ΓΔ: 2024.37 -1.74% Τζίρος: 278.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
Η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου (Union Jack) κυματίζει σε καθαρό ουρανό.

Ρέινερ: Παραίτηση-σοκ πλήγμα για Στάρμερ, κλονίζεται η συνοχή των Εργατικών

Η Άντζελα Ρέινερ αποχώρησε από αντιπρόεδρος κυβέρνησης και Εργατικών λόγω φορολογικού σκανδάλου. Η παραίτηση προκαλεί αναταράξεις και θέτει σε δοκιμασία τον Στάρμερ.

Η παραίτηση της Άντζελα Ρέινερ από τη θέση της αντιπροέδρου της βρετανικής κυβέρνησης προκαλεί νέα αναταραχή στους Εργατικούς, μόλις δύο ημέρες μετά την παραδοχή της για πληρωμή μειωμένου φόρου μεταβίβασης ακινήτου. Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει πλέον μετατραπεί σε σοβαρό πλήγμα για την εικόνα και τη συνοχή της κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ.

Σε ανακοίνωσή της, η Ρέινερ υπογράμμισε: «Αποφάσισα να παραιτηθώ από αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Στέγασης (...), όπως και από τη θέση της αντιπροέδρου του Εργατικού Κόμματος». Με αυτήν την απόφαση, η βουλευτής των 45 ετών γίνεται το όγδοο μέλος της κυβέρνησης Στάρμερ που αποχωρεί, αποτελώντας τη σημαντικότερη απώλεια έως σήμερα.

Το θέμα ξεκίνησε όταν η επικεφαλής του υπουργείου Στέγασης παραδέχθηκε ότι δεν κατέβαλε τον σωστό φορολογικό συντελεστή κατά την αγορά διαμερίσματος, ανοίγοντας τον δρόμο για επικρίσεις ότι επιδίωξε μεθοδευμένα να αποφύγει υποχρεώσεις της. Παρά την αρχική δημόσια στήριξη του πρωθυπουργού, η παραίτησή της κρίθηκε αναγκαία μετά τις εξελίξεις.

Η επιστολή παραίτησης της Ρέινερ, απευθυνόμενη προς τον Στάρμερ, περιλάμβανε τη δήλωση: «Λυπάμαι βαθιά για την απόφασή μου να μην ζητήσω πρόσθετες εξειδικευμένες φορολογικές συμβουλές... Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για αυτό το λάθος». Ο βρετανός πρωθυπουργός σχολίασε πως λυπάται βαθύτατα για το τέλος της θητείας της συνεργάτιδάς του, επισημαίνοντας ωστόσο πως έλαβε τη σωστή απόφαση υπό τις παρούσες συνθήκες.

Οι εσωκομματικές αναταραχές στους Εργατικούς, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται πίσω στις δημοσκοπήσεις έναντι του λαϊκιστικού Reform UK, εντείνουν τις πιέσεις προς τον Κιρ Στάρμερ στην προσπάθειά του να αναβαθμίσει τη δυναμική και την εικόνα του κόμματος.

Η απώλεια της Ρέινερ θεωρείται ιδιαιτέρως αρνητική λόγω του διαμεσολαβητικού της ρόλου μεταξύ αριστερής και κεντρώας πτέρυγας των Εργατικών. Προερχόμενη από οικογένεια εργατικής τάξης, είχε αναδειχθεί σε κομβικό παράγοντα διατήρησης της κομματικής ενότητας και παρουσιάστηκε κατά καιρούς ως δυνητική διάδοχος του Στάρμερ.

Η Ρέινερ εξήγησε πως το λάθος της οφειλόταν στη διαδικασία αγοράς ακινήτου: συγκεκριμένα, αφού πούλησε το μερίδιό της από το οικογενειακό σπίτι στη βόρεια Αγγλία και κατέθεσε το ποσό σε καταπίστευμα υπέρ ενός εκ των γιων της με διά βίου αναπηρίες, χρησιμοποίησε τα χρήματα για την αγορά διαμερίσματος στο θέρετρο Χοβ στη νότια Αγγλία, πιστεύοντας λανθασμένα πως δεν απαιτείται ο υψηλότερος συντελεστής φόρου δεύτερης κατοικίας. Μετά από νομικές συμβουλές, παραδέχθηκε δημόσια το λάθος και προχώρησε στην εξόφληση του οφειλόμενου φόρου.

Σε πρόσφατη συγκινητική συνέντευξή της, η Ρέινερ εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένη όταν αναφέρθηκε στον γιο της και τις προσπάθειές της να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή μέριμνα για το μέλλον του.

Με οκτώ παραιτήσεις υπουργών και υφυπουργών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα - εκ των οποίων οι πέντε συνδέονται με αδικοπραγίες - ο Στάρμερ βρίσκεται αντιμέτωπος με τον μεγαλύτερο αριθμό αποχωρήσεων από υπουργικά χαρτοφυλάκια στις πρώτες εβδομάδες μιας κυβέρνησης, από το 1979. Η πολιτική αστάθεια που δημιουργείται εντείνει τους προβληματισμούς για την ικανότητα των Εργατικών να λειτουργήσουν ως ενιαίο και αξιόπιστο κυβερνητικό σχήμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Νέοι με ψηφιακές συσκευές
ΔΙΕΘΝΗ

Συστάσεις Βρετανίας για περιορισμό χρόνου μπροστά σε οθόνες για μικρά παιδιά

Η βρετανική κυβέρνηση προτείνει αποφυγή οθονών πριν τα 2 έτη και ως μία ώρα ημερησίως για παιδιά 2-5 ετών. Συστήνεται επίσης αποχή από οθόνες κατά τα γεύματα ή πριν τον ύπνο και παρουσία ενηλίκου. Υποστήριξη γονέων ανακοίνωσε ο Κιρ Στάρμερ.
Γιβέτ Κούπερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΥΠΕΞ της Βρετανίας ζήτησε άμεση επίλυση της σύγκρουσης στο Ιράν

Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Ιβέτ Κούπερ κάλεσε σε ταχεία επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, κατηγορώντας το Ιράν ότι κρατά όμηρο την παγκόσμια οικονομία μέσω του Στενού του Χορμούζ, σε δηλώσεις της στη σύνοδο G7 κοντά στο Παρίσι.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Εχθρική η απόφαση Βρετανίας για νηοψίες σε ρωσικά πλοία

Η Μόσχα χαρακτηρίζει εχθρικό το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου για νηοψίες και κατασχέσεις ρωσικών πλοίων, απειλώντας με αντίποινα, ενώ η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο καταγγέλλει την κίνηση ως βαθιά εχθρικό βήμα.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Πρεσβευτής ΗΠΑ: Σφάλμα η ακύρωση της επίσκεψης Καρόλου στις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Λονδίνο χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» μια πιθανή ακύρωση της επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου στις ΗΠΑ, παρά τις αντιδράσεις Βρετανών πολιτικών μετά τις δηλώσεις Τραμπ κατά της Βρετανίας. Δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.
Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: Εντολή για νηοψίες σε πλοία του «σκιώδους στόλου»

Ο Κιρ Στάρμερ ενέκρινε τη δράση των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων για ελέγχους, κατασχέσεις και νηοψίες σε πλοία που σχετίζονται με τον «σκιώδη ρωσικό στόλο», με στόχο την αποτροπή παράκαμψης δυτικών κυρώσεων μέσω των βρετανικών υδάτων.