ΓΔ: 2058.02 -2.07% Τζίρος: 243.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ένοπλος στην Υεμένη
Ένοπλος παρακολουθεί έκρηξη με μεγάλο σύννεφο καπνού σε έρημο της Υεμένης.

Επίθεση σε μονάδα παραγωγής ρεύματος στην πρωτεύουσα της Υεμένης

Μονάδα παραγωγής ρεύματος νότια της Σαναά χτυπήθηκε από επίθεση, που έθεσε εκτός λειτουργίας γεννήτριες, σύμφωνα με το Al Masirah TV.

Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη νότια περιοχή της Σαναά, πρωτεύουσας της Υεμένης, αποτέλεσε στόχο «επίθεσης», σύμφωνα με τηλεοπτικό ρεπορτάζ του δικτύου Χούθι Al Masirah TV. Η επίθεση προκάλεσε προβλήματα στη λειτουργία σημαντικών γεννητριών της μονάδας, οδηγώντας στην προσωρινή διακοπή της λειτουργίας τους. Το Al Masirah δεν προσδιόρισε τον υπεύθυνο της εν λόγω ενέργειας, διατηρώντας, προς το παρόν, ασαφή τα κίνητρα και τις συνθήκες της επίθεσης.

Όπως μεταδίδεται, τα εξειδικευμένα συνεργεία πολιτικής προστασίας καταβάλλουν προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε από το περιστατικό, γεγονός που επιτείνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια κρίσιμων ενεργειακών υποδομών της χώρας.

Αυτόπτες μάρτυρες και κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις το πρωί της ίδιας ημέρας, επιβεβαιώνοντας την ένταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα της Υεμένης.

Διεθνές πλαίσιο και περιφερειακές επιπτώσεις

Το Ισραήλ το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε επιλεγμένους στόχους εντός της Υεμένης, δηλώνοντας ότι πρόκειται για ενέργειες «ανταπόδοσης» στις πυραυλικές επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούθι. Οι Χούθι, από την πλευρά τους, έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι επιθέσεις τους στοχεύουν σε υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα, μολονότι το μεγαλύτερο μέρος των εκτοξευόμενων πυραύλων έχει αναχαιτιστεί.

Παράλληλα, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Βρετανία έχουν, κατά το παρελθόν, εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές ενάντια σε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη.

Τον Μάιο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν απρόσμενη συμφωνία με τους Χούθι, η οποία προέβλεπε τον τερματισμό των αμερικανικών βομβαρδισμών με αντάλλαγμα τη διακοπή των επιθέσεων των ανταρτών σε διερχόμενα πλοία. Ωστόσο, οι Χούθι επανέλαβαν σε επίσημες δηλώσεις ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει περιορισμούς όσον αφορά τις στοχεύσεις προς το Ισραήλ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Οι Χούθι σε επιφυλακή μέχρι να αρχίσει η εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς

Οι αντάρτες Χούθι δήλωσαν ότι θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή της εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς πριν αποφασίσουν αν θα σταματήσουν τις στρατιωτικές τους ενέργειες, επισημαίνοντας πως παραμένουν σε πλήρη επαγρύπνηση.
Ρωσική σημαία κυβερνητικό κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία αποσύρει προσωπικό από πυρηνικό σταθμό στο Ιράν

Η Rosatom απομάκρυνε 163 Ρώσους υπαλλήλους από το πυρηνικό εργοστάσιο Μπουσέρ στο Ιράν, μετά από πλήγμα στον σταθμό χωρίς ζημιές. Σύμφωνα με τον Λιχάτσεφ, περίπου 300 μένουν προσωρινά, με περισσότερους να αναχωρούν σύντομα.
Εγκαταστάσεις φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουγγαρία διακόπτει σταδιακά τις παραδόσεις αερίου στην Ουκρανία

Η Ουγγαρία θα μειώσει σταδιακά τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ουκρανία έως ότου αποκατασταθεί η ροή ρωσικού πετρελαίου, ανακοίνωσε ο Ορμπάν, τονίζοντας την ανάγκη για νέα μέτρα ενεργειακής ασφάλειας.
πύργος ηλεκτρικής ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα χιλιάδες σπίτια από ρωσικές επιθέσεις στον Βορρά

Ρωσικές επιθέσεις προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε δύο ενεργειακές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια Τσερνίχιβ, αφήνοντας περίπου 212.000 καταναλωτές χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με ενημέρωση της εταιρείας διανομής ενέργειας Chernihivoblenergo.
Κριστίν Λαγκάρντ ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ διαθέτει επιλογές για την αντιμετώπιση του ενεργειακού σοκ

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ διαθέτει ποικιλία μέτρων για να διαχειριστεί το ενεργειακό σοκ από τον πόλεμο στο Ιράν, τονίζοντας πως δεν θα διστάσει να δράσει με βάση την ένταση και τη διάρκεια της κρίσης.
Σύγχρονο drone στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό drone συνετρίβη σε καμινάδα ενέργειας στην Εσθονία

Drone από τη Ρωσία χτύπησε την καμινάδα σταθμού ενέργειας στην Εσθονία, χωρίς τραυματισμούς ή διακοπή του δικτύου, σύμφωνα με την εσθονική υπηρεσία ασφάλειας. Η υπόθεση ερευνάται από την ISS υπό εποπτεία της εισαγγελίας.