ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ρύζι σε σακούλι λινάτσας
Φώτο: Shutterstock

Αντιπαράθεση Ιαπωνίας – ΗΠΑ για τις εισαγωγές αμερικανικού ρυζιού

Η εμπορική συμφωνία Ιουλίου προκαλεί τριβές: Η Ουάσιγκτον ζητά αύξηση 75% στις εισαγωγές ρυζιού, ενώ το Τόκιο επιμένει ότι δεν θα μειώσει δασμούς για τους αγρότες του.

Το ρύζι παραμένει σημείο έντονης τριβής ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι δύο πλευρές ερμηνεύουν διαφορετικά τη συμφωνία που υπέγραψαν τον περασμένο Ιούλιο,  μια συμφωνία που σε μεγάλο βαθμό δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ο Χιροσί Μοριγιάμα, γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ενίσχυσε την υπεράσπιση του εθνικού βασικού διατροφικού προϊόντος της χώρας.

 Η παρέμβασή του ακολούθησε δημοσίευμα της εφημερίδας Nikkei, σύμφωνα με το οποίο ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ιαπωνίας, Ριοσέι Ακαζάβα, ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας πρότασης της Ουάσιγκτον για επέκταση των εισαγωγών αμερικανικού ρυζιού μέσω προεδρικού διατάγματος.

Η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται επίσης να ζήτησε μείωση των ιαπωνικών δασμών σε αγροτικά προϊόντα, κάτι που η Ιαπωνία θεωρεί ότι δεν περιλαμβανόταν στη συμφωνία του Ιουλίου. 

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: δεν υπάρχει δέσμευση για περικοπές στους γεωργικούς δασμούς», ανέφερε πηγή του ιαπωνικού υπουργείου Γεωργίας.

Το νέο αυτό επεισόδιο αναδεικνύει τις δυσκολίες εφαρμογής εμπορικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ, ακόμη κι όταν έχει επιτευχθεί αρχική συμφωνία. 

Το Τόκιο προσπαθεί να πείσει την Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε μείωση των δασμών στα αυτοκίνητα από 27,5% σε 15% και να καταργήσει την «διπλή» επιβολή γενικών δασμών, όπως είχε συμφωνηθεί στις 22 Ιουλίου. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη μέσω εκτελεστικού διατάγματος.

Η Ιαπωνία επιμένει ότι η συμφωνία επικεντρώνεται σε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 550 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ και όχι στη μείωση των δικών της δασμών. 

Αντίθετα, ο Λευκός Οίκος αναφέρει στο ενημερωτικό του σημείωμα ότι η Ιαπωνία θα αυξήσει άμεσα τις εισαγωγές αμερικανικού ρυζιού κατά 75%, επεκτείνοντας τα ποσοτικά όρια εισαγωγής.

Ο Ιάπωνας υπουργός Γεωργίας ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «οι όποιες αυξήσεις στις εισαγωγές θα παραμείνουν εντός του υφιστάμενου ανώτατου ορίου για αδασμολόγητο ρύζι», προσθέτοντας ότι η εγχώρια παραγωγή και οι Ιάπωνες αγρότες δεν θα επηρεαστούν.

Πέρυσι, η Ιαπωνία εισήγαγε 346.000 τόνους αμερικανικού ρυζιού, ενώ οι συνολικές αδασμολόγητες εισαγωγές ανήλθαν σε 770.000 τόνους, περίπου το 11% της εσωτερικής ζήτησης. 

Μια αύξηση 75% θα ανέβαζε το μερίδιο των ΗΠΑ σε περίπου 600.000 τόνους, γεγονός που πιθανόν θα περιόριζε τις εισαγωγές από άλλες χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Αυστραλία και η Κίνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Ιαπωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τόκιο - Ουάσινγκτον: Κοινή παραγωγή πυραύλων και ασκήσεις σε νοτιοδυτικά

Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να ενισχύσουν την κοινή παραγωγή εξοπλισμού με έμφαση σε πυραύλους και να αυξήσουν παρουσία και ασκήσεις στα νοτιοδυτικά ύδατα, εν μέσω πίεσης της Κίνας.
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ καλεί την Ιαπωνή πρωθυπουργό Τακαΐτσι στον Λευκό Οίκο την άνοιξη

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την Ιαπωνίδα πρωθυπουργό Σανάε Τακαΐτσι στην Ουάσιγκτον την άνοιξη, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας σε οικονομία και ασφάλεια, σύμφωνα με το ιαπωνικό ΥΠΕΞ, μετά από 25λεπτη συνομιλία τους.
Μαχητικό F/A-18 αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

Κοινή πτήση ΗΠΑ-Ιαπωνίας με βομβαρδιστικά μετά τα γυμνάσια Κίνας-Ρωσίας

Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 και έξι ιαπωνικά μαχητικά πέταξαν μαζί πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, σε άσκηση επίδειξης ισχύος μετά τα γυμνάσια Ρωσίας-Κίνας. Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ δήλωσαν αποφασισμένες να αποτρέψουν αλλαγές με τη βία.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συστάσεις στην Ιαπωνία να μην κλιμακώσει με Κίνα για Ταϊβάν

Ο Τραμπ συνέστησε στην Ιαπωνή πρωθυπουργό Σανάε Τακαΐτσι να αποφεύγει κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την Κίνα για την Ταϊβάν, μετά από συνομιλία του με τον Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με WSJ και πηγές της ιαπωνικής κυβέρνησης.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Μειώνει δασμούς και νέες συμφωνίες για φθηνότερα τρόφιμα στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ προωθεί μειώσεις δασμών και νέες συμφωνίες με χώρες της Λατινικής Αμερικής για να ρίξει τις τιμές τροφίμων και να απαντήσει στις ανησυχίες των Αμερικανών για την ακρίβεια.