ΓΔ: 2259.13 -0.64% Τζίρος: 411.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πυροσβέστης σε πυρκαγιά
Πυροσβέστης δίνει μάχη με τις φλόγες σε δασική πυρκαγιά.

Σε συναγερμό η Αλβανία: 18 συλλήψεις για εμπρησμούς - τεράστιες καταστροφές

Η Αλβανία πλήττεται από δεκάδες πυρκαγιές, με συλλήψεις για εμπρησμούς, εκτεταμένες ζημιές σε δάση και ελαιώνες και διεθνή συνδρομή στην κατάσβεση από Ελλάδα και Ε.Ε.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Αλβανία μετά τη σύλληψη δεκαοκτώ ατόμων που φέρονται ως ύποπτοι για εμπρησμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, Τζέντιαν Μουλάι, οι αρχές επεκτείνουν τις έρευνες προκειμένου να εντοπιστούν όλοι οι δράστες των εγκληματικών πυρκαγιών, είτε πρόκειται για σκόπιμες ενέργειες, είτε για περιστατικά αμέλειας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχαν οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, η καταστροφική περίοδος έχει ήδη αφήσει πίσω της πάνω από 120.000 στρέμματα κατεστραμμένης γης συμπεριλαμβανομένων δασών και ελαιώνων μόλις από τα μέσα Ιουνίου.

Δεκάδες πυρκαγιές ξέσπασαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με πολλές να μαίνονται κοντά σε παράκτιες ζώνες και τουριστικά θέρετρα, απειλώντας άμεσα ζωτικές υποδομές αλλά και την οικονομική δραστηριότητα.

Σε ανακοίνωση του αλβανικού Υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνεται πως «η πρόκληση πυρκαγιάς εκ προθέσεως δεν αποτελεί μόνο έγκλημα, αποτελεί επίσης απειλή για την ζωή, την φύση και το μέλλον», σηματοδοτώντας την ένταση του φαινομένου αλλά και τη βαρύτητα που του αποδίδουν οι αρχές.

Η νομοθεσία της χώρας προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για τους υπαίτιους. Κάθε πυρκαγιά που προκαλείται από εμπρησμό τιμωρείται με φυλάκιση πέντε ετών. Αν ωστόσο προκληθούν εκτεταμένες υλικές ζημιές ή σοβαρές συνέπειες για τη ζωή και την υγεία, τότε ο ποινικός κώδικας ορίζει ποινές φυλάκισης από δέκα έως δεκαπέντε έτη.

Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετείχαν ελικόπτερα του αλβανικού στρατού αλλά και μέσα από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, αποδεικνύοντας τη διεθνή διάσταση της κρίσης.

Κατά τις πρόσφατες επεμβάσεις, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα σωστικά συνεργεία. Αυτή τη στιγμή, ελάχιστες εστίες πυρκαγιάς παραμένουν ενεργές, ενώ η πτώση της θερμοκρασίας στους 30°C δίνει ελπίδες για προσωρινή ανακούφιση από το καταστροφικό φαινόμενο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έλληνας αστυνομικός όχημα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λάρισα: Εξάρθρωση σπείρας εμπορίας ανθρώπων με τέσσερις συλλήψεις

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για εμπορία ανθρώπων στα Φάρσαλα από την ΕΛΑΣ. Συνελήφθησαν τέσσερις αλλοδαποί, ενώ η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από έκκληση δύο ανδρών για βοήθεια που εντοπίστηκαν σε παραποτάμια περιοχή.
περιπολικό άμεσης δράσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν πέντε άτομα για ποικίλα αδικήματα

Πέντε συλλήψεις έγιναν το τελευταίο 24ωρο στη Θεσσαλονίκη: ληστεία με απειλή σε ψιλικατζίδικο, ανήλικος για απόπειρα κλοπής μοτοσικλέτας και τρεις με εκκρεμή διωκτικά έγγραφα, μεταξύ αυτών 33χρονος για ενδοοικογενειακή βία.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συλλήψεις στα Χανιά για οπλοκατοχή και υπόθαλψη εγκληματία

Δύο άτομα συνελήφθησαν στα Χανιά για παραβάσεις περί όπλων και υπόθαλψη εγκληματία, μετά από άσκοπους πυροβολισμούς σε κοινωνική εκδήλωση. Κατασχέθηκαν 133 κάλυκες, 100 φυσίγγια και πιστόλι με γεμιστήρες.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Καταδίωξη νεαρού οδηγού – Τρεις συλλήψεις από αστυνομία

Τρεις νεαροί συνελήφθησαν στον Δενδροπόταμο μετά από καταδίωξη, όταν ο οδηγός αρνήθηκε αστυνομικό έλεγχο, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και προσέκρουσε σε όχημα. Βρέθηκε απομίμηση όπλου, ενώ ένας τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: Συλλήψεις μετά από επίθεση σε 19χρονο, ανάμεσά τους ανήλικος

Τέσσερα άτομα, μεταξύ τους και ανήλικος, συνελήφθησαν στο Ηράκλειο για πρόκληση σωματικών βλαβών και παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Οι συλλήψεις έγιναν μετά από καταγγελία 19χρονου για επίθεση και οδηγήθηκαν στην εισαγγελία.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων: Προφυλακίστηκαν οι δύο φερόμενοι αρχηγοί

Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες για το κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων: προφυλακίστηκαν οι δύο αδελφοί που φέρονται ως αρχηγοί και άλλοι 8 κατηγορούμενοι. Οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους.