ΓΔ: 2156.63 1.69% Τζίρος: 177.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:04:42
σημαία της Ιταλίας
Η σημαία της Ιταλίας κυματίζει σε καθαρό ουρανό, αντιπροσωπεύοντας το ιταλικό έθνος.

Ιταλία: 1 στους 3 πολίτες ανησυχεί για τα οικονομικά του πριν τον χειμώνα

Δημοσκόπηση της La Stampa δείχνει έντονη ανησυχία για το βάρος των φόρων, το υψηλό κόστος ζωής και τις δαπάνες εκπαίδευσης, με τους νέους να αγωνιούν για την εργασία.

Έντονη ανησυχία επικρατεί στους Ιταλούς πολίτες για τον επικείμενο χειμώνα, αμέσως μετά το τέλος των θερινών διακοπών. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση την οποία επικαλείται η εφημερίδα La Stampa, το 30,9% των ερωτηθέντων αναμένει σημαντική οικονομική πίεση εξαιτίας των δόσεων του φόρου εισοδήματος, οι οποίες αρχίζουν να καταβάλλονται στο τέλος του μήνα.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζει η ηλικιακή ομάδα των 45 έως 64 ετών, με το 41% να δηλώνει πως το κύριο οικογενειακό πρόβλημα για τους επόμενους μήνες είναι η διαχείριση των πάγιων και έκτακτων εξόδων.

 Στο επίκεντρο βρίσκονται το αυξημένο κόστος ενέργειας και οι δημοτικοί και κρατικοί φόροι, θέτοντας έτσι σε προτεραιότητα την ανάγκη για ευέλικτη διαχείριση των οικογενειακών οικονομικών.

Η δεύτερη κυριότερη αιτία προβληματισμού, για το 19,1% των ερωτηθέντων, σχετίζεται με τις ενδεχόμενες εξελίξεις στην πολιτική και κοινωνική κατάσταση της Ιταλίας, γεγονός που αντανακλά τη γενικότερη αβεβαιότητα στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Ξεχωριστό βάρος προσδίδουν οι Ιταλοί και στην αύξηση του κόστους των σχολικών ειδών και των βιβλίων, καθώς το 84% θεωρεί πως φέτος θα καταγραφεί αισθητή άνοδος στις σχετικές δαπάνες. Υπογραμμίζεται ότι, στην Ιταλία, τα σχολικά βιβλία «δεν διατίθενται δωρεάν από το κράτος», με αποτέλεσμα το επιπλέον αυτό κόστος να επιβαρύνει τις οικογένειες τη συγκεκριμένη περίοδο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 50,9% των νέων ηλικίας 19-24 ετών δηλώνει ως κύρια πηγή άγχους την εξασφάλιση μιας ικανοποιητικής επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Το ζήτημα της απασχόλησης παραμένει κεντρικό για τη νέα γενιά, αποτυπώνοντας την ανάγκη για αποτελεσματικές πολιτικές ένταξης στην αγορά εργασίας.

Σημαντικό είναι επίσης ότι το 17% των πολιτών παρουσιάζει συμπτώματα του αποκαλούμενου «συνδρόμου επιστροφής από τις διακοπές». Τα κυριότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν αϋπνία, κόπωση, οξυθυμία και δυσκολία συγκέντρωσης κατά τις πρώτες ημέρες επιστροφής στην εργασία, φαινόμενο το οποίο αντικατοπτρίζει την ψυχολογική διάσταση της μετάβασης στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυροσβέστης σε πυρκαγιά
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλοί τραυματίες και αγνοούμενοι στη φωτιά Ελβετίας, λέει ο Ταγιάνι

Περίπου 15 Ιταλοί τραυματίστηκαν σε πυρκαγιά σε μπαρ στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας και νοσηλεύονται, ενώ άλλοι αγνοούνται, δήλωσε ο Ιταλός ΥΠΕΞ. Οι οικογένειες έχουν επικοινωνήσει με την πρεσβεία για πληροφορίες.
Πυροσβέστες σε φωτιά
ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία: 40 νεκροί από φωτιά σε μπαρ στο Κραν-Μοντανά

Έκρηξη σε μπαρ στο Κραν-Μοντανά ανήμερα Πρωτοχρονιάς προκάλεσε το θάνατο περίπου 40 ατόμων και τον τραυματισμό 100, σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές. Η φωτιά δεν οφείλεται σε εμπρησμό, ενώ καθυστερεί η ταυτοποίηση των
Αστυνομικός Ιταλίας υπηρεσία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Τέσσερις τραυματίες σε τελεφερίκ με βλάβη στις Άλπεις

Τέσσερις τραυματίες και περίπου 100 αποκλεισμένοι σε τελεφερίκ στη βορειοδυτική Ιταλία, όταν καμπίνα έφτασε με υπερβολική ταχύτητα στον σταθμό. Το περιστατικό έγινε στη Μακουνιάγκα, στις ιταλικές Άλπεις, χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς.