ΓΔ: 2629.88 0.25% Τζίρος: 226.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για ειρήνη στην Ουκρανία, λέει ο Ρούμπιο

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αναζητούν τρόπους για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αν και αυτό μπορεί να μην καταστεί εφικτό, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός αποτελεσματικού πλαισίου, με στόχο την επίτευξη ειρήνης και τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο. Παρά τη συνεχή διπλωματική κινητικότητα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ παραδέχτηκε πως το εγχείρημα αυτό ενδέχεται να αποβεί εξαιρετικά δύσκολο ή και ανέφικτο.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του CBS "Face the Nation", «αν δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη και απλώς συνεχιστεί ο πόλεμος, άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν κατά χιλιάδες... δυστυχώς μπορεί να καταλήξουμε σε αυτό το σημείο, αλλά δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε αυτό το σημείο». Η τοποθέτηση αυτή αντικατοπτρίζει τον προβληματισμό που επικρατεί στην αμερικανική κυβέρνηση για τους κινδύνους παρατεταμένης αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.

Σημαντικές διπλωματικές επαφές και πιθανές εξελίξεις

Ο κ. Ρούμπιο ανέδειξε τη βαρύτητα πρόσφατων συναντήσεων μεταξύ ηγετών, όπως αυτή που φέρεται να πραγματοποιήθηκε μεταξύ Τραμπ και Πούτιν στην Αλάσκα. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «υπάρχουν πράγματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης που έχουν τη δυναμική για σημαντικές εξελίξεις, που δυναμική για πρόοδο».

Μεταξύ των θεμάτων που βρέθηκαν στο επίκεντρο, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, στοιχείο που θεωρείται καθοριστικό για οποιαδήποτε βιώσιμη ειρηνευτική πρωτοβουλία.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως για την επίτευξη συμφωνίας είναι αναγκαίο και οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε αμοιβαίες παραχωρήσεις. Η ευελιξία αυτή θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο για κάθε προσπάθεια σταθεροποίησης και αποκατάστασης της ειρήνης στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Ζαχάροβα συνέντευξη τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα απαιτεί εξηγήσεις για τα όπλα στην Ουκρανία από ΗΠΑ και Τουρκία

Η Ρωσία ζήτησε εξηγήσεις από ΗΠΑ και Τουρκία για πιθανά σχέδια μεταφοράς αμερικανικών όπλων από την Τουρκία στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία χρειάζεται το 5% των Patriot πυραύλων των ΗΠΑ

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τις ΗΠΑ να πουλήσουν στην Ουκρανία τουλάχιστον το 5% των πυραύλων Patriot, για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ρωσικές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους, που πλήττουν συχνά το Κίεβο με βαριές απώλειες.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ευχαριστίες στη Γερουσία ΗΠΑ για κυρώσεις κατά Ρωσίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τη Γερουσία των ΗΠΑ για το νομοσχέδιο με αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τονίζοντας πως ενισχύει την πίεση για να τελειώσει ο ρωσικός πόλεμος ενάντια στην Ουκρανία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Ζελένσκι-Βανς για τις παγκόσμιες επιπτώσεις του πολέμου

Ο Ζελένσκι συνομίλησε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς για τις ρωσικές επιθέσεις και επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας, τονίζοντας τη σημασία των συστημάτων Patriot για την προστασία της Ουκρανίας.
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επανένωση πέντε ουκρανό-ρωσικών παιδιών με τις οικογένειές τους

Πέντε ακόμη παιδιά ουκρανικής και ρωσικής καταγωγής επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Μελάνια Τραμπ για επιστροφή παιδιών εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.