ΓΔ: 2701.38 0.37% Τζίρος: 263.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Άγαλμα Θέμιδος δικαιοσύνης

Ελεύθερη αφέθηκε η υπέρμαχος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ, όπως και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, είχαν ζητήσει την «άμεση απελευθέρωσή» της.

Η υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάρτα Λία Γκραχάλες, που είχε συλληφθεί ύστερα από διαδήλωση την Παρασκευή και κατηγορείται για «υποκίνηση στο μίσος» και «συνωμοσία», αφέθηκε ελεύθερη χθες, Τρίτη, το βράδυ, ανακοίνωσε ο σύζυγός της, διευκρινίζοντας ότι εξακολουθεί η δίωξή της από τη δικαιοσύνη.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ, όπως και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, είχαν ζητήσει την «άμεση απελευθέρωσή» της. Η Γκραχάλες, που διευθύνει τη μη κυβερνητική οργάνωση SurGentes, συνελήφθη την Παρασκευή έπειτα από διαδήλωση μπροστά στα γραφεία του ΟΗΕ στο Καράκας υπέρ αυτών που κρατούνται στο πλαίσιο της μετεκλογικής κρίσης.

«Θέλω να ενημερώσω ότι γύρω στις 9 το βράδυ (04:00 ώρα Ελλάδος) ανακοινώθηκε για τη Μάρτα Λία μέτρο που αντικαθιστά τη στέρηση της ελευθερίας της και πήγαμε να την βρούμε», ανέφερε ο Αντόνιο Γκονσάλες, ο σύζυγός της, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο μήνυμα, ο Γκονσάλες τόνισε ότι «η Μάρτα Λία εξακολουθεί να κατηγορείται για αδικήματα που δεν έχει διαπράξει (…) η ολοφάνερα αυθαίρετη δικαστική διαδικασία συνεχίζεται».

Η μκο SurGentes διαμαρτυρήθηκε για τη διάλυση προηγούμενης διαδήλωσης υπέρ των φυλακισμένων, την 5η Αυγούστου, από «παρακρατική ομάδα περίπου 70 ατόμων», ή αλλιώς μελών «collectivos» (ομάδες ακτιβιστών που κατηγορούνται για συγκρούσεις με αντιπολιτευόμενους διαδηλωτές) μπροστά στην έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου (TSJ). Η Γκραχάλες ήταν παρούσα σε αυτήν τη διαδήλωση.

Η εισαγγελία της Βενεζουέλας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σε βάρος της Γκραχάλες εκδόθηκε «ένταλμα σύλληψης (…) για ενέργειες κατά των θεσμών της Βενεζουέλας και της ειρήνης της Δημοκρατίας» και διευκρίνισε ότι κατηγορείται για «υποκίνηση στο μίσος» και «συνωμοσία».

Στις ταραχές μετά τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου 2024, στις οποίες επανεξελέγη ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, αλλά η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία, 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 2.400 συνελήφθησαν. Έκτοτε έχουν αφεθεί ελεύθεροι περίπου 2.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο πρόεδρος Μαδούρο δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι πολλές μκο που εμπλέκονται στην υπεράσπιση κρατουμένων της μετεκλογικής κρίσης χρηματοδοτούνται από την CIA και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Αυτές (οι μκο) ζητούν τη δημιουργία ψεύτικης επιτροπής μητέρων για την ελευθερία πολιτικών κρατουμένων και, αν δεις τον κατάλογο, αυτοί είναι όλοι όσοι έχουν σκοτώσει ανθρώπους στη χώρα, αυτοί που έχουν τραυματίσει αθώους», σημείωσε ο Νικολάς Μαδούρο. Σχετικά με τους ανθρώπους που συνελήφθησαν στη διάρκεια της μετεκλογικής κρίσης ο Μαδούρο δήλωσε ότι «αυτοί που επιτίθενται με βία και σκοτώνουν είναι τρομοκράτες, όχι πολιτικοί κρατούμενοι».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σήμα αστυνομικού ICE
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δίωξη αστυνομικού για ψευδή κατάθεση σε πυροβολισμό μετανάστη

Αμερικανός πράκτορας της ICE κατηγορείται για ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τραυματισμό μετανάστη στη Μινεάπολη και διώκεται πλέον ομοσπονδιακά, ενώ η έκδοσή του από το Τέξας στη Μινεσότα συναντά εμπόδια.
Νικολάς Μαδούρο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μαδούρο ζητά άρση κατηγοριών στις ΗΠΑ λόγω ασυλίας αρχηγού κράτους

Ο Νικολάς Μαδούρο ζήτησε από το αμερικανικό δικαστήριο να απορρίψει τις σε βάρος του κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών, επικαλούμενος την ασυλία του ως πρώην αρχηγός κράτους. Το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει.
Ελληνική αστυνομία περιπολικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη Ειδικού Φρουρού για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ανήλικης

Ειδικός Φρουρός συνελήφθη στην Αττική μετά από καταγγελία 16χρονης για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειάς της. Η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του.
Κελί φυλακής
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη του πρώην προέδρου Αρμενίας Κοτσαριάν για διαφθορά

Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν με κατηγορίες διαφθοράς και κατάχρησης δημοσίων πόρων, μαζί με το γιο του και στενούς συνεργάτες. Κατηγορούνται για ιδιοποίηση κρατικής περιουσίας κάτω από την αγοραία αξία.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Σύλληψη πρώην αξιωματούχου Άσαντ, καταδικασμένου στην Αυστρία

Οι συριακές αρχές συνέλαβαν τον Μούσαμπ Αμπού Ρούκμπα, πρώην αξιωματικό που είχε καταδικαστεί στην Αυστρία για κακοποίηση κρατουμένων και είχε διαφύγει, στη γενέτειρά του στη Νότια Συρία, σύμφωνα με το SANA.