ΓΔ: 2663.26 -0.92% Τζίρος: 172.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:57:39
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ

Η ΕΕ ζητά από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την άρνηση βίζας σε Παλαιστίνιους

Η ΕΕ ζήτησε από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφαση να μην δώσουν βίζα σε Παλαιστίνιους αξιωματούχους για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τις ΗΠΑ να «επανεξετάσουν» την πρόσφατη απόφασή τους να αρνηθούν τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου σε Παλαιστίνιους αξιωματούχους, οι οποίοι επρόκειτο να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με σχετική δήλωση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη αμέσως μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών, η ΕΕ «ζητά όλοι αυτή η απόφαση να επανεξεταστεί, λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές δίκαιο». Η παρέμβαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης διπλωματικής έντασης και αναδεικνύει τη διαρκή διαφοροποίηση απόψεων μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Αντιδράσεις ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Η αμερικανική κυβέρνηση γνωστοποίησε την απόφασή της το προηγούμενο βράδυ, δημιουργώντας αίσθηση στη διεθνή πολιτική σκηνή, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η στάση αυτή των ΗΠΑ έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς η Γαλλία έχει ήδη ανακοινώσει πως πρόκειται να στηρίξει επίσημα την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στις εργασίες της φετινής Συνέλευσης.

Η νέα αυτή κίνηση της Ουάσιγκτον, πέραν του άμεσου πολιτικού αντικτύπου, αναμένεται να εντείνει τις συζητήσεις σχετικά με το ρόλο των ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και να ασκήσει πίεση στις διατλαντικές σχέσεις, υπό το ανανεωμένο πρίσμα των εξελίξεων γύρω από το παλαιστινιακό ζήτημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι-Μακρόν: Συνάντηση στη Νέα Υόρκη συμφωνήθηκε τηλεφωνικά

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία τους για προσπάθειες τερματισμού του πολέμου.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ιράν θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε πως ιρανική αντιπροσωπεία θα παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με λιγότερα μέλη από πέρυσι και περιορισμούς στις μετακινήσεις και στην αγορά πολυτελών ειδών.
Γιώργος Γεραπετρίτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Επικοινώνησε με τον Ινδό ΥΠΕΞ, θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ινδό ΥΠΕΞ Σ. Τζαϊσανκάρ για διμερή και περιφερειακά θέματα. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ προσκάλεσε τον Ινδό ομόλογό του στην Ελλάδα και συμφώνησαν να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη στον ΟΗΕ.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα στον ΟΗΕ: Στόχος μείωσης 22% στους θανάτους από τροχαία το 2025

Η Ελλάδα πέτυχε μείωση 22% στους θανάτους από τροχαία το 2025, με 517 νεκρούς έναντι 665 το 2024, το χαμηλότερο νούμερο από το 1963. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε διεθνή σύνοδο του ΟΗΕ για την οδική ασφάλεια στη Νέα Υόρκη.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο από 27 έως 29 Ιουλίου

Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα επισκεφθεί την Κύπρο από 27 έως 29 Ιουλίου, στο πλαίσιο της αποστολής των Καλών Υπηρεσιών του, για συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και άλλους εμπλεκόμενους, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.