ΓΔ: 2611.41 -1.92% Τζίρος: 735.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου

Βρετανία: Κυρώσεις σε 11 πρόσωπα για την παράνομη μεταφορά ουκρανών παιδιών

Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε 11 πρόσωπα και οργανισμούς συνδεδεμένους με τη Ρωσία για την παράνομη μεταφορά ουκρανών παιδιών. Η Μόσχα μιλά για «προστασία ανηλίκων».

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή κυρώσεων σε ακόμη 11 άτομα και οργανισμούς συνδεδεμένους με το ρωσικό κράτος. 

Τα νέα αυτά μέτρα στοχεύουν εκείνους που εμπλέκονται στη μεταφορά και προσηλυτισμό ουκρανών παιδιών, μια διαδικασία την οποία καταγγέλλει ως απόπειρα της Μόσχας να εντάξει τους ανηλίκους στις ρωσικές αξίες.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, πάνω από 19.500 παιδιά έχουν μεταφερθεί παρά τη θέληση των οικογενειών τους είτε στη Ρωσία, είτε σε εδάφη υπό ρωσικό έλεγχο, κατά τη διάρκεια του πολέμου. 

Η Ουκρανία χαρακτηρίζει αυτές τις ενέργειες ως έγκλημα πολέμου, που φτάνει έως και τον ορισμό της γενοκτονίας βάσει της σχετικής συνθήκης του ΟΗΕ.

Η ρωσική κυβέρνηση, από την πλευρά της, διατυπώνει πως στόχος της παρέμβασής της ήταν η «προστασία ευάλωτων παιδιών από μια εμπόλεμη ζώνη».

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, σε επίσημη δήλωσή του σχετικά με τον τελευταίο γύρο κυρώσεων, ανέφερε: «Η πολιτική απαγωγών, προσηλυτισμού και στρατιωτικής εκπαίδευσης του Κρεμλίνου, παιδιών από την Ουκρανία είναι απαράδεκτη». 

Οι κυρώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης αντίδρασης του Ηνωμένου Βασιλείου στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μεταξύ των οργανισμών που πλήττονται από τις κυρώσεις συγκαταλέγεται το Ίδρυμα Αχμάτ Καντίροφ, το οποίο έχει εκπονήσει εκπαιδευτικά προγράμματα επανένταξης για ανήλικους από την Ουκρανία, υποβάλλοντάς τους παράλληλα σε στρατιωτική εκπαίδευση. 

Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης στην πρόεδρο του ιδρύματος, Αϊμάνι Νεσιέβνα Καντίροβα, με μέτρα που περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών.

Ο Ραμζάν Καντίροφ, επικεφαλής της Τσετσενίας, αντέδρασε μέσω του καναλιού του στο Telegram, υπερασπιζόμενος τη μητέρα του. 

Όπως δήλωσε, «Πάντα βοηθά τα θύματα του πολέμου και στηρίζει τους φτωχούς και τους μειονεκτούντες σε όλο τον κόσμο», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ίδια δεν έχει πολιτική ενασχόληση.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις δυτικές ενέργειες ως «απόδειξη ότι η Δύση δεν καθοδηγείται ούτε από την ηθική ούτε από τον νόμο, αλλά ενεργεί από μίσος και ρωσοφοβία... Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο της σάπιας δυτικής πολιτικής».

Μιλώντας για το διεθνές σκηνικό, τον Μάρτιο του 2023 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Μαρία Λβόβα-Μπελόβα, Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, εξαιτίας της παράνομης μεταφοράς παιδιών από την Ουκρανία. Η Ρωσία αντέδρασε χαρακτηρίζοντας τα εντάλματα «εξωφρενικά και απαράδεκτα».

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, έκθεση του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τόνισε ότι η ρωσική εισβολή έχει επιφέρει βαθιά τραύματα και κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων εκατομμυρίων ουκρανών παιδιών.
Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο, πάντως, δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού των νέων κυρώσεων από το Reuters.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άντι Μπέρναμ
ΔΙΕΘΝΗ

Μπέρναμ: Έκκληση για ενότητα μετά τις αμερικανικές εκλογές

Ο Άντι Μπέρναμ τόνισε πως η ήττα των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ είναι ευκαιρία για ενότητα ενάντια στο αυξανόμενο κόστος ζωής, που επιβαρύνεται από τους πολέμους σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία. Η λύση απαιτεί λήξη των συγκρούσεων.
Πύραυλος Tomahawk σύστημα
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησε στην Πολωνία η πρώτη άσκηση πολυεθνικής δύναμης υπέρ Ουκρανίας

Περίπου 2.800 στρατιώτες από 10 χώρες θα συμμετάσχουν στην άσκηση "Koalicja" στην Πολωνία, υπό γαλλική και βρετανική ηγεσία, ελέγχοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα της πολυεθνικής δύναμης για την Ουκρανία.
Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΝΑΤΟ επιτρέπει στην Ουκρανία να αγοράζει όπλα μέσω της υπηρεσίας NSPA

Το ΝΑΤΟ θα διευκολύνει την Ουκρανία να αγοράζει όπλα και αμυντικό εξοπλισμό μέσω του κεντρικού οργανισμού προμηθειών του, προσφέροντας ταχύτερη και οικονομικότερη πρόσβαση σε αμυντικές προμήθειες, σύμφωνα με τους Financial Times.
Εκτόξευση πυραύλου Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Νέα αποστολή πυραύλων Storm Shadow στην Ουκρανία

Η Βρετανία ενισχύει την Ουκρανία στέλνοντας επιπλέον πυραύλους Storm Shadow, ενώ ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Άντι Μπέρναμ στο Λονδίνο. Η Ουκρανία έχει εξαντλήσει τους πυραύλους Patriot, δυσκολεύοντας την άμυνά της.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Μπέρναμ-Ζελένσκι στο Λονδίνο για στρατιωτική βοήθεια

Στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Ουκρανός πρόεδρος συζήτησαν για ενίσχυση της βρετανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα και νέους πυραύλους κατά σύγχρονων ρωσικών UAV.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Οδυνηρό που ο Τραμπ στηρίζει την άλλη πλευρά

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι «οδυνηρό» που ο Τραμπ στηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο, τονίζοντας ότι αν επιλέγει να βρίσκεται στη μέση, θα πρέπει να παραμένει ουδέτερος και να μην παίρνει θέση κατά της Ουκρανίας.