ΓΔ: 2183.44 0.21% Τζίρος: 209.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Μακρόν: Προειδοποίηση για καταστροφή στη Γάζα, ζητά αποστολή ΟΗΕ

Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί για «καταστροφή άνευ προηγουμένου» στη Γάζα και επαναφέρει την πρόταση για αποστολή σταθεροποίησης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, επανέφερε στο προσκήνιο την πρότασή του για μια «αποστολή σταθεροποίησης» με εντολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για όσα διαδραματίζονται στην περιοχή. 

Τη Δευτέρα, χαρακτήρισε τις εξελίξεις ως «μια προαναγγελθείσα καταστροφή» και τόνισε πως οδηγούν σε «πορεία πρόσω ολοταχώς προς μόνιμο πόλεμο», σχολιάζοντας το νέο ισραηλινό σχέδιο για την κατάκτηση της πόλης της Γάζας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Ελιζέ, ο Μακρόν εισηγείται τη συγκρότηση διεθνούς συνασπισμού με την κάλυψη του ΟΗΕ, δίνοντας προτεραιότητα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την σταθεροποίηση της περιοχής, την υποστήριξη του πληθυσμού και την επιδίωξη διακυβέρνησης ειρήνης και σταθερότητας. 

Όπως υπογραμμίζεται, η στρατηγική αυτή στοχεύει στη δημιουργία μακροπρόθεσμων προϋποθέσεων ασφάλειας στη Γάζα.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει από κοινού με τη Σαουδική Αραβία στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας πως για πρώτη φορά υπήρξε «ομόφωνη έκκληση από περιφερειακούς παράγοντες για τον αφοπλισμό της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων»

Το γεγονός αυτό θεωρείται ως σημαντικό βήμα προς τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σκληρό ήταν το μήνυμα του Μακρόν σχετικά με τις ανακοινώσεις του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, το οποίο σχεδιάζει επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Πόλη της Γάζας και στους καταυλισμούς Μαουάσι. 

Όπως προειδοποίησε, μια τέτοια κίνηση «προαναγγέλλει μια καταστροφή με διαστάσεις άνευ προηγουμένου, οδηγώντας σε έναν ατέρμονο πόλεμο».

Τέλος, ο Μακρόν υπογράμμισε ότι «οι Ισραηλινοί όμηροι και ο λαός της Γάζας θα συνεχίσουν να είναι τα κύρια θύματα αυτής της στρατηγικής», ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα σε λύσεις που προστατεύουν τους αμάχους και ανοίγουν τον δρόμο για ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν επισκέπτεται τη Δευτέρα την Αίγυπτο για τη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί την Αίγυπτο στις 13 του μήνα για να στηρίξει την εφαρμογή του σχεδίου Τραμπ για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, εστιάζοντας σε μόνιμη εκεχειρία, απελευθέρωση ομήρων και ανθρωπιστική βοήθεια.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία στέλνει άμεσα στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε αποστολή στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο, ζητώντας από Χεζμπολάχ και Ισραήλ να σταματήσουν τις συγκρούσεις και καλώντας Ισραήλ και Ιράν να μην επεκτείνουν τον πόλεμο.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Συζητήσεις για αποφυγή πολέμου στον Λίβανο - Στήριξη με θωρακισμένα

Ο Μακρόν ανακοίνωσε πως η Γαλλία συζητά σχέδιο για να αποτραπεί ο Λίβανος από το να μπει σε πόλεμο και να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ, προσφέροντας μεγαλύτερη στήριξη στις λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αούν ζήτησε παρέμβαση Μακρόν για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Βηρυτό

Ο πρόεδρος του Λιβάνου ζήτησε από τον Εμανουέλ Μακρόν να μεσολαβήσει για να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο, που έχουν προκαλέσει 102 νεκρούς και 638 τραυματίες, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές.