ΓΔ: 2657.05 -0.75% Τζίρος: 258.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δύο νέες εμπορικές συμφωνίες ΕΕ με Mercosur και Μεξικό σε διαπραγμάτευση

Η Κομισιόν προωθεί τις συμφωνίες με Mercosur και Μεξικό, με στόχο νέες εξαγωγικές ευκαιρίες, στήριξη αγροδιατροφικού τομέα και ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα στο Συμβούλιο τις προτάσεις για την υπογραφή και τη σύναψη δύο σημαντικών εμπορικών συμφωνιών: τη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης ΕΕ–Mercosur (EMPA) και την Εκσυγχρονισμένη Παγκόσμια Συμφωνία ΕΕ–Μεξικού (MGA).

«Αυτές οι ιστορικές συμφωνίες αποτελούν κρίσιμο μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για τη διαφοροποίηση των εμπορικών της σχέσεων και την ενίσχυση των οικονομικών και πολιτικών δεσμών με ομοϊδεάτες εταίρους σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η Κομισιόν.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, και ο Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, τόνισαν ότι οι συμφωνίες «θα δημιουργήσουν εξαγωγικές ευκαιρίες αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ για ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, θα στηρίξουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα προωθήσουν τα συμφέροντα και τις αξίες της ΕΕ».

Η συμφωνία με την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη αναμένεται να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Επίτροπο Εμπορίου, οι ετήσιες εξαγωγές της ΕΕ προς τη Mercosur θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 39% – δηλαδή κατά 49 δισ. ευρώ – υποστηρίζοντας περισσότερες από 440.000 θέσεις εργασίας.

Στον αγροδιατροφικό τομέα, οι εξαγωγές της ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν σχεδόν 50%, με μεγάλους κερδισμένους το κρασί, το ελαιόλαδο, τη σοκολάτα και τα οινοπνευματώδη ποτά. Παράλληλα, η συμφωνία προστατεύει 344 Γεωγραφικές Ενδείξεις και περιλαμβάνει δικλείδες ασφαλείας για ευαίσθητα προϊόντα, όπως το βοδινό κρέας και τα πουλερικά.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημείωσε: «Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και ο αγροδιατροφικός τομέας θα αποκομίσουν άμεσα οφέλη από χαμηλότερους δασμούς και κόστος, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Η εκσυγχρονισμένη συμφωνία με το Μεξικό, που αντικαθιστά την αρχική του 2000, καταργεί τους εναπομείναντες δασμούς σε αγροδιατροφικά προϊόντα όπως το τυρί, το χοιρινό, τα ζυμαρικά, τα πουλερικά, η σοκολάτα και το κρασί, οι οποίοι έφταναν έως και το 100%. Επιπλέον, επεκτείνει την προστασία σε 568 ευρωπαϊκά προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη.

Η συμφωνία δίνει επίσης κρίσιμη πρόσβαση σε πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για τη χημική βιομηχανία, τα φαρμακευτικά, τα καλλυντικά και τις μπαταρίες στην Ευρώπη.

Οι δύο συμφωνίες πρέπει να εγκριθούν ξεχωριστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να επικυρωθούν από τα κράτη μέλη. Παράλληλα, συνοδεύονται από νομικά έγγραφα με δικλείδες ασφαλείας και μέτρα στήριξης για τον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα, όπως προϋπολογισμό 300 δισ. ευρώ για την ΚΑΠ μετά το 2027 και νέο «Δίκτυ Ασφαλείας Ενότητας» ύψους 6,3 δισ. ευρώ για κρίσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Η Ιταλία στηρίζει απόλυτα τη Γερμανία

Η Ιταλία, μέσω της πρωθυπουργού Μελόνι, εκφράζει πλήρη αλληλεγγύη στη Γερμανία μετά τη ρωσική υβριδική επίθεση στη Λειψία και τονίζει την ανάγκη κοινής απάντησης και στενής συνεργασίας για την ασφάλεια όλων.
Νίκος Δένδιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση ΕΕ: Ουκρανία και διαστημική στρατηγική με συμμετοχή Δένδια

Ολοκληρώθηκε στο Δουβλίνο η Άτυπη Σύνοδος Υπουργών Άμυνας ΕΕ, με τη συμμετοχή του Ν. Δένδια. Συζητήθηκαν εξελίξεις στο Ουκρανικό και η ευρωπαϊκή στρατηγική για το Διάστημα, ενώ ενημέρωση δόθηκε για τη Μέση Ανατολή και τη θαλάσσια ασφάλεια.
Γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Επιχείρηση εξουδετέρωσης εκρηκτικών σε υποσταθμό στο Βρανδεμβούργο

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο Βρανδεμβούργο λόγω εντοπισμού εκρηκτικών και εμπρηστικών μηχανισμών σε υποσταθμό. Η ηλεκτροδότηση δεν έχει επηρεαστεί και δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι και απεσταλμένοι Τραμπ συζήτησαν επίσκεψη και ειρήνη στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως είχε εποικοδομητική συνομιλία με συνεργάτες του Τραμπ και πως συζητούν επίσκεψή τους στην Ουκρανία για τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο μέτωπο και τις ρωσικές απώλειες.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Πλεύρη σε δομές Βέροιας – Δηλώσεις για τα επεισόδια στη Σιντική

Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε από τη Βέροια πως η Ευρώπη αναγνώρισε τον ρόλο των χωρών πρώτης υποδοχής στο μεταναστευτικό και πως η Ελλάδα ακολουθεί αυστηρή πολιτική: όσοι δεν έχουν προσφυγικό προφίλ μένουν σε κλειστές δομές.
Γερμανικό Κοινοβούλιο εξωτερική όψη
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Το Βερολίνο δέχεται τεχνική αποστολή Ταλιμπάν για απελάσεις

Η Γερμανία επέτρεψε τεχνική αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν για να ενισχύσει την υποστήριξη στις αφγανικές πρεσβείες και να επιταχύνει τις απελάσεις Αφγανών, διευκρινίζοντας ότι η αποστολή αφορά μόνο τεχνικά ζητήματα.