ΓΔ: 2013.59 -0.50% Τζίρος: 201.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ρύζι σε σακούλι λινάτσας
Φώτο: Shutterstock

Αντιπαράθεση Ιαπωνίας – ΗΠΑ για τις εισαγωγές αμερικανικού ρυζιού

Η εμπορική συμφωνία Ιουλίου προκαλεί τριβές: Η Ουάσιγκτον ζητά αύξηση 75% στις εισαγωγές ρυζιού, ενώ το Τόκιο επιμένει ότι δεν θα μειώσει δασμούς για τους αγρότες του.

Το ρύζι παραμένει σημείο έντονης τριβής ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι δύο πλευρές ερμηνεύουν διαφορετικά τη συμφωνία που υπέγραψαν τον περασμένο Ιούλιο,  μια συμφωνία που σε μεγάλο βαθμό δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ο Χιροσί Μοριγιάμα, γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ενίσχυσε την υπεράσπιση του εθνικού βασικού διατροφικού προϊόντος της χώρας.

 Η παρέμβασή του ακολούθησε δημοσίευμα της εφημερίδας Nikkei, σύμφωνα με το οποίο ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ιαπωνίας, Ριοσέι Ακαζάβα, ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας πρότασης της Ουάσιγκτον για επέκταση των εισαγωγών αμερικανικού ρυζιού μέσω προεδρικού διατάγματος.

Η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται επίσης να ζήτησε μείωση των ιαπωνικών δασμών σε αγροτικά προϊόντα, κάτι που η Ιαπωνία θεωρεί ότι δεν περιλαμβανόταν στη συμφωνία του Ιουλίου. 

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: δεν υπάρχει δέσμευση για περικοπές στους γεωργικούς δασμούς», ανέφερε πηγή του ιαπωνικού υπουργείου Γεωργίας.

Το νέο αυτό επεισόδιο αναδεικνύει τις δυσκολίες εφαρμογής εμπορικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ, ακόμη κι όταν έχει επιτευχθεί αρχική συμφωνία. 

Το Τόκιο προσπαθεί να πείσει την Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε μείωση των δασμών στα αυτοκίνητα από 27,5% σε 15% και να καταργήσει την «διπλή» επιβολή γενικών δασμών, όπως είχε συμφωνηθεί στις 22 Ιουλίου. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη μέσω εκτελεστικού διατάγματος.

Η Ιαπωνία επιμένει ότι η συμφωνία επικεντρώνεται σε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 550 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ και όχι στη μείωση των δικών της δασμών. 

Αντίθετα, ο Λευκός Οίκος αναφέρει στο ενημερωτικό του σημείωμα ότι η Ιαπωνία θα αυξήσει άμεσα τις εισαγωγές αμερικανικού ρυζιού κατά 75%, επεκτείνοντας τα ποσοτικά όρια εισαγωγής.

Ο Ιάπωνας υπουργός Γεωργίας ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «οι όποιες αυξήσεις στις εισαγωγές θα παραμείνουν εντός του υφιστάμενου ανώτατου ορίου για αδασμολόγητο ρύζι», προσθέτοντας ότι η εγχώρια παραγωγή και οι Ιάπωνες αγρότες δεν θα επηρεαστούν.

Πέρυσι, η Ιαπωνία εισήγαγε 346.000 τόνους αμερικανικού ρυζιού, ενώ οι συνολικές αδασμολόγητες εισαγωγές ανήλθαν σε 770.000 τόνους, περίπου το 11% της εσωτερικής ζήτησης. 

Μια αύξηση 75% θα ανέβαζε το μερίδιο των ΗΠΑ σε περίπου 600.000 τόνους, γεγονός που πιθανόν θα περιόριζε τις εισαγωγές από άλλες χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Αυστραλία και η Κίνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαναέ Τακαΐτσι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η πρωθυπουργός Τακαΐτσι απορρίπτει νέες συνομιλίες για το πακέτο ΗΠΑ

Η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σαναέ Τακαΐτσι, ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί το επενδυτικό πακέτο των 550 δισ. δολαρίων με τις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον πρόεδρο Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Διαμαρτυρίες Ιαπώνων επιζώντων για τη δήλωση Τραμπ περί πυρηνικών δοκιμών

Ιαπωνική οργάνωση επιζώντων των ατομικών βομβαρδισμών, βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 2024, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ανακοίνωση Τραμπ για επαναφορά πυρηνικών δοκιμών, υπενθυμίζοντας τα τραύματα των επιζώντων «χιμπακούσα».
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιαπωνία επιχειρεί να κερδίσει τη συμπάθεια του Τραμπ στο Τόκιο

Με θερμή υποδοχή στο Τόκιο, ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε για πρώτη φορά με τη νέα πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σανάε Τακαΐτσι. Οι δυο ηγέτες εστίασαν στην ενίσχυση των σχέσεων, με αιχμή τη συμμαχία Ιαπωνίας–ΗΠΑ και διπλωματικές πρωτοβουλίες.
Δολάριο και γιεν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ιαπωνία συνεργάζονται για σπάνιες γαίες και ορυκτά εφοδιασμού

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Σανάε Τακαΐτσι υπέγραψαν στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία νέα συμφωνία για την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας σπάνιων γαιών, μέσω κοινών επενδύσεων και οικονομικών πολιτικών, με στόχο τις βιώσιμες αγορ
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Λευκός Οίκος: Η Ιαπωνία θα προτείνει τον Τραμπ για Νόμπελ Ειρήνης

Η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σανάε Τακαΐτσι, σκοπεύει να προτείνει τον Ντόναλντ Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης, όπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ο Τραμπ θεωρεί ότι συνέβαλε στην παγκόσμια ειρήνη μετά την επιστρο
Σαναέ Τακαΐτσι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Θερμή συνάντηση Τακαΐτσι με τον Τραμπ στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τη νέα πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σανάε Τακαΐτσι, ανταλλάσσοντας θερμή χειραψία και συζητώντας για άμυνα και εμπόριο. Ο Τραμπ επιβεβαίωσε τη συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας σε υψηλό επίπεδο.