ΓΔ: 2345.71 0.02% Τζίρος: 324.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ένοπλοι και σημαία Αϊτής
Φώτο: Απαραίτητη η παρουσία της πολυεθνικής δύναμης στην Αϊτή για την εγκληματικότητα. Credits: Shutterstock

ΗΠΑ και σύμμαχοι στηρίζουν να σταλεί ισχυρότερη διεθνή δύναμη στην Αϊτή

Οι ΗΠΑ τονίζουν την ανάγκη για ενίσχυση της πολυεθνικής δύναμης στην Αϊτή, καθώς η βία των συμμοριών εξακολουθεί να αυξάνεται παρά τις διεθνείς προσπάθειες.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων έξι χωρών συνηγόρησαν χθες Τετάρτη υπέρ της ενίσχυσης της πολυεθνικής δύναμης στην οποία έχει ανατεθεί να βοηθήσει στον αγώνα εναντίον των συμμοριών που λυμαίνονται την Αϊτή, ανακοινώνοντας πως δημιουργούν «ομάδα εταίρων» για την επιβλέψουν με επιστολή που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μπροστά στην ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της βίας συμμοριών που πλέον ελέγχουν σχεδόν όλη την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έδωσε το 2023 πράσινο φως για τη δημιουργία της πολυεθνικής αποστολής υποστήριξης ασφαλείας (ΠΑΥΑ), υπό την ηγεσία της Κένυας, για να προσφερθεί βοήθεια στην αϊτινή αστυνομία, που αδυνατούσε να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Όμως έναν χρόνο και πλέον αφότου άρχισε η ανάπτυξή της –που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί–, η κατάσταση δεν έχει σταματήσει να χειροτερεύει.

Η ΠΑΥΑ δεν διαθέτει «τους πόρους και τις δυνατότητες για να αντιμετωπίσει την ολοένα μεγαλύτερη πρόκληση», αναγνωρίζεται στο κείμενο που συνυπογράφεται από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Καναδά, του Σαλβαδόρ, της Γουατεμάλας, της Τζαμάικας, των Μπαχαμών και της Κένυας και επιδόθηκε από την κυβέρνηση της Αϊτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Μόνο μια ενισχυμένη δύναμη», με υποστήριξη του ΟΗΕ, με «ρωμαλέα» εντολή να διεξαγάγει επιχειρήσεις εναντίον των συμμοριών χρησιμοποιώντας ισχύ, «μπορεί να μειώσει σημαντικά τον έλεγχο των συμμοριών» στην πρωτεύουσα που εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές, συνεχίζει η επιστολή.

Με δεδομένη την κραυγαλέα έλλειψη χρηματοδότησης και εξοπλισμού της ΠΑΥΑ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, συνέστησε τον Φεβρουάριο να δημιουργηθεί νέο γραφείο του οργανισμού, που θα είναι αρμόδιο για να της προσφέρει επιμελητειακή και επιχειρησιακή υποστήριξη.

Και για να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας υπέδειξε επίσης τη δημιουργία «μόνιμης ομάδας εταίρων» που θα δώσουν στρατηγική κατεύθυνση στην αποστολή.

Στην επιστολή τους χθες, οι ΗΠΑ ανήγγειλαν την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν αυτή την ομάδα, σε αυτό το στάδιο με μέλη τις υπόλοιπες έξι χώρες.

Η ομάδα αυτή θα αναλάβει κυρίως να εγγυηθεί την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων προσωπικού που δεν θα καλύπτεται από το μελλοντικό γραφείο του ΟΗΕ, περισσότερων αστυνομικών για τη δύναμη και τον «συντονισμό» της δράσης της.

Μόλις περίπου 1.000 αστυνομικοί, καθώς κι ορισμένοι στρατιωτικοί, από έξι χώρες –συμπεριλαμβανομένων 700 και πλέον μελών της αστυνομίας της Κένυας– από τους 2.500 που προβλεπόταν αρχικά να στελεχώσουν την ΠΑΥΑ έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της Αϊτή ως αυτό το στάδιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες: Χαιρετίζει την επανέναρξη διαλόγου ΗΠΑ-Ιράν για ειρηνική λύση

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαιρέτισε την επανέναρξη των συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν, εκφράζοντας ελπίδα για αποκλιμάκωση εντάσεων στη Μέση Ανατολή, και ευχαρίστησε τις χώρες που συνέβαλαν διπλωματικά και το Ομάν για τη φιλοξενία.
Αστυνομική ταινία νύχτας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συγκλονισμός για την απαγωγή μητέρας τηλεοπτικής δημοσιογράφου

Η εξαφάνιση της 84χρονης μητέρας της δημοσιογράφου του NBC News, Σαβάνα Γκάθρι, συγκλονίζει τις ΗΠΑ, με την υπόθεση να φθάνει μέχρι τον Λευκό Οίκο. Η Νάνσι Γκάθρι εθεάθη τελευταία φορά το βράδυ του Σαββάτου στο σπίτι της.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις βαρόνοι ναρκωτικών στο στόχαστρο ΗΠΑ και Κολομβίας

Τραμπ και Πέτρο αποφάσισαν να συνεργαστούν ενάντια σε τρεις σημαντικούς βαρόνους ναρκωτικών της Κολομβίας, συνεχίζοντας ένα μακροχρόνιο πόλεμο που ευθύνεται για τραγωδίες, βία κι εκτοπισμούς στη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τέλος στη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για πυρηνικά: Ανησυχία ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε ΗΠΑ και Ρωσία να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία πυρηνικού αφοπλισμού, μετά τη λήξη της τελευταίας συνθήκης, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη πολύ σοβαρή για τη διεθνή ασφάλεια.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το μεγαλύτερο καρτέλ της Κολομβίας σταματά διαπραγματεύσεις με τον Πέτρο

Το Κλαν δελ Γκόλφο ανέστειλε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Πέτρο, κατηγορώντας τη συμφωνία Πέτρο-Τραμπ για στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις ως παραβίαση των δεσμεύσεων μεταξύ τους.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΓΓ ΟΗΕ: Μόνη της μια δύναμη δεν λύνει τα παγκόσμια προβλήματα

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε Κίνα και ΗΠΑ για τη γεωπολιτική τους στάση, λέγοντας πως τα παγκόσμια προβλήματα δεν επιλύονται όταν μόνο μία ή δύο δυνάμεις υπαγορεύουν αποφάσεις ή διαιρούν τον κόσμο σε αντίπαλες σφαίρες επιρροής.