ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
σημαία της Ιταλίας
Η σημαία της Ιταλίας κυματίζει σε καθαρό ουρανό, αντιπροσωπεύοντας το ιταλικό έθνος.

Ιταλία: 1 στους 3 πολίτες ανησυχεί για τα οικονομικά του πριν τον χειμώνα

Δημοσκόπηση της La Stampa δείχνει έντονη ανησυχία για το βάρος των φόρων, το υψηλό κόστος ζωής και τις δαπάνες εκπαίδευσης, με τους νέους να αγωνιούν για την εργασία.

Έντονη ανησυχία επικρατεί στους Ιταλούς πολίτες για τον επικείμενο χειμώνα, αμέσως μετά το τέλος των θερινών διακοπών. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση την οποία επικαλείται η εφημερίδα La Stampa, το 30,9% των ερωτηθέντων αναμένει σημαντική οικονομική πίεση εξαιτίας των δόσεων του φόρου εισοδήματος, οι οποίες αρχίζουν να καταβάλλονται στο τέλος του μήνα.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζει η ηλικιακή ομάδα των 45 έως 64 ετών, με το 41% να δηλώνει πως το κύριο οικογενειακό πρόβλημα για τους επόμενους μήνες είναι η διαχείριση των πάγιων και έκτακτων εξόδων.

 Στο επίκεντρο βρίσκονται το αυξημένο κόστος ενέργειας και οι δημοτικοί και κρατικοί φόροι, θέτοντας έτσι σε προτεραιότητα την ανάγκη για ευέλικτη διαχείριση των οικογενειακών οικονομικών.

Η δεύτερη κυριότερη αιτία προβληματισμού, για το 19,1% των ερωτηθέντων, σχετίζεται με τις ενδεχόμενες εξελίξεις στην πολιτική και κοινωνική κατάσταση της Ιταλίας, γεγονός που αντανακλά τη γενικότερη αβεβαιότητα στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Ξεχωριστό βάρος προσδίδουν οι Ιταλοί και στην αύξηση του κόστους των σχολικών ειδών και των βιβλίων, καθώς το 84% θεωρεί πως φέτος θα καταγραφεί αισθητή άνοδος στις σχετικές δαπάνες. Υπογραμμίζεται ότι, στην Ιταλία, τα σχολικά βιβλία «δεν διατίθενται δωρεάν από το κράτος», με αποτέλεσμα το επιπλέον αυτό κόστος να επιβαρύνει τις οικογένειες τη συγκεκριμένη περίοδο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 50,9% των νέων ηλικίας 19-24 ετών δηλώνει ως κύρια πηγή άγχους την εξασφάλιση μιας ικανοποιητικής επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Το ζήτημα της απασχόλησης παραμένει κεντρικό για τη νέα γενιά, αποτυπώνοντας την ανάγκη για αποτελεσματικές πολιτικές ένταξης στην αγορά εργασίας.

Σημαντικό είναι επίσης ότι το 17% των πολιτών παρουσιάζει συμπτώματα του αποκαλούμενου «συνδρόμου επιστροφής από τις διακοπές». Τα κυριότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν αϋπνία, κόπωση, οξυθυμία και δυσκολία συγκέντρωσης κατά τις πρώτες ημέρες επιστροφής στην εργασία, φαινόμενο το οποίο αντικατοπτρίζει την ψυχολογική διάσταση της μετάβασης στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπερτουρισμός στη Βενετία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μπιενάλε Βενετίας ξεκινά εν μέσω αντιδράσεων για Ρωσία και Ισραήλ

Η 61η Μπιενάλε της Βενετίας ξεκίνησε χωρίς επίσημη τελετή και με φόντο τη διαμάχη για Ρωσία και Ισραήλ. Για πρώτη φορά από το 1895, δεν θα δοθεί ο Χρυσός Λέων, ενώ παραιτήθηκε όλη η κριτική επιτροπή.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ιταλία δεν μας στήριξε όταν τη χρειαζόμασταν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η Ιταλία δεν στήριξε τις ΗΠΑ όταν χρειάστηκαν βοήθεια, σχολιάζοντας την αποστολή ιταλικού ναρκαλιευτικού στα Στενά του Ορμούζ, ενώ εξετάζει μείωση Αμερικανών στρατιωτών σε ιταλικές βάσεις.
Αεροδρόμιο Κατάνια εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Ρώμη: Σε επιτήρηση τέσσερις επιβάτες λόγω επαφής με θύμα Χανταϊού

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας παρακολουθεί τέσσερις επιβάτες πτήσης που ήρθαν σε επαφή με γυναίκα, η οποία είχε ταξιδέψει με το κρουαζιερόπλοιο Mv Hondius και πέθανε από Χανταϊό. Οι επιβάτες βρίσκονται σε διάφορες ιταλικές περιοχές.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Εποικοδομητική και ειλικρινής η συνομιλία με τον Ρούμπιο

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι η συνάντησή της με τον Μάρκο Ρούμπιο ήταν εκτενής και εποικοδομητική, αναφέροντας πως συζήτησαν διμερείς σχέσεις και βασικά διεθνή θέματα, όπως η Μέση Ανατολή και τα Στενά του Ορμούζ.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Μελόνι με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρούμπιο για μιάμιση ώρα στην Ιταλία

Η συνάντηση Μελόνι-Ρούμπιο στο Παλάτσο Κίτζι διήρκεσε μιάμιση ώρα και διεξήχθη σε φιλικό κλίμα. Συζητήθηκαν Ιράν, Λίβανος, ναυσιπλοΐα στα στενά Ορμούζ και η σταθερότητα στη Μεσόγειο, με έμφαση στη διατλαντική συμμαχία.
Αντόνιο Ταγιάνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ταγιάνι: Θετική η συνάντηση με Ρούμπιο, δηλώνει ο Ιταλός ΥΠΕΞ

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι χαρακτήρισε θετική τη συνάντησή του με τον Μάρκο Ρούμπιο, τόνισε τη σημασία της δυτικής ενότητας, στηρίζει πρωτοβουλίες για κατάπαυση πυρός στο Ιράν και υπογράμμισε τον ρόλο της Ιταλίας σε Ορμούζ και Λίβανο.