ΓΔ: 2224.06 -0.96% Τζίρος: 62.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:12:41
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
Ο Μάρκο Ρούμπιο μιλά μπροστά από αμερικανική σημαία σε πολιτική εκδήλωση.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για ειρήνη στην Ουκρανία, λέει ο Ρούμπιο

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αναζητούν τρόπους για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αν και αυτό μπορεί να μην καταστεί εφικτό, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός αποτελεσματικού πλαισίου, με στόχο την επίτευξη ειρήνης και τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο. Παρά τη συνεχή διπλωματική κινητικότητα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ παραδέχτηκε πως το εγχείρημα αυτό ενδέχεται να αποβεί εξαιρετικά δύσκολο ή και ανέφικτο.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του CBS "Face the Nation", «αν δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη και απλώς συνεχιστεί ο πόλεμος, άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν κατά χιλιάδες... δυστυχώς μπορεί να καταλήξουμε σε αυτό το σημείο, αλλά δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε αυτό το σημείο». Η τοποθέτηση αυτή αντικατοπτρίζει τον προβληματισμό που επικρατεί στην αμερικανική κυβέρνηση για τους κινδύνους παρατεταμένης αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.

Σημαντικές διπλωματικές επαφές και πιθανές εξελίξεις

Ο κ. Ρούμπιο ανέδειξε τη βαρύτητα πρόσφατων συναντήσεων μεταξύ ηγετών, όπως αυτή που φέρεται να πραγματοποιήθηκε μεταξύ Τραμπ και Πούτιν στην Αλάσκα. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «υπάρχουν πράγματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης που έχουν τη δυναμική για σημαντικές εξελίξεις, που δυναμική για πρόοδο».

Μεταξύ των θεμάτων που βρέθηκαν στο επίκεντρο, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, στοιχείο που θεωρείται καθοριστικό για οποιαδήποτε βιώσιμη ειρηνευτική πρωτοβουλία.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως για την επίτευξη συμφωνίας είναι αναγκαίο και οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε αμοιβαίες παραχωρήσεις. Η ευελιξία αυτή θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο για κάθε προσπάθεια σταθεροποίησης και αποκατάστασης της ειρήνης στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τη Ρωσία

Ουκρανοί διαπραγματευτές βρίσκονται στις ΗΠΑ για συνομιλίες με εκπροσώπους του Τραμπ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, ενώ δύσκολα ζητήματα όπως τα κατεχόμενα εδάφη και η ασφάλεια της Ουκρανίας παραμένουν ανοιχτά.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Ο Τραμπ σωστά κατηγορεί τον Ζελένσκι για καθυστέρηση ειρήνης

Το Κρεμλίνο υιοθετεί τη θέση του Τραμπ ότι ο Ζελένσκι, και όχι η Ρωσία, καθυστερεί την ειρηνευτική συμφωνία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε αντίθεση με απόψεις Ευρωπαίων που κατηγορούν τη Μόσχα για έλλειψη διάθεσης για ειρήνη.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία συμφωνεί με Τραμπ: Ο Ζελένσκι καθυστερεί την ειρήνη στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο συμφωνεί με τον Τραμπ ότι ο Ζελένσκι ευθύνεται για την καθυστέρηση ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα δεχτεί Αμερικανούς απεσταλμένους όταν καθοριστεί ημερομηνία επίσκεψης.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κούσνερ και ο Γουίτκοφ σχεδιάζουν συνάντηση με Πούτιν στη Μόσχα

Ο Στιβ Γουίτκοφ και ο Τζάρεντ Κούσνερ σχεδιάζουν ταξίδι στη Μόσχα για συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το Bloomberg. Η συνάντηση μπορεί να αναβληθεί λόγω των εξελίξεων στο Ιράν. Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε.
Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ αμφισβητεί Μόσχα: Δεν νομίζω ότι έγινε πλήγμα σε κατοικία του Πούτιν

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε αμφιβολίες για τις ρωσικές καταγγελίες ότι η Ουκρανία επιτέθηκε με drone στην κατοικία του Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλώνοντας πως «δεν πιστεύει» ότι το περιστατικό συνέβη όπως περιγράφεται.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Δεν με ενθουσιάζει ο Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Τραμπ δήλωσε απογοητευμένος από τον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας πως σκότωνει πολλούς ανθρώπους. Είπε επίσης ότι δεν συζήτησαν για τον Μαδούρο στην πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία πριν τη συνάντηση με Ζελένσκι.