ΓΔ: 2657.05 -0.75% Τζίρος: 258.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σκιά όπλου Κολομβίας

Κολομβία: Τρεις νεκροί σε επίθεση ανταρτών με drone κατά σκάφους του ΠΝ

Η επίθεση έγινε καθώς το σκάφος έκανε περιπολία στον ποταμό Νάγια, στον δήμο Μπουεναβεντούρα όπου βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας.

Επιδρομή με τη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων εφόρμησης εναντίον σκάφους του πολεμικού ναυτικού της Κολομβίας είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις στρατιωτικοί που επέβαιναν σε αυτό και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις, ανακοίνωσε το σώμα αυτό των ενόπλων δυνάμεων του κράτους της Λατινικής Αμερικής.

Η επίθεση έγινε καθώς το σκάφος έκανε περιπολία στον ποταμό Νάγια, στον δήμο Μπουεναβεντούρα (νοτιοδυτικά), όπου βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, εξήγησαν αξιωματικοί του ΠΝ σε ανακοίνωση Τύπου.

Δυο επαγγελματίες στρατιώτες και υπαξιωματικός του στρατού ξηράς πάνω στο πλοίο σκοτώθηκαν και άλλα τέσσερα μέλη των ενόπλων δυνάμεων τραυματίστηκαν, κατά την ίδια πηγή.

Οι αρχές απέδωσαν την επίθεση σε παράταξη διαφωνούντων των πρώην FARC, το Κεντρικό Γενικό Επιτελείο (EMC), που απορρίπτει τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

Η Κολομβία έχει βρεθεί τελευταία αντιμέτωπη με τη χειρότερη αναζωπύρωση της βίας ένοπλων ομάδων διαφορετικών αποχρώσεων μετά τη συμφωνία εκείνη.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος στην ιστορία της χώρας που ανήκει στην αριστερά, επιδίωξε να εξασφαλίσει το τέλος του εμφυλίου πολέμου, που διαρκεί κάπου εξήντα χρόνια, μέσω διαπραγματεύσεων με τις ένοπλες ομάδες που συνεχίζουν τη δράση τους.

Ωστόσο, στην περίπτωση του EMC, ο ηγέτης του Ιβάν Μορδίσκο αποφάσισε να εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπειτα από έναν χρόνο συνομιλιών το 2024.

Η χρήση drones εφόρμησης, στα οποία είναι προσαρμοσμένοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, είναι ολοένα συχνότερη από πλευράς ομάδων ανταρτών κι ο αριθμός των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων αυξάνεται. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) καταγγέλλει την «εντατική χρήση» όπλων του είδους στην Κολομβία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση ανταρτών με drones σε αεροδρόμιο στη βορειοανατολική Κολομβία

Επίθεση με drones με εκρηκτικά σε αεροδρόμιο στο βορειοανατολικό τμήμα της Κολομβίας είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ανθρώπων. Οι αρχές κατηγόρησαν την οργάνωση ELN για το συμβάν, που προκάλεσε και υλικές ζημιές.
Επίθεση πυραύλων νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση με πυραύλους και drones δέχεται το Κουβέιτ

Επιθέσεις με πυραύλους και drones δέχθηκε το Κουβέιτ τη νύχτα, με τον στρατό να επεμβαίνει για την αντιμετώπισή τους. Οι αρχές καλούν τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις σχετικές οδηγίες για την ασφάλειά τους.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Εντολή για επιθέσεις 1.000 drones ημερησίως κατά της Ρωσίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι έδωσε εντολή για αύξηση των επιθέσεων με drones κατά της Ρωσίας στις 1.000 ημερησίως, από 300 που είναι τώρα, τονίζοντας πως πρόκειται για συγκεκριμένο στόχο που θα υλοποιηθεί σύντομα.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα στόχος με 620 ουκρανικά drones μέσα στη νύχτα

Ο δήμαρχος Μόσχας ανακοίνωσε πως 620 drones εξαπολύθηκαν στην περιφέρεια από Ουκρανία, με 180 να καταρρίπτονται. Ο κυβερνήτης ανέφερε τρεις τραυματίες, ανάμεσά τους ένα 10χρονο κορίτσι, και φωτιά σε αποθήκη της Wildberries.