ΓΔ: 1995.2 -0.50% Τζίρος: 353.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Παλάτι του Ουέστμινστερ
Το εμβληματικό Παλάτι του Ουέστμινστερ με το ρολόι Μπιγκ Μπεν δίπλα στον Τάμεση, Λονδίνο.

Ανάπτυξη 0,3% για το Ην. Βασίλειο, τα στοιχεία καλύτερα των προβλέψεων

Η βρετανική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 0,3% στο β’ τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις, γεγονός που ενδέχεται να δυσκολέψει νέες μειώσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου εμφάνισε καλύτερες επιδόσεις από τις εκτιμήσεις στο δεύτερο τρίμηνο, παρέχοντας ανάσα στην κυβέρνηση, αλλά και δυσκολεύοντας ενδεχόμενες νέες μειώσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3%, ξεπερνώντας την πρόβλεψη της Τράπεζας της Αγγλίας για άνοδο 0,1%. 

Ειδικά για τον Ιούνιο, η παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,4%, ποσοστό διπλάσιο από τις εκτιμήσει, μετά τις μικρές μειώσεις που καταγράφηκαν τους δύο προηγούμενους μήνες.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η βρετανική οικονομία άντεξε σε μια περίοδο που αναμενόταν δύσκολη, υπό το βάρος της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, των αυξήσεων σε ρυθμιζόμενες τιμές όπως η ενέργεια, των φόρων στις αγορές κατοικιών, αλλά και των αμερικανικών δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η ισχυρή επίδοση του πρώτου τριμήνου (+0,7%) αποδίδεται εν μέρει σε βιομηχανικές παραγγελίες που στόχευαν στην προμήθεια πρώτων υλών πριν από την εφαρμογή των δασμών. 

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έχει επικαλεστεί την υπεροχή της Βρετανίας έναντι άλλων χωρών της G7 ως απόδειξη της θετικής πορείας της οικονομίας.

Η καλύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη δυσκολεύει την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων από το τρέχον 4%. 

Τα πρόσφατα στοιχεία για την αγορά εργασίας έδειξαν μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, προσθέτοντας έναν ακόμη παράγοντα προσεκτικής στάθμισης για την κεντρική τράπεζα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν τη θέση Τραμπ για κατάπαυση στην Ουκρανία

Ηγέτες από Ευρώπη και ΕΕ εξέδωσαν κοινή δήλωση στήριξης προς Ουκρανία και στις προσπάθειες του Τραμπ για τερματισμό της σύγκρουσης, ζητώντας αύξηση της πίεσης στη Ρωσία και αξιοποίηση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Λουίς ντε Γκιντός
ΔΙΕΘΝΗ

Γκιντός: Η Ευρώπη χρειάζεται πιο απλό και σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκιντός, κάλεσε την Ευρώπη να απλοποιήσει το ρυθμιστικό της πλαίσιο, μειώνοντας τη γραφειοκρατία χωρίς να διακινδυνεύσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Συμβούλιο της Ευρώπης προς Ην Βασίλειο: Προστατέψτε την ειρηνική συνάθροιση

Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης καλεί τη Βρετανία να διασφαλίσει ότι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία δεν περιορίζει το δικαίωμα στη συνάθροιση, ειδικά μετά την ποινικοποίηση της στήριξης στη Palestine Action.
currency-agores-markets
ΔΙΕΘΝΗ

Διαφάνεια στην αγορά συναλλάγματος θέλουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών επανεπιβεβαίωσε τη δέσμευσή του στον Παγκόσμιο Κώδικα για την Αγορά Συναλλάγματος, προωθώντας τη διαφάνεια και την ακεραιότητα των αγορών.
Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια
ΔΙΕΘΝΗ

Βομβαρδισμοί στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, ανακοίνωσε ο ΙΑΕΑ

Ο ΔΟΑΕ ανακοίνωσε ότι η ομάδα του στη Ζαπορίζια άκουσε επανειλημμένους βομβαρδισμούς γύρω από τον πυρηνικό σταθμό. Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ προειδοποίησε για αυξημένους κινδύνους ασφαλείας λόγω των επιθέσεων και της διακοπής ρεύματος.