ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
σταγόνα νερού κοντινό

Αγγλία: Η λειψυδρία σε «εθνικό ζήτημα» μετά το ξηρότερο εξάμηνο από το 1976

Η Αγγλία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία από το 1976, με πτώση αποθεμάτων νερού, απειλή για καλλιέργειες και αυξανόμενες προειδοποιήσεις για μακροχρόνια προβλήματα λειψυδρίας.

Η λειψυδρία στην Αγγλία λαμβάνει πλέον διαστάσεις ζητήματος «εθνικής σημασίας», καθώς η χώρα βίωσε τους έξι ξηρότερους μήνες της από το μακρινό 1976, σύμφωνα με τη Υπηρεσία Περιβάλλοντος (EA). Τα επίπεδα των αποθεμάτων νερού παρουσιάζουν σημαντική πτώση, προκαλώντας ανησυχία σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας.

Πέντε περιοχές στην Αγγλία πλήττονται ήδη από ξηρασία, όπως επισημαίνει η EA, αντιμετωπίζοντας σημαντική υποχώρηση στα αποθέματα των ταμιευτήρων. Η μειωμένη διαθεσιμότητα νερού επηρεάζει άμεσα τις γεωργικές εκτάσεις και καλλιέργειες, απειλώντας τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα.

Η Εθνική Ομάδα για την Ξηρασία, φορέας στον οποίο μετέχουν η κυβέρνηση, ο αγροτικός τομέας και οι εταιρείες ύδρευσης, συνεδρίασε εκτάκτως για την αξιολόγηση της κατάστασης. Η συνεχιζόμενη «ακραία ξηρασία» σε αρκετές περιοχές επιτείνεται από το τέταρτο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού.

Όπως επισήμανε η Χέλεν Γουέικχαμ, υπεύθυνη της EA για το νερό, «η κατάσταση είναι κρίσιμη σε εθνικό επίπεδο» και απαιτείται συλλογική κινητοποίηση: «Καλούμε κάθε πολίτη να συμβάλει στη μείωση της πίεσης στο υδάτινο περιβάλλον μας».

Από την πλευρά της, η Εθνική Ένωση Αγροτών εκφράζει έντονη ανησυχία για τους προσεχείς μήνες. Οι καλλιεργητές δηλώνουν ότι οι επιπτώσεις της ξηρασίας προκαλούν «σημαντική πτώση αποδοτικότητας», γεγονός που δύναται να είναι οικονομικά καταστροφικό για τον πρωτογενή τομέα και να επηρεάσει αρνητικά τη φετινή συγκομιδή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα επίπεδα νερού στους ταμιευτήρες της Αγγλίας έχουν υποχωρήσει στο 67,7% της χωρητικότητας, πολύ κάτω από τον μέσο όρο 80,5% για τον μήνα Αύγουστο. Επιπλέον, το 49% των ποταμών και ρευμάτων της χώρας εμφανίζουν χαμηλότερες ροές από το συνηθισμένο, με το Γιορκσάιρ στη βόρεια Αγγλία να προχωρά στην απαγόρευση ποτίσματος κήπων για εξοικονόμηση νερού.

Η μετεωρολογική υπηρεσία Met Office σημειώνει ότι η φετινή άνοιξη ήταν η ξηρότερη των τελευταίων εκατό ετών. Η Εμμα Χάρντι, υπουργός Υδάτων, τόνισε πως «τα επόμενα δέκα χρόνια θα αντιμετωπίζουμε όλο και μεγαλύτερα προβλήματα λειψυδρίας», με την κυβέρνηση να σχεδιάζει την κατασκευή νέων ταμιευτήρων ως στρατηγικό μέτρο διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή εντείνει τη συχνότητα και τη σφοδρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων — όπως οι καύσωνες, οι πλημμύρες και η ξηρασία, θέτοντας νέες προκλήσεις για τις υποδομές και την οικονομία της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Ξηρασία στη Βρετανία: Υπό ξηρασία τα 3/4 της Αγγλίας

Η βρετανική υπηρεσία Περιβάλλοντος ανακοίνωσε πως το 71,3% της Αγγλίας αντιμετωπίζει ξηρασία, επηρεάζοντας περίπου 45 εκατομμύρια πολίτες ή το 80% του πληθυσμού, με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί από τα τέλη Ιουλίου.
Πολυκατοικίες στο Ρέθυμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μυλοπόταμος: Απαγόρευση κατανάλωσης νερού στα χωριά Κουλούκωνα

Οι κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής Κουλούκωνα Μυλοποτάμου καλούνται να μην καταναλώνουν νερό από το δίκτυο ύδρευσης λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι. Προτείνεται χρήση εμφιαλωμένου νερού.
Οδικός άξονας Κρήτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

OLYMPIA FORUM VII: Υποδομές ανάπτυξης - ΒΟΑΚ, μετρό, νερό και νέα έργα

Στο Olympia Forum VII, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημασία των υποδομών και του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού έργων. Ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε την πρόοδο του ΒΟΑΚ και αναφέρθηκε στην επικείμενη παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια τμήματος.
Υδραγωγείο ΕΥΔΑΠ Αχαρνές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προχωρούν 50 σημαντικά έργα διαχείρισης νερού στην Ελλάδα

Ο Χ. Μυγδάλης τόνισε στο 9ο Συνέδριο ITC 2026 την ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδιασμού έργων ύδρευσης, άρδευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας, με προτεραιότητα στις ανάγκες κάθε περιοχής και έμφαση στις νησιωτικές και τουριστικές ζώνες.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Διαψεύδει ανάμειξη σε σχέδιο επίθεσης κατά βάσης στη Βρετανία

Η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή σε σχέδιο επίθεσης κατά βρετανικής βάσης που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, μετά από δημοσιεύματα για πιθανή ιρανική ευθύνη. Η ιρανική πρεσβεία απορρίπτει ως αβάσιμες τις σχετικές εικασίες.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πέντε ύποπτοι για τρομοκρατία συνελήφθησαν κοντά σε αεροπορική βάση

Στη νοτιοδυτική Αγγλία συνελήφθησαν πέντε άνδρες ύποπτοι για σχεδιασμό τρομοκρατικής ενέργειας κοντά σε αμερικανική αεροπορική βάση στο Γκλόστερσιρ, όπως ανακοίνωσε η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου.