ΓΔ: 2035.21 -1.46% Τζίρος: 373.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
Φωτογραφία Shutterstock

Καλάς: Όχι επιστροφή ρωσικών περιουσιών χωρίς αποζημίωση στην Ουκρανία

H ΕΕ δεν θα επιστρέψει τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, αξίας 210 δισ. ευρώ, αν δεν καταβληθούν αποζημιώσεις από τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάγια Κάλας, επεσήμανε σήμερα πως η επιστροφή των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία δεν μπορεί να τεθεί υπό συζήτηση εντός της ΕΕ, εκτός αν η Μόσχα συμφωνήσει να καταβάλει αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσε.

Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, η Κάλας υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε πιθανόν να φανταστούμε ότι... αν... υπάρξει κατάπαυση του πυρός ή συμφωνία ειρήνης, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα επιστραφούν στη Ρωσία αν (οι Ρώσοι) δεν έχουν καταβάλει αποζημιώσεις».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 210 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν παγώσει στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Μόσχας με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία μαζί με ορισμένες χώρες-μέλη της ΕΕ –μεταξύ των οποίων η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής– έχουν απευθύνει εκκλήσεις προς την Ένωση να προχωρήσει στην κατάσχεση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων, αξιοποιώντας τα για την οικονομική στήριξη του Κιέβου.

Διχογνωμίες στο εσωτερικό της ΕΕ για τη διάθεση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Ωστόσο, χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, όπως και το Βέλγιο – το οποίο διακρατεί το μεγαλύτερο μέρος αυτών των περιουσιακών στοιχείων – εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις και απορρίπτουν προς το παρόν τις παραπάνω προτροπές.

Οι χώρες αυτές τονίζουν ότι η ΕΕ εξετάζει τη χρήση των μελλοντικών κερδών από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της υποστήριξης προς την Ουκρανία. Παράλληλα, θέτουν ζήτημα σχετικά με το αν υπάρχει επαρκές νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων αυτών.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι πλέον η δημόσια συζήτηση στο εσωτερικό της ΕΕ επικεντρώνεται σε ενδεχόμενα σενάρια χρήσης των κεφαλαίων μόλις τερματιστούν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Κατηγορίες σε Κίεβο και Ευρώπη για παράταση του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στον Μάρκο Ρούμπιο ότι Κίεβο και ευρωπαϊκές χώρες ευθύνονται για τη διαιώνιση του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Μόσχα, σε συνάντηση στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.