ΓΔ: 2104.74 0.67% Τζίρος: 178.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου ενωμένες, σύμβολο διπλωματίας ή σύγκρουσης.

Ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο: Πέντε νεκροί και πέντε τραυματίε

Τουλάχιστον πέντε νεκροί και πέντε τραυματίες από ισραηλινές επιδρομές στη βορειοανατολική Μπεκάα. Το Ισραήλ δηλώνει ότι χτύπησε βάσεις της Χεζμπολάχ.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν μετά από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη βορειοανατολική περιοχή του Λιβάνου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του λιβανικού υπουργείου Υγείας. Το Ισραήλ δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις του είχαν στόχο θέσεις της Χεζμπολάχ, στοχεύοντας, όπως αναφέρει, σε “πολλαπλές βάσεις” της οργάνωσης.

Το λιβανικό υπουργείο Υγείας επεσήμανε πως οι επιθέσεις σημειώθηκαν στην περιοχή της Μπεκάα και στα υψώματα του Χερμέλ, κατά μήκος της συνοριακής ζώνης με τη Συρία. Ο προσωρινός απολογισμός μέχρι στιγμής περιλαμβάνει πέντε νεκρούς και πέντε τραυματίες.

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ani, καταγράφηκαν τουλάχιστον επτά διαδοχικές επιδρομές στον βορειοανατολικό Λίβανο, ενισχύοντας το κλίμα ανησυχίας στην περιοχή.

Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Αβιχάι Αντραΐ, ανέφερε με ανάρτηση στο X ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη χτύπησαν “πολλαπλές θέσεις της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων της δύναμης Ραντουάν”, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη μονάδα ως επίλεκτη του σιιτικού κινήματος.

Οι πρόσφατες επιδρομές αποτελούν τις πρώτες μεγάλες στρατιωτικές κινήσεις του Ισραήλ από την ανακοίνωση του Λιβάνου την περασμένη Παρασκευή ότι οι ένοπλες δυνάμεις του θα θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο αφοπλισμού της Χεζμπολάχ, μετά τις σημαντικές απώλειες που υπέστη η οργάνωση κατά τον τελευταίο γύρο συγκρούσεων με το Ισραήλ.

Παρά τη συμφωνία εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ στις 27 Νοεμβρίου 2024, το Ισραήλ εξακολουθεί να διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις σε πέντε συνοριακά σημεία στρατηγικής σημασίας στο νότιο Λίβανο. 

Οι αεροπορικές επιδρομές και οι στοχευμένες επιχειρήσεις σε θέσεις της Χεζμπολάχ και σε ανώτερα στελέχη της χαρακτηρίζουν την καθημερινή δραστηριότητα στην περιοχή, δημιουργώντας εύθραυστη σταθερότητα και κλιμακώνοντας τον κίνδυνο νέας έντασης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Δύο νεκροί από νέα ισραηλινά πλήγματα

Δύο άνδρες σκοτώθηκαν στον νότιο Λίβανο από ισραηλινά πλήγματα, ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε την εξουδετέρωση στελέχους της Χεζμπολά. Ένας εξ αυτών επλήγη από drone ενώ οδηγούσε στο χωριό Τουλ, σύμφωνα με το πρακτορείο ANI.
Σημαία Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο παρά την εκεχειρία

Δύο άτομα σκοτώθηκαν το Σάββατο από ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο, παρά την εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.
Καπνός στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Οι νεκροί ξεπερνούν τις 70.000 από την έναρξη του πολέμου

Πάνω από 70.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Μετά την εκεχειρία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, 354 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά.
Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Πέντε νεκροί σε επίθεση του Ισραήλ στη νότια Βηρυτό

Ισραηλινή επιδρομή σε πυκνοκατοικημένη συνοικία της Βηρυτού προκάλεσε πέντε νεκρούς και 28 τραυματίες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Στόχος φέρεται να ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ.