτε τη γερμανική εξωτερική πολιτική.
Πέτερ Μάγκιαρ σε δημόσια εμφάνιση
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μαγιάρ θέλει ισχυρότερη θέση για την Ουγγαρία στην ΕΕ με στήριξη Μερτς

Ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Πίτερ Μαγιάρ, δήλωσε στο Βερολίνο πως η χώρα του θα είναι αξιόπιστος εταίρος στην ΕΕ. Ο καγκελάριος Μερτς υποσχέθηκε στήριξη, ζητώντας όμως συνεργασία στο θέμα της Ουκρανίας.