ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Ισραήλ
Η σημαία του Ισραήλ κυματίζει πάνω από τοπίο με καθαρό ουρανό.

Ισραήλ: Στοχευμένο χτύπημα σε στελέχη της Χαμάς στο Κατάρ, πολλαπλές εκρήξεις

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε επιχείρηση κατά στελεχών της Χαμάς στο Κατάρ. Πηγές μιλούν για πολλαπλές εκρήξεις στη Ντόχα και στοχευμένο χτύπημα σε διαπραγματευτές.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε στοχευμένη επίθεση σε βάρος υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Χαμάς στο Κατάρ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει την ακριβή τοποθεσία της επιχείρησης. 

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, αυτό το περιστατικό αναδεικνύει μια νέα τάση στην ένταση μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης, με το επίκεντρο να μεταφέρεται εκτός της συνηθισμένης γεωγραφικής περιοχής της σύγκρουσης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazzera, επικαλούμενο πηγές από τη Χαμάς, ανέφερε ότι ο πραγματικός στόχος της ισραηλινής δράσης ήταν τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας της οργάνωσης, η οποία βρισκόταν σε συνάντηση στην πρωτεύουσα του Κατάρ. 

Οι πληροφορίες αυτές καταδεικνύουν την αυξανόμενη σημασία του Κατάρ ως χώρου πολιτικών διεργασιών αναφορικά με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ισραηλινός αξιωματούχος, σε δηλώσεις του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, σημείωσε ότι μεταξύ των προσώπων που αποτέλεσαν στόχο βρίσκονταν ηγετικά στελέχη της Χαμάς, όπως ο Χαλίλ αλ Χάγια και ο Τζαμπαρίν.

Δημοσιογράφος του αμερικανικού ιστότοπου Axios, μέσω ανάρτησής του στο Χ, και επικαλούμενος υψηλόβαθμο Ισραηλινό αξιωματούχο, περιέγραψε τις εκρήξεις στη Ντόχα ως «επιχείρηση δολοφονίας κατά ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς». Η δημόσια τοποθέτηση αυτή προσέδωσε επιπλέον διαστάσεις στη διεθνή ανησυχία γύρω από την υπόθεση.

Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Reuters περιέγραψαν πολλαπλές εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Κατάρ, τονίζοντας ότι «καπνός φάνηκε να υψώνεται πάνω από την περιοχή Κατάρα». Το περιστατικό τροφοδότησε περαιτέρω την αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις τόσο για τις περιφερειακές ισορροπίες, όσο και για τη μελλοντική πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: ΜΜΕ αναφέρουν τον θάνατο ανώτερου διοικητή της Χαμάς στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε τον ανώτατο διοικητή της Χαμάς, Ραέντ Σαΐντ, με στοχευμένη επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, βασιζόμενος σε ειδικές πηγές, χωρίς άλλες λεπτομέρειες για το περιστατικό.
Όμηροι Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Χαμάς παραδίδει στο Ισραήλ λείψανα τεσσάρων ομήρων σήμερα

Η Χαμάς ενημέρωσε μεσολαβητές πως θα επαναπατρίσει τα λείψανα τεσσάρων ακόμη νεκρών ομήρων στο Ισραήλ. Έτσι, τα επαναπατρισμένα θύματα γίνονται 12 ενώ απομένουν 16, βάσει της συμφωνίας που προβλέπει συνολικά 28 πτώματα.
σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Στρατός σε επιφυλακή για Ιράν, χωρίς νέες οδηγίες στους πολίτες

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για το Ιράν, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, χωρίς όμως να έχουν αλλάξει οι οδηγίες προς το κοινό.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χεζμπολάχ λέει όχι σε τετράμηνο χρονοδιάγραμμα για αφοπλισμό

Η Χεζμπολάχ απέρριψε το τετράμηνο περιθώριο αφοπλισμού που έθεσε η κυβέρνηση του Λιβάνου στον στρατό, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή εξυπηρετεί το Ισραήλ και χαρακτηρίζοντας τον σχεδιαζόμενο αφοπλισμό μεγάλο λάθος.
σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Οκτώ χώρες καταδικάζουν τα νέα μέτρα ελέγχου του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Οκτώ μουσουλμανικές χώρες, μεταξύ των οποίων και σύμμαχοι του Ισραήλ, καταδίκασαν με κοινή ανακοίνωση τα νέα μέτρα του Ισραήλ για αγορά γης στη Δυτική Όχθη, κάνοντας λόγο για παραβίαση διεθνούς δικαίου και κλιμάκωση της εποικιστικής πολιτικής.
Τάιμστεϊνμάιερ, Πρόεδρος Γερμανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σταϊνμάιερ από Βηρυτό: Να συνεχιστεί ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ζήτησε από τον Λίβανο να συνεχίσει τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αποχώρηση του Ισραήλ από λιβανέζικα εδάφη, τονίζοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος.