ΓΔ: 2366.48 -1.69% Τζίρος: 325.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Έκρηξη σκόνης ερήμου
Φωτό: Shutterstock

Συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι μάχες μεταξύ Ταϊλάνδης και Καμπότζης

Για τέταρτη συνεχόμενη μέρα συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυροβολικού μεταξύ Ταϊλάνδης και Καμπότζης, ενώ οι κυβερνήσεις τους δηλώνουν πρόθυμες να συζητήσουν κατάπαυση πυρός υπό αμερικανική διαμεσολάβηση.

Εντείνονται οι στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης για τέταρτη διαδοχική ημέρα, παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις αμφότερων των κρατών εκδηλώνουν προθυμία για διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το επεισόδιο αυτό αποτελεί τη σοβαρότερη στρατιωτική αντιπαράθεση στην πολύπλοκη ιστορία διαφορών ως προς τα σύνορα των δύο κρατών εδώ και δεκαετίες.

Οι ένοπλες συγκρούσεις, οι βομβαρδισμοί και τα αεροπορικά πλήγματα έχουν επιφέρει βαριές απώλειες: τουλάχιστον 33 νεκροί και πάνω από 200.000 εκτοπισμένοι πολίτες στις δύο πλευρές, σύμφωνα με αναφορές διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Επέκταση των Πολεμικών Μετώπων και Επισημάνσεις από Διεθνείς Παρατηρητές

Δημοσιογράφοι στη Σαμρόνγκ της Καμπότζης, κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη, κατέγραψαν εκρήξεις από πυροβολικό νωρίς το πρωί, υποδηλώνοντας την κλιμάκωση σε διάφορα μέτωπα. Η Μάλι Σοτσετά, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Καμπότζης, επιβεβαίωσε ότι εναρκτήρια επίθεση σημειώθηκε στις 04:50 τοπική ώρα, με στόχο θρησκευτικούς χώρους σε αμφισβητούμενο έδαφος - το ίδιο σημείο όπου είχαν ξεκινήσει οι εχθροπραξίες την προηγούμενη Πέμπτη.

Οι εχθροπραξίες έχουν πλέον διασπαρεί σε σημεία με μεγάλη γεωγραφική απόσταση, από την επαρχία Τρατ, στον Κόλπο της Ταϊλάνδης, έως το λεγόμενο «Σμαραγδένιο Τρίγωνο», κοντά στα σύνορα με το Λάος. Επίσης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο των ταϊλανδικών ενόπλων δυνάμεων, Ριτσά Σουκσουουανόν, επιθέσεις από την πλευρά της Καμπότζης ξεκίνησαν περίπου στις 04:00 τοπική ώρα.

Διπλωματικές Πρωτοβουλίες και Οικονομικές Εξελίξεις

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρενέβη σε διπλωματικό επίπεδο, έπειτα από τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ηγέτες των δύο χωρών. Όπως τόνισε μέσω Truth Social, μετά από «πολύ καλές συζητήσεις», τα δύο μέρη εμφανίζονται διατεθειμένα να προσέλθουν σε τραπέζι διαπραγματεύσεων, ώστε να επιδιώξουν «κατάπαυση του πυρός». Η Ταϊλάνδη ανέφερε επίσημα ότι «αποδέχεται επί της αρχής να τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός», με βασική προϋπόθεση την ειλικρίνεια της γειτονικής Πνομ Πενχ.

Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης, Χουν Μανέτ, χαρακτήρισε την πρόταση των ΗΠΑ ως «καλή είδηση για τους στρατιώτες μας και τους λαούς των δύο χωρών» και ανέθεσε στον υπουργό Εξωτερικών να ξεκινήσει συνομιλίες με τον αμερικανό ομόλογό του στο πλαίσιο του τερματισμού των συγκρούσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι απόπειρα διαμεσολάβησης της Μαλαισίας στο πλαίσιο του ASEAN δεν είχε αποτέλεσμα.

Εξίσου κρίσιμο στοιχείο του γεωπολιτικού παζλ αποτελούν οι εμπορικές σχέσεις, καθώς οι δύο χώρες, έντονα εξαρτημένες από τις εξαγωγές, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο για την αποφυγή αυστηρών τελωνειακών δασμών που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από 1η Αυγούστου. Ο πρόεδρος Τραμπ σημείωσε πως θα ήταν «ανάρμοστο» να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις όσο συνεχίζεται η ένταση στα σύνορα.

Διεθνείς Εκκλήσεις και Ανθρωπιστικές Επιπτώσεις

Τα Ηνωμένα Έθνη, διαμέσου του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσαν τις δύο χώρες να προχωρήσουν άμεσα σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, τόνισε ότι ο Οργανισμός είναι «διαθέσιμος να συνεισφέρει σε κάθε προσπάθεια με σκοπό την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης».

Η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περισσότεροι από 138.000 κάτοικοι της Ταϊλάνδης και πάνω από 80.000 πολίτες της Καμπότζης έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω του αυξημένου κινδύνου στις παραμεθόριες περιοχές. Οι νεκροί ανέρχονται σε 20 στην ταϊλανδική πλευρά (εκ των οποίων 7 στρατιώτες) και 13 στην καμποτζιανή (μεταξύ αυτών 5 μέλη των ενόπλων δυνάμεων).

Ιστορικό Υπόβαθρο της Σύγκρουσης

Η διαμάχη για τα σύνορα της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης διαρκεί δεκαετίες, με τις γραμμές να έχουν οριστεί κατά την περίοδο της γαλλικής αποικιοκρατίας στην πρώην Ινδοκίνα. Οι τελευταίες εκτεταμένες συμπλοκές σημειώθηκαν την περίοδο 2008-2011, κυρίως γύρω από τον ιερό χώρο Πρα Βιχάν, ο οποίος βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO και αποτέλεσε επίσης σημείο έντονων διεκδικήσεων.

Παρά τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης το 1962 και το 2013, που αναγνώρισαν ρητά την κυριαρχία της Καμπότζης στην περιοχή του ναού Πρα Βιχάν, οι διαφορές στη συνοριακή χάραξη και η έλλειψη πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών συνεχίζουν να τροφοδοτούν εντάσεις, με την τελευταία αυτή κρίση να επιβεβαιώνει τη δυσκολία εξεύρεσης μονίμου και βιώσιμου συμβιβασμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: Ελεύθεροι οι 89 απαχθέντες από επιθέσεις σε εκκλησίες Καντούνα

Απελευθερώθηκαν οι 89 απαχθέντες από επιθέσεις σε εκκλησίες στην πολιτεία Καντούνα της Νιγηρίας. Τους υποδέχθηκε ο κυβερνήτης Ούμπα Σάνι. Από τους 183 απαχθέντες, 11 διέφυγαν και 83 γύρισαν σπίτια τους νωρίτερα.
Άνδρας με κοστούμι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θ. Δαβάκης τίμησε τους 63 πεσόντες αεροπόρους του C-130 στην Όθρυ

Ο υφ. Εθνικής Άμυνας Θ. Δαβάκης παρέστη ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού σε δέηση για τους 63 πεσόντες του C-130 που συνετρίβη το 1991 στην Όθρυ, τιμώντας τη μνήμη και την προσφορά τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Έλληνες στρατιώτες παράταξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΕΕΘΑ: Σύλληψη στελέχους ΕΔ για μετάδοση μυστικών στρατιωτικών στοιχείων

Το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε τη σύλληψη στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων, σήμερα 5/2, εντός στρατιωτικού χώρου, με παρουσία εισαγγελικού οργάνου, για συλλογή και μετάδοση μυστικών πληροφοριών.
Κέντρο Τιράνων ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Αλβανία: 20 συλλήψεις για διακίνηση επικίνδυνων αποβλήτων

Η αλβανική αστυνομία συνέλαβε 20 άτομα για διακίνηση 2.800 τόνων τοξικών αποβλήτων από Τουρκία προς Ταϊλάνδη, τα οποία επέστρεψαν στην Αλβανία. Εκδόθηκαν 33 εντάλματα σύλληψης για τελωνειακούς και υπαλλήλους περιβάλλοντος.
Σημαίες ΗΠΑ και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια-Χέγκσεθ: Ενίσχυση αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας

Ο Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του στο Πεντάγωνο, τόνισε τη σημασία της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, τις στρατηγικές προκλήσεις και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030.