ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Ισραηλινοί στρατιώτες πορεία
Φωτογραφία Shutterstock

Προειδοποίηση HCT: Κίνδυνος διακοπής δράσης ΜΚΟ σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Η HCT προειδοποιεί για αναστολή δράσης ΜΚΟ σε Γάζα και Δυτική Όχθη λόγω ισραηλινού κανονισμού που απαιτεί ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα Παλαιστινίων εργαζομένων.

Η Ομάδα Ανθρωπιστικής Χώρας (Humanitarian Country Team - HCT) για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, που απαρτίζεται από οργανισμούς του ΟΗΕ και περισσότερες από 200 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση για τον κίνδυνο διακοπής της πλειονότητας των διεθνών ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. 

Ο λόγος είναι ένας νέος ισραηλινός κανονισμός που απαιτεί από τις οργανώσεις να κοινοποιούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα εργαζομένων παλαιστινιακής καταγωγής, θέτοντας έτσι σε αμφισβήτηση τη συνέχιση του ανθρωπιστικού τους έργου.

Ο κανονισμός, σε ισχύ από τις 9 Μαρτίου, απειλεί με διαγραφή από τα επίσημα μητρώα τις ΜΚΟ που δεν συμμορφώνονται έως τις 9 Σεπτεμβρίου ή και νωρίτερα. 

Η απώλεια αυτής της θεσμικής αναγνώρισης συνεπάγεται τον αποκλεισμό των οργανώσεων από τη δυνατότητα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, γεγονός που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση χιλιάδων ατόμων που εξαρτώνται από την υποστήριξη αυτή. 

Επιπλέον, ο εν λόγω κανονισμός συμπληρώνει ένα γενικότερο πλαίσιο περιοριστικών μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει κυρώσεις για δημόσιες τοποθετήσεις που επικρίνουν τις ισραηλινές πολιτικές.

Η νέα πολιτική έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τη λειτουργία των ΜΚΟ: οργανώσεις που δεν έχουν εγγραφεί στο νέο σύστημα απαγορεύεται να στέλνουν οποιαδήποτε βοήθεια στη Γάζα. 

Τον Ιούλιο, σύμφωνα με ανακοινώσεις, οι ισραηλινές αρχές απέρριψαν διαδοχικά αιτήματα από 29 ΜΚΟ για την αποστολή ανθρωπιστικής συνδρομής, με το αιτιολογικό ότι οι εν λόγω οργανώσεις «δεν είναι εξουσιοδοτημένες»

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η παρεμπόδιση της διανομής βασικών αγαθών όπως φάρμακα, τρόφιμα και είδη υγιεινής, κάτι που πλήττει ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες.

Σημαντική είναι η αναφορά της υπηρεσίας OCHA του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία οι διεθνείς ΜΚΟ προσφέρουν αναντικατάστατη στήριξη σε παλαιστινιακές οργανώσεις, παρέχοντας εφόδια, χρηματοδότηση και τεχνική βοήθεια. 

Η ενδεχόμενη διακοπή αυτής της συνεργασίας θα αφήσει ακόμη περισσότερες κοινότητες χωρίς πρόσβαση σε τροφή, ιατρικές υπηρεσίες, στέγαση και βασικές υπηρεσίες προστασίας.

Η παρεμπόδιση της πρόσβασης των ΜΚΟ στη συντονισμένη ανθρωπιστική ανταπόκριση συνιστά, σύμφωνα με την HCT, σοβαρή παραβίαση των υποχρεώσεων του Ισραήλ βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

 Το πρόβλημα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η Γάζα βρίσκεται αντιμέτωπη με ακραίες συνθήκες λιμού ενώ καταγράφονται καθημερινά θάνατοι από ασιτία. 

Όπως τονίζει η HCT, η εξασφάλιση της ανεμπόδιστης λειτουργίας των ΜΚΟ είναι κρίσιμη για την επιβίωση και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε μια περιοχή που βιώνει μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες ζητά από το Ισραήλ να άρει την απαγόρευση ΜΚΟ στη Γάζα

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε το Ισραήλ να ανακαλέσει την απαγόρευση πρόσβασης διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Γάζα, εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία για τον κίνδυνο να πληγεί η ανθρωπιστική βοήθεια μετά την ανακοίνωση Ισραήλ.
Ερείπια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Unicef διανέμει εκπαιδευτικό υλικό στη Γάζα μετά από 2 χρόνια αποκλεισμού

Η UNICEF ανακοίνωσε πως για πρώτη φορά μετά από δυόμιση χρόνια κατάφερε να διανείμει σχολικά κιτ με εκπαιδευτικό υλικό στη Γάζα, έπειτα από άρση του μπλόκου από το Ισραήλ. Έρχονται επιπλέον 2.500 κιτ την επόμενη εβδομάδα.
Όμηροι Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Χαιρετισμός για την επιστροφή σορού, ζητά πλήρη εκεχειρία Ισραήλ-Γάζας

Ο γγ του ΟΗΕ χαιρέτισε την επιστροφή της σορού του τελευταίου Ισραηλινού ομήρου από τη Γάζα και ζήτησε την πλήρη εφαρμογή της εκεχειρίας, τονίζοντας τη σημασία της συμφωνίας για την ειρήνη στην περιοχή.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Σε ετοιμότητα για Ιράν, σε συντονισμό με ΗΠΑ, λέει στον ΟΗΕ

Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, τόνισε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε υψηλή ετοιμότητα λόγω απειλών από Ιράν, Γάζα, Λίβανο και Συρία, χαρακτηρίζοντας το Ιράν βασικό αποσταθεροποιητή που στηρίζει ένοπλες ομάδες στην περιοχή.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Διαμαρτυρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την απαγόρευση 37 ΜΚΟ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατακρίνουν την απαγόρευση πρόσβασής τους στη Γάζα από το Ισραήλ, που ζητά λίστες με τα στοιχεία των Παλαιστίνιων υπαλλήλων τους. Την απόφαση αυτή επηρεάζονται συνολικά 37 ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Το κτίριο της Κνεσέτ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: 37 ΜΚΟ αποκλείονται από τη Γάζα, επιβεβαιώνει το υπουργείο Διασποράς

Το Ισραήλ ανέστειλε την είσοδο 37 διεθνών ΜΚΟ στη Γάζα, καθώς δεν υπέβαλαν λίστες προσωπικού, σύμφωνα με νέους κανόνες. Υπάρχουν φόβοι για νέες καθυστερήσεις στη βοήθεια, ενώ το παλαιστινιακό έδαφος αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις.