ΓΔ: 2106.36 0.08% Τζίρος: 66.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:23:41
σημαία Ρουμανίας
Η σημαία της Ρουμανίας κυματίζει δίπλα σε δέντρο κάτω από καθαρό ουρανό.

Ρουμανία: Μαζικές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών κατά της νέας μεταρρύθμισης

Πάνω από 10.000 εκπαιδευτικοί και μαθητές διαδήλωσαν στο Βουκουρέστι, αντιδρώντας στις αλλαγές σε ώρες διδασκαλίας, συγχωνεύσεις σχολείων και περικοπές στην παιδεία.

Μεγάλες αναταραχές καταγράφονται στον χώρο της εκπαίδευσης στη Ρουμανία, καθώς χιλιάδες εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές, πραγματοποίησαν σήμερα μαζικές κινητοποιήσεις στο Βουκουρέστι. 

Η συμμετοχή στην απεργιακή δράση οδήγησε στην αναστολή μαθημάτων σε σχολικές μονάδες σε ολόκληρη τη χώρα. Το επίκεντρο των διαμαρτυριών αποτελεί η πρόσφατη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, με βασικά σημεία την αύξηση των ωρών διδασκαλίας και τις ανατροπές σε εκπαιδευτικά και εργασιακά δικαιώματα.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ρουμανίας, σε μια προσπάθεια περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος –ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των δημοσίων υπαλλήλων, και κυρίως των εκπαιδευτικών.

 Από την ανάληψη των καθηκόντων της στα τέλη Ιουνίου, η κυβέρνηση ανέβασε τους φόρους και περιόρισε τις δημόσιες δαπάνες, μεταξύ των οποίων σημαντικά κονδύλια για την εκπαίδευση. Χαρακτηριστικό είναι ότι το μέσος όρος εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας αυξήθηκε από τις 18 στις 20, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αντίστοιχη προσαρμογή στις αμοιβές των εκπαιδευτικών.

Επιπλέον, αυξήθηκε ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τάξη, συγχωνεύτηκαν μικρότερα σχολεία και μειώθηκαν οι διαθέσιμες υποτροφίες, εντείνοντας το κλίμα ανασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Στους δρόμους της ρουμανικής πρωτεύουσας συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Η πορεία περιλάμβανε τόσο εκπαιδευτικούς όσο και μαθητές, οι οποίοι απαίτησαν, με συνθήματα και πλακάτ που ανέγραφαν «Η εκπαίδευση είναι επένδυση», την παραίτηση του υπουργού Παιδείας καθώς και την άμεση αναστολή των νέων μέτρων.

Ο Μιχάι, καθηγητής ιστορίας σε λύκειο του Βουκουρεστίου, σχολίασε με νόημα: «Όλα αυτά τα μέτρα εξοικονομούν ελάχιστα χρήματα». Υπογράμμισε δε πως «ίσως οι περικοπές στο εκπαιδευτικό σύστημα να μην είναι κακές, αλλά μόνο όταν συνοδεύονται με πραγματική μεταρρύθμιση», αποτυπώνοντας τις σοβαρές ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων χωρίς ουσιαστικές και δομικές αλλαγές.

Παρά το έντονο κύμα διαμαρτυριών, ο υπουργός Παιδείας Ντάνιελ Νταβίντ ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στην τοπική τηλεόραση ότι «δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένουν οι εκπαιδευτικοί ότι τα μέτρα θα ακυρωθούν»

Η κυβέρνηση έχει ήδη επεκτείνει το πρόγραμμα περικοπών και σε άλλους τομείς, όπως η υγεία, οι δημόσιες εταιρείες και η δημόσια διοίκηση, με το επιχείρημα ότι η μείωση του ελλείμματος δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αύξηση των φόρων στον ιδιωτικό τομέα.

Η οικονομική πολιτική της Ρουμανίας στοχεύει στη σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που έφτασε το 9,3% το περασμένο έτος, χρονιά κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα. Ο φιλόδοξος στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστεί το έλλειμμα στο 6% έως το 2026

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άδειες σχολικές τάξεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλειστά σχολεία σε Αττική, Μαγνησία και 20 δήμους λόγω έντονης κακοκαιρίας

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και των τοπικών αρχών, σχολεία σε Αττική, Μαγνησία και 20 δήμους παραμένουν κλειστά λόγω της ισχυρής κακοκαιρίας· η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες ημέρες.
άδεια σχολική αίθουσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκπαιδευτικοί καλούν σε πανεκπαιδευτική συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες καλούν σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στις 5 Δεκεμβρίου, ζητώντας κάλυψη κενών, ασφαλείς υποδομές και καλύτερες συνθήκες, ενώ καταγγέλλουν σοβαρές ελλείψεις στα σχολεία.
Άδεια σχολική τάξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σπάτα: Κλειστά τα σχολεία εξαιτίας προβλήματος ηλεκτροδότησης

Κλειστά παραμένουν σήμερα τα σχολεία στα Σπάτα λόγω σοβαρών διακοπών ρεύματος που προκάλεσε η κακοκαιρία. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται για την αποκατάσταση, με νεότερη ενημέρωση να αναμένεται.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Κυβερνητική αποτυχία καθώς παραμένουν κενά στα σχολεία

Συνεχίζονται τα κενά στα σχολεία, ακόμη και μετά την τρίτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας και του Στέφανου Παραστατίδη από το ΠΑΣΟΚ–Κίνημα Αλλαγής.
Λογότυπο UNICEF γραφείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

UNICEF: Προτεραιότητα η προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού στα σχολεία

Ο δρ Γασάν Χαλίλ της UNICEF τόνισε από το ΔΙΠΑΕ τη σημασία εκπαίδευσης και σεβασμού στα δικαιώματα του παιδιού, παρουσιάζοντας το νέο Κέντρο για τα Δικαιώματα του Παιδιού στη Θεσσαλονίκη.